Milyen babonákat, népi hiedelmeket hallottatok, ami a babákhoz, kisgyerekekhez kötődik?
Nagymamám nagyon babonás volt, rengeteg ilyenhez tartotta magát. Mióta megszületett a gyerekem, sokszor eszembe jut. Arra például nagyon emlékszem, hogy nem volt szabad letakarnunk egymást a tesómmal, mert "nem fogunk megnőni", vagy átlépni egymás fölött ugyanezen okból.
Persze mindketten megnőttünk, úgyhogy nem azért kérdezem, mert be akarnám tartani őket, csak érdekel, ki mit hallott :)
Kereszteld meg mert elviszi az ördög éjjel.(Fanatikus anyósom mondta)
Szintén a ne lépd át mert kicsi marad.
Az esküvőn gyereket kell venni az ölébe a menyasszonynak, hogy ne késsen a gyermekáldás. Mondjuk ahogy olvasom, mostanában nem nagyon szeretik a gyerekeket esküvőkön. Csökkent is a gyermekáldás🤣
A ne lépd át, mert nem nő meg mondást én nem ismertem, viszont, azt igen, ha megázik, megnő. Szóval mostmár érdekelne, mi történik, ha esőben lépem át 😂
Gyerekekhez:
- ne grimaszolj, mert úgy marad az arcod, illetve a párja a ne bandzsíts, mert úgy marad a szemed
- dinnye nő a hasadban, ha lenyeled a magot
- egyél répát, attól tudsz majd fütyülni
- ne játssz a tűzzel, mert bepisilsz
- ne igyál annyit, mert béka nő a hasadban
- állj ki az esőre, ha meg akarsz nőni
Babákhoz/terhességhez:
- terhesen ne nézz csúnya/ijesztő emberre/dologra, mert a gyerek is csúnya lesz
- terhesen ha valahol megsérülsz, akkor az a babán is látszani fog ugyanott
- ha ég a nyelőcsöved, akkor az azért van, mert sok a haja a babának
- az egész "tejfakasztó buli" dolog, hogy majd több lesz az anyuka teje attól, hogy egy csapat férfi leissza magát
- ha sósat kíván a kismama, akkor fia lesz, ha édeset, akkor lánya
- lánc/inga lógatása a kismama tenyere fölé, és ha a lánc függőleges irányba mozog, fiú lesz a baba, ha viszont körbe-körbe, akkor lány
- ha gömbölyű a kismama hasa, akkor lányt vár, ha inkább csúcsos, akkor fiút
Most hirtelen ennyi ugrik be :D
Hagy sírjon, erősödik a tüdeje. Ha sokat van mellen, akkor túl erős/gyenge a tej. Ha az anya beteg, ,,megfázik" a tej. Átlépőst én is hallottam. Piros szalag a gyerek csulkójàra rontás ellen. A nagyon pici gyerekért nem a halál, hanem az ,,ártó" jön (nagyanyàm koraszülött volt, és a szomszédjuk ùgy ,,csapta be" az ártót, hogy a karjába vett gyerekre mkndta, hogy nem is gyerek ez csak egy kancsó)
Ha gödrös a gyerek álla, akaratos lesz. Kereszteletlen gyerek ne nézzen tükörbe.
6# A tükröset nem tudod véletlenül, miért nem szabad? Hallottam én is, de nem emlékszem, mi lesz szegény gyerekkel, ha tükörbe néz.
5# Jókat írtál, köszi :D eszembe jutott a terhességhez, hogy ha megnézi valaki a hasát (főleg a cigányoktól féltik), akkor le kell köpni a kismamát, és akkor nem lesz baja a babának.
#7! Jaj, remélem, nem köp le senki a hátralévő pár hétben, inkább akkor nézzék 😁
A lány elveszi az anyja szépségét, a fiú megszépíti.
Nem szabad terhesen nyújtózkodi, mert megfojtja a babát a köldökzsinór.
De jók...csak olvasgatni jöttem.
Nekem is mondtak mindent,jót nevettem rajtuk.
Pl. nekem full fiús terhességem volt minden szempontból. Meg is mondták az öregek.
Hiába mondtam én,hogy lány lesz. Persze lány lett. 🤣
Nekem nagyon viccesek ezek.
Amiket még hallottam:
Nem szabad kiönteni az első fürdővízét a babának. Meg hamut kell bele tenni. Korommal kell bekenni a babát. Meg ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!