Milyen nevet adtatok a gyerekeiteknek, hogyha a vezetéknév túl gyakori? Mennyiben befolyásolt benneteket a névadás során?
Nagyon gyakori vezetéknet fog kapni a kicsi(k), így úgy gondoltam, hogy vagy két keresztnevet, vagy egy különlegesebb nevet kapjon, de a férjemnek egyik se tetszik. Ő azzal jön, hogy de hát úgy is különleges lesz nekünk, nem kell ezen problémázni, hogy ő lesz a városban a negyedik Nagy Ádám, vagy a hatodik Kiss Flóra. De ha már úgy is gyakori vezetekneve lesz, akkor legalább valami kis megkülönböztető jelleggel legyen két neve, és akkor már szűkítjük a kört, hogy például Nagy Ádám Balázs.
Hogy voltatok ezzel a kérdéssel?
Igaza van a férjednek.
Ma már annyira elburjánoztak a szokatlan nevek, hogy most már különlegesnek számít a Kovács Katalin, Kis József, Nagy István, Horváth Mária. Pedig nagyon szép nevek.
Én kompromisszumként valami hagyományos, de manapság ritka nevet választanék.
Pl. Margit, Irén, Frigyes, Lőrinc (nyilván lehet ezek nem tetszenek, de biztos van hasonló kaliberű, ami igen)
Egy ilyen néven senki nem fog meghökkenni, hogy mégis milyen név ez és biztos lehetsz benne hogy nem lesz még egy 2023 környékén született Nagy Frigyes.
(Ahogy így belegondoltam szerintem tök cuki, hogy Frici)
Hát, maradna a kedvenc név; de raknánk elé/mögé egy másik keresztnevet még; és akkor kettő lenne neki belőle.
Tudok olyat, akinek gondolom azért van két keresztneve; mert amit eleve szántak volna a szülei, úgy azzal együtt túl gyakori lett volna a teljes neve úgy egyben, és akkor beraktak közéjük egy második keresztnevet ( a vezeték+a választott keresztnév közé), és akkor mindigis eleve a második keresztnevét használta a csaj megszólításra. Amúgy szerintem az első keresztneve jobb. :):) Amúgy mindegyik neve egyszerű, megszokott, hagyományos név. :):)
Meg amúgy, lehet , hogy azért a két név közé rakták a nevet, mert hgoy úgy jobban jött ki azzal a sorrenddel a névnek a ritmusa; hogy jobban tetszetős lett a számukra. Szóval, hgoy a választott keresztnév elé jött be egy második keresztnév.
Pl ha mondjuk 1 keresztneve van, és nagyon "ropogós" lenne, zavaró lenne az "r"-betűk helyzete egymáshoz képest ; akkor is érdemes lehet berakni egy másodk keresztnevet; akár elé, akár mögé; és akkor mérsékli, elsimítja, máshova helyeződik a hangsúly; elsimítja egy másik keresztnév; hogy a választott keresztnév+a vezetéknév nem illenek össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!