Ha félrenyel a gyerek egy kevés vizet strandon vagy otthon, és nem hatékony a köhögése, mit kell vele csinálni?
Ha a légcsőben marad egy kis víz, az kellemetlen, de az életre nincs kihatása => semmit nem kell csinálni.
Idővel felszívódik, elpárolog.
Ha nem lenne hatékony a köhögése, újra kellene éleszteni.
Ha éber állapotban még köhécsel egy darabig, az nem jelenti azt, hogy nem hatékony.
Van medencénk, kb. mindennapos, hogy kicsit félrenyel. Ha jól köhög, akkor hagyom, ha erőtlenebbül (nagyobbat nyelt), akkor előredöntöm és megpaskolom a hátát.
Ha még nagyobbat nyelne, de erre még nem volt példa, akkor teljesen előre dönt (mélyebben legyen a feje, mint a popó) és határozott ütések a hátra, mintha félrenyelt volna. Ha telik el úgy idő, hogy egyáltalán nem vett levegőt, mert nem tudott, akkor valószínű elvinném orvoshoz, hogy hallgassa meg a tüdejét. Ha nem volt ilyen, akkor nem gondolnám, hogy bármi baj lehetne.
Komolyabb esetben meg egyértelműen mentő ugye.
Én egyszer ugrottam úgy vízbe, hogy pont akkor vettem nagy levegőt, amikor vízbe ért a fejem (egyébként egy vízmentő tanfolyam volt :D). Azonnal éreztem, hogy megtelt a tüdőm, nem tudok levegőt venni, kikerekedtek a szemeim rendesen, ráadásul mély medence volt. Kapálózás közben próbáltam "berántani a mellkasom" préselő mozdulattal és a második, harmadik után kijött annyi víz, hogy már tudtam levegőt venni és kievickélni köhögve a medence szélére. Utána ezt tanították is, ahogy egyéb önmentő technikákat is, szóval ha nagyobb gyerkőc, akkor még a heimlich-hel próbálkoznék.
De azért nézz utána, nekem ez már 20 éves homályos tudás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!