Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van Mo. -on az a rendsze...

Miért van Mo. -on az a rendszer, hogy ha egy párnak gyereke születik, akkor attól kezdve HÁRMAN kell KEVESEBB PÉNZBŐL megélniük?

Figyelt kérdés
ketten is alig lehet kijönni a fizetésből, hát még hárman kevesebből! miért nem találtak még ki erre v.mi megoldást, hogy ha v.ki gyereket vállal, az ne legyen egyenlő a szegénység vállalásával?
2008. dec. 31. 14:19
 1/9 anonim ***** válasza:
81%

Ez van! Én mondjuk örülök annak, hogy nálunk legalább lehet gyeden, meg gyesen lenni, és nem kell visszamenni dolgozni 6 hét után. Mert más országokban így van.

Igaz, hogy kevesebb a pénz, de ezt a 2-3 évet nem cserélném el milliókért sem.

Ha annyira nem jöttök ki a pénzből, bármikor vissza mehetsz a munkahelyedre.

2008. dec. 31. 14:29
 2/9 anonim ***** válasza:
63%

szia,

Azért, mert ez a kérdés sajnos csak bennünk "kis emberekben"

merül fel.

Aki tenni is tudna, hogy ne így legyen, annak eszébe sem jutnak ilyen dolgok, mert azt sem tudja mennyibe kerül 1 kg kenyér. Mert azt is mi fizetjük meg neki.

Ebben az országban csak több milliárdos tűzijátékra és díszkivilágításra telik. Arra, hogy az emberek jobban éljenek nincs pénz. Pontosabban csak egy bizonyos csoport él jobban ebben az országban.

Na, most jól kisírtam magam...bocsi..:DD

B.U.É.K

2008. dec. 31. 14:31
 3/9 anonim ***** válasza:
69%

Kedves Kérdező!

Örülj nagyon annak, hogy MO-n még van a jó kis társadalombiztositás és kaphatsz GYED-et, családi pótlékot és hasonlókat.

Én sajnos külföldön élek és hiába keresünk jobban, itt sokkal többe kerül az élet. Ráadásul a biztositó nem nagyon akarja fizetni a terheséget és a szülést.

6 hétig lehet itthon maradni és utánna vissza kell menni dolgozni. A baba meg mehet bölcsödébe 6 hetesen!! Itt semmilyen támogatás nincs. Se gyes, se családi, se több szabadság. Ha gyereket szültél, gondoskodj róla.

Na mi sajnos ezért nem tudunk gyereket vállalni, mert nem lenne rá elég a pénzünk. Pedig én 34 éves vagyok,a férjem meg 41. Bele kell törődni, hogy nem lesz gyerekünk.

Visszaköltözni Mo-ra nem tudunk. Én már 21 éve itt élek és ha most hazamennék, akkor se munkám, se TB-m se semmim nem lenne. MAradok.

Te meg örülj, hogy legalább valami kis segélyt kaptok az államtól és otthon maradhatsz két évig a babáddal.

2008. dec. 31. 14:45
 4/9 anonim ***** válasza:
57%

Sajnos ilyen a rendszer. Még nem jöttek rá, hogy ha támogatják a gyermekvállalást akkor azzal hosszútávon a nyugdíjrendszer bukását is meg lehetne oldani.

És az is szörnyű, hogy a szülésért elvárják hogy fizessél, pedig inkább a babára kéne költeni.

Első válaszolónak: "bármikor visszamehetsz a munkahelyedre"

Nem hiszem, hogy a munkahelyek kapkodnak a kisgyermekes anyukákért. És a bölcsödébe is ismeretségi alapon lehet csak bejutni. Ha nincs bölcsi nem mehetsz dolgozni sem, ha véletlenül alkalmaznának.

2008. dec. 31. 23:34
 5/9 anonim ***** válasza:
58%

Hát, pedig én is azt mondom-örüljünk, hogy ennyit is kapunk.

Valóban, csak nálunk van 3 éves korig (és lehet,hogy már nem sokáig) gyes....

Egyébként a kérdezőtől kérdezem-Te mire gondolsz, szerinted mi lenne a helyes (mármint az állam részéről)? Mivel/mennyivel adjanak többet? V. mit csináljanak?

Nem bántásból (és nem is Neked címzem ezt a kijelentésem) de mostanában egyre többen "panaszkodnak" kevés a gyes, nem kapunk elég pénzt....

(Félreértés ne essék, 2 gyermekem van-egy 9 éves és egy 7 hónapos, nem vagyunk milliomosok-élünk. A korkülönbség azért ilyen nagy, mert vaciláltunk-vajon tudjuk e nevelni, vajon megtudunk e neki is adni mindent...)

