Mennyire "irányítgatod" a gyereked? Ez lehet káros, vagy inkább jó?
Pl. sportban, nyelvekben, továbbtanulásban? Barátok választásában?
Húgomnál úgy érzem, hogy ő a saját vágyait akarja a lányán keresztül teljesíteni.
Pl. a lánya úszni szeretett volna, nem engedte, mondván, az nem nőies sport, a klór tönkreteszi majd a haját, bőrét. Helyette beíratta RG-re, amire anno gyerekként ő akart volna járni, de itt, helyben nem volt lehetőség rá, szüleink pedig mondták, hogy nem fogják hetente többször másik városba furikázni délutánonként.
Vagy most kezdi majd az 1. osztályt, németes csoportban. Kérdeztem, hogy miért, hiszen angolra hordja babakora óta? Mire felvázolta, hogy azért, mert az angolt tanulja majd iskolán kívül tovább, de az iskolája a németben erős, középfokú nyelvvizsgával ballagnak többen 8.-ból. Így 8.-ra letudja a középfokú nyelvvizsgát angolból és németből, a gimi első 2 évében megcsinálja belőlük a felsőfokot is, és marad még 2 éve, hogy az ott elkezdett, 3. nyelvből is megcsinálja a nyelvvizsgát. Párom viccesen megkérdezte, hogy és tudja már azt is, hogy az mi lesz? "Igen, a spanyol, később onnan könnyen válthat olaszra és franciára is."
Vagy az oviban ki volt akadva, hogy olyan kislánnyal barátkozott unokahúgom, akinek a szülei egyszerűbb réteghez tartoznak (anyuka bolti eladó, apuka kazánszerelő). Megvesztegette a gyereket, azzal, hogy ha a helyi sztárdoki lányával barátkozik inkább, akkor kaphat új játékokat. Azzal magyarázta, hogy nem mindegy, milyen társaságban kezdi az iskolát, a tanárok sem véletlenül kérdezik, ki hol nyaral a nyáron, miket kap karácsonyra...
Azt mondja, hogy ő rengeteg mindent máshogy csinált volna, ha valaki úgy segít neki és irányítja, ahogy ő teszi a lányával. És hogy nem akar rosszat neki, de ő az anyja és tudja, mi a jó neki.
Ez káros, viszont ha jól sejtem elmondtad a véleményed, ennél többet nem tehetsz úgy sem.
Az én gyerekeim azt eldönthetik mit akarnak sportolni, igaz a nyelvről nem voltak megkérdezve, de egy leendő elsősnek sokat nem mond, hogy angol vagy német, így hiába is kérdeztem volna.
Barátok választásába sem szólok bele.
Nem tartom jó dolognak, persze látom mögötte a jó szándékot.
A minap én is gyötrődtem hasonló kérdésben. A szomszédban van két kisgyerek, az én fiam kettejük között van életkorban. Sűrűn járunk össze, kedveljük egymást.
A nagyobbik gyerek, a fiú nagyon valószínű hogy autista, már jár fejlesztésekre, folyamatosan figyelik őt, de a kódja még nincs meg. Szerintem annyira nem vészes a viselkedése, de a fiam gyakran húzódozik, hogy vele játsszon. Múlt héten fogalmazta meg először (3 éves) hogy nem szereti a másik fiút, úgy hogy fél füllel hallhatták. És persze ebben a korban ez még lehet pillanatnyi dolog, de mélyen belül úgy érzem, ennél többről van szó, valós antipátiáról.
Ott akkor nem mondtam rá semmit, csak arrébb mentünk, hazafelé úton viszont megbeszéltük, és azt mondtam neki, nem akarom neki megszabni kit szeressen, ki legyen a barátja, ezt neki kell éreznie.
Emellett viszont (ezt nyilván már nem mondtam, egyelőre úgyse értené) nem akarom hogy ez egy a másmilyentôl való elhatárolódásként jelenjen meg nála. Remélem ha nagyobbak lesznek, tudom majd őt úgy érzékenyíteni, hogy ez ne abba forduljon, hogy nyomásként érzékeli, hogy neki muszáj ezzel a fiúval barátkozni. Mert nyilván vannak árnyalatok ebben.
Az már persze csak hab a tortán, hogy nem akarunk emiatt eltávolodni a másik családtól, de ezt meg nekünk felnőtteknek kell okosan kezelni. Csak még nem tudom hogyan.
Na csak azt akarom ezzel mondani, hogy egyáltalán nem könnyű kérdés ez, hogyan befolyásolják a szülők a gyerekeket. Millió aspektusa van. De alapvetően szerintem mindenki (na jó, legtöbben) jót akar a gyerekének. Talán az lenne az ideális, ha a célokat együtt tűzzük ki, de ehhez meg az kell, hogy őszinte, partneri kommunikációra is képesek legyünk a gyerekkel, ezáltal őt is ilyenné nevelve. Azt még nem tudom hogy kell, remélem időközben rájövök 🙂
A nyelv dologgal egyetértek. Abban egy gyerek nem tud dönteni és a jövőjét tudja vele megalapozni.
A többivel nem, főleg a barátkozás témakörét.
Később simán átlát majd a szitán, és nem fogja hagyni, hogy az anyja manipulálja a társasági életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!