GYES után munkanélküli vagy táppénz?
14.01 válaszát némileg pontosítanám.
A keresőképtelenség első 15 munkanapját (ez kis híján 3 hét) a munkáltató fizeti. Az ezután következő táppénz kétharmadát a REP, és egyharmadát pedig a munkáltató fizeti.
Akkor foglaljuk össze:Jogosult vagyok a táppénzre,tehát a doki kiír,én elküldöm a táppénzes papírt nekik(nem egy városban vagyunk)ő továbitja az OEP felé és benyeli a 30%-os munkáltatói járulékot ha tetszik neki ha nem.
Még egy kérdés:táppénz alatt felmondhat?
Táppénz alatt felmondhat, de terhesség alatt nem, tehát esetedben ez tök mindegy. Tehát a táppénz téged nem véd semmitől, a terhesség viszont igen, akár vissza is mehetsz dolgozni ténylegesen.
Ahogy én tudom: te jelenleg jogi állományban vagy. Hivatalosan kérned kellett a fizetésnélküli szabadság kiadását a gyereked x éves koráig. Amig ugyebár tgyáson, gyeden és gyesen tervezted lenni, tehát nem dolgozni. Ha nincs ilyen papirod, akkor jogilag most épp lukban vagy... Ha van ilyen papirod és a gyerek 3 éves koráig kérted a fizetés nélküli szabadságot, akkor a munkáltató addig nem köteles visszavenni. Ekkor kivárod gyes-en a 3 évet és utána mehetsz táppénzre.
Ha van ilyen papirod és netán a gyerek 2 éves koráig szól, akkor vissza kell vegyen, de ez csaknem kizárt ez a variáció...
A szabadságról: te nem vagy köteles kivenni, ha táppénzre mész (mint irtam, de valaki belekotnyeleskedett, bár nem ért hozzá...), a munkáltató viszont köteles kiadni, ha te csak utána akrsz táppénzre menni.
Amikor visszatérsz, akkor elvileg ki kell venned (és a munkáltatónak ki kell adnia) a felgyülemlett szabikat, ilyen esetben nem rendelkezel te se a felével, ő se a másik felével, a törvény szerint köteles vagy azzal kezdeni a munkát, hogy ezeket kiveszed.
De te most a táppénzzel tudsz játszani, ha nem akarod most kivenni, akkor egyszerűen táppénzre mész és kész. Ekkor a szabid elraktározódik és amikor legközelebb mennél dolgozni, kb. 3,5 év múlva, akkor kell majd kiadni, neked kivenni, ha felmond akkor, akkor neki ki kell fizetnie ezt is, a végkielégitéssel együtt, de ez ég nagyon sokára lesz, ne menjünk bele a részletekbe...
Kérdező, igen, pontosan úgy van, ahogy gondolod. Elküldöd a táppénzes papírt, és pont.
off:
Táppénz alatt sem mondhat fel a munkáltató, akkor is él a felmondási védelem, nemcsak a terhesség alatt! Munka törvénykönyve, 90. § (1) a) pont, ajánlom figyelmedbe.
Én kotnyeleskedtem, mert sajnos te abszolút nem vagy képben.
A szabiról szóló részt meg PÉLDÁNAK írtam, nem a konkrét esetre, de mindegy.
Érdekes, hogy én nem értek hozzá, te meg a törvénnyel sem vagy tisztában. Előbb nézz utána, és utána okoskodj.
A "jogi állomány szakkifejezést még nem hallottam, de igaz, hogy jelenleg állományban vagy, passzív állományban.
A fizetés nélküli szabadság a te kérésednek megfelelő, a munkáltató nem tarthat akaratod ellenére fizetés nélküli szabin, csak foglalkoztatási kötelessége nincs, ha nem tud helyet biztosítani, nem köteles visszavenni, de ez a táppénzt nem érinti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!