Ha valaki ebből a gyesből+családiból akar gyermeket nevelni (már elnézést, de) az inkább ne vállaljon gyereket-mert ebből képtelenség (tudom, tapasztalat, a fiammal egy ideig "egyedül voltam", és ennek már 8 éve-ha anyukám nem segít...hát, éhen haltunk volna)

2009. jan. 1. 21:11
 6/9 anonim ***** válasza:
67%

Ami pedig a munkába állást illeti-1 éves kor után vissza lehet menni dolgozni, a gyes mellett (hacsak tényleg nem olyan helyen lakik az ember ahol semmi munka nincs).

Igaz, ezzel jó előre számolni kell-mert a bölcsibe már pocis korban jelentkezni kell (legtöbb helyen).

Az már más kérdés, hogy én sem szívesen adnám bölcsibe a lányom, és rúgtak már ki munkahelyről azért mert a fiam beteg lett és 1 hétig itthon voltam vele:(

Nehéz döntés ez---de tartom magam ahhoz, aki eddig is nehezen élt meg az babavállalás után mégnehezebben fog. Jól gondolja végig.

Én abszolút nem értek egyet "az ahol kettőnek jut, ott jut a harmadiknak is" és tovább, bölcseletekkel.

2009. jan. 1. 21:16
 7/9 anonim ***** válasza:
56%
Miért van az magyarországon??? MIért, külföldön mi van? Ne legyünk már telhetetlenek! Az pedig örüljön, akinek van férje aki keres valamennyit, mert mi ketten élünk a GYED-ből, éppen most számoltam ki, hogy ha a lakbért és a számlákat befizetem, a bérletet megveszem, akkor marad összesen 14.000 forintunk a hónapra, és azon agyalok, hogy most mondjam le a netet (hogy 2.500 fornttal kevesebbet fizessek), vagy vegyem meg a tankönyveket a net helyett, melyik a drágább vajon. Örülnék, ha a tényleg rászorulókat jobban támogatnák, de annak örülök, hogy itthon maradhatok a fiammal amíg két éves nem lesz, és addig fenntartják a munkahelyemet, vissza tudok menni és legalább egy részét megkapom a fizetésemnek.
2009. jan. 2. 11:08
 8/9 anonim ***** válasza:
58%

Csatlakozom néhány hozzászólóhoz. Én is külföldön élek és a feléért is sok mindenre lennék képes annak a támogatásnak, amit ti otthon kaptok.

Itt aztán tényleg kevesebből kell megélni, ha az ember babázni szeretne, mondjuk kb a feléből.

Szóval ez az egész csak viszonyítási alap.

Otthon az orvosoknak és a lazább ellenőrzéseknek köszönhetően már 4-5 hetes terhesen el lehet menni táppénzre, akkor is, ha nincs egészségügyi probléma a háttérben. Ezzel mindenki már eleve vállalja azt, hogy kevesebb pénzből jön ki, de legalább van táppénz. Vagy apuka vállal több munkát, ami meg a kapcsolatoknak nem tesz jót szerintem. De szülés után két évig nyugodtan babázhattok anélkül, hogy lényegesen sokat csökkenne az életszínvonal. Tudom, kevesebb jut egy főre, de mégsem a fele a korábbinak.

Itt mi volt? Kezdődő lepénylevállással kaptam három hét betegszabit és már arra is húzta a doki és a főnököm a száját. Majdnem szülésig dolgoztam, majd hat hétig kaptam normál szülési szabi pénzt, amiből majdnem úgy kijöttünk, mint a béremből. Hat hét után konkrétan a 30%-ára csökkent a bevételem a korábbinak. Nah, azt mondom, hogy ez érezhető különbség, durvább szerintem, mint a 70-os bér, amit gyedként kaphatnék otthon. És ezt is meddig kapom? Kb négy hónapig, majd szépen eldöntöm, hogy babázok tovább, de akkor nulla bevételem lesz, amiből elég nehéz megélni, vagy visszamegyek dolgozni, de akkor gyerekcsősz neveli az alig néhány hónapos babámat. Merthogy nagyon vicces, de a bébiszitter alkalmazását meg támogatják, ha felveszek egyet a baba mellé és megyek dolgozni, akkor az alkalmazottam fizetésének x százalékát fizeti állambácsi.

És a bölcsi rendszer itt sem túl jó. Van, de számunkra megfizethetetlenül drága. Kb már a gyerek születése ellőtt egy évvel elkezdhettem volna félrerakni rá a pénzt, illetve beadni a jelentkezéseket, hogy felvegyék a babót bölcsibe.

Ezt nem azért írom, mert panaszkodom, mi választottuk azt, hogy itt telepedjünk le, nem kötelezett rá senki. Ennek ellenére maradunk is, ezt a néhány hónapot meg majd valahogy átvészeljük. Csak összehasonlításként írtam, hogy tudd, nagyon kevés olyan ország van, ahol olyan szinten támogatja az állam a kismamákat, illetve a gyermekvállalást, mint Magyarországon. Mellesleg ott sem volt mindig így, régebben Magyarországon is vissza kellett menni hat héttel szülés után dolgozni.

És őszinte leszek: szerintem néhány éven belül megszűnik a 3 éves GYED+GYES rendszer és bevezetik azt, ami itt és a többi