Egyetértünk abban hogy a szülő jobbnak akarja látni a gyerekét mint amilyen?
Igen, a szülők általában tényleg jobbnak látják a gyereküket, és sokan ragaszkodnak is hozzá, hogy megerősítést kapjanak efelől.
Jó, de ez már csak így van, mióta világ a világ... én is úgy látom, hogy az én gyerekem a legokosabb, legügyesebb. Természetesen.
Kérdező, mint szülő mondom, valóban létezik az a fogalom, hogy szülői elfogultság.
De ez nem azt jelenti, hogy az ember kritikátlan a gyerekével szemben. Pl. ha a gyerekem csúnya, akkor annak örülök, hogy jólelkű és a külsejét nem dicsérem. Szóval az abban a formában nem igaz, hogy "Ha az ember szülei mondják hogy szép, normális, okos stb akkor nyilván nem tükrözi a valóságot". Mivel a szülő van legtöbbet a gyerekével és mindenki másnál jobban ismeri (feltéve, hogy jó szülő), a véleménye igenis tükrözi a valóságot, legföljebb kicsit szépítve.
Én azt tapasztalom, általában azok az emberek látják irreálisan a gyereküket, akiknek önértékelési problémáik vannak. Aki saját magával nem elégedett, az próbálja görcsös igyekezettel bemagyarázni magának, hogy a gyereke ilyen okos, olyan ügyes, amolyan szépséges.
Amelyik szülő lelkileg rendben van, az azért viszonylag reálisan látja, miben jó, miben nem jó a gyereke. Az elfogadás (ami annyira fontos a gyerek számára) pont azt jelenti, hogy hibáit, gyengeségeit nem tagadom, mégis szeretem őt, elfogadom azokkal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!