Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vissza kell mondanom a GYES-t?

Vissza kell mondanom a GYES-t?

Figyelt kérdés
2éves kislányommal GYES-en vagyok. (utolsó éves nappali tagozatos főiskolás voltam mikor született, de mellette dolgoztam is, de sajnos csak a nappali tagozatot vették figyelembe, így csak 25.000Ft a GYES-em.) Augusztus 8-ra érkezik a második babánk, jelenleg is dolgozom főállásban de a GYES-t is kapom. Jól tudom, hogy vissza kell mondjam a GYES-t, hogy a második picinél a fizetésem után kapjam a GYES-t? Vagy ilyenkor mit kell tenni? Mire figyeljek, hogy anyagilag is jól jöjjek ki? Kérlek segítsetek pár ötlettel. Köszönöm!
2009. jan. 4. 18:34
 1/7 anonim ***** válasza:

Szerintem egy kis zavar van a fogalmakban. A gyes az egy állandó összeg, mindenkinek jár alanyi jogon.

A fizetés után tgyás (félévig), majd gyed (a baba két éves korág) igényelhető, utána gyes jár (a baba 3 éves koráig).

Aki nem dolgozott az a születéstől a baba 3 éves koráig gyest kap.

Kérdés az, hogy mennyi ideje dolgozol, illetve mennyi a fizetésed, és hogy be vagy-e jelentve (van-e legalább 180 nap biztosításod)?

2009. jan. 4. 19:44
 2/7 A kérdező kommentje:

Igen, igen, úgy értettem, GYED-re gondoltam.. Szóval most GYES-t kapok/kapnék még egy évig.Május óta dolgozom bejelentve bruttó 350.000Ft-ért amiből 200.000Ft-ot kapok kézhez. Ez alapján a 2. baba után a GYED-em a max. kb 90.000Ft lenne. A kérdés az az, hogy az első gyermekem után a jelenleg is járó 25.000Ft GYES-t vissza kell mondjam, hogy a második babánál, a max. GYED-et kapjam?

Kérlek segítsetek!Köszönöm

2009. jan. 4. 21:29
 3/7 anonim ***** válasza:

szerintem a gyest le kellene mondanod!

ne haragudj meg de lenne egy kérdésem milyen szektorban dolgozol hogy ilyen sok a fizetésed, mert ez a mi környékünkön csak álom

2009. jan. 4. 22:57
 4/7 anonim ***** válasza:
első vagyok: Igen, egyszerre csak egy juttatás jár. Természetesen a tgyással és a gyeddel jársz jobban, a gyest meg vissza kell mondani.
2009. jan. 4. 23:02
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem csak szülés előtt kell visszamondanod. Tehát augusztus 1-én mond vissza a gyest és aztán rögtön igényeld meg a tgyást. Mert ugye azt tudod, hogy a tgyást szülés előtt 28 nappal már meg lehet igényelni.

Ez a kérdés engem is érdekelne, hogy milyen szektorban dolgozol és milyen főiskolát végzel/végeztél? Nekem eddig diplomával is csak bruttó 200 volt a legtöbb :( Ami a holnapi nappal meg is szünik :(:(:(

Üdv

2009. jan. 5. 14:28
 6/7 A kérdező kommentje:
Egy gyógyszercégnél dolgozom. Köszönöm a válaszokat.Akkor le kell mondani a GYES-t azt még kiderítem, hogy ráérek-e júli. végén lemondani.. Köszönöm szépen!
2009. jan. 5. 19:38
 7/7 A kérdező kommentje:
Egészségügyi főiskolát végeztem.
2009. jan. 5. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!