Meddig lehet dolgozni várandósan?
Ez ennél összetettebb. Ha veszélyeztetett terhes vagy, bármikor elmehetsz táppénzre. A táppénz nem befolyásolja a későbbi ellátasokat.
Abban az esetben éri meg minél tovább dolgozni, ha várható esetleg fizetésemelés.
Az ellátások számításánál,
a jogosultságot megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 nap átlagkeresetét veszik alapul. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha pl májusban születik a baba, akkor kb 2023 augusztus - 2024 februárjában megszerzett jövedelmet átlagolják. Ha mondjuk februárban már valaki táppénzen van (egész hónapban), akkor az a hónap kimarad és januártól számolják a 180 napot, tehát nem augusztusig, hanem Júliusig mennek vissza.
Megpróbáltam érthetően fogalmazni, remélem sikerült.
Addid dolgozz ameddig te és a baba jól vagytok. Befolyásolja a pénzt, hogy meddig dolgozol.
Csed, gyed majd gyes van. Csed fél évig gyed a gyerek 2 éves koráig majd a gyes 3 éves korig.
Ha volt egybefüggő munkaviszonyod akkor a csedre való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától vissza szám9lva 180 naptári napi jövedelem alapján számolnak. Tehát ha az elején elmész táppénzre akkor a táppénz ami ugye kevesebb jóval mint a fizetés beleesik. A gyedet szintén ebből számítják ami még maximalizálva is van. Nyilván, ha veszélyben van anya baba kell a táppénz, de ha valaki bírja érdemes dolgozni. Én a 8 hónap elejéig dolgoztam.
Az a lényeg, hogy a legtöbb támogatáshoz a szülést megelőző 3. hónaptól számolnak vissza 180 napot, és abból számolnak átlagot.
Minden hivatalos jövedelem beleszámít, az év végi bónusz és hasonlók is (cafeteria nyilván nem). Tehát ha az elejétől táppénzen vagy, és az kevesebb pénzzel jár, mint amit kapnál, ha dolgoznál, akkor természetesen igaza van a főnöködnek.
Bármeddig, nincs rá szabály
Én szerdáig dolgoztam, pénteken szültem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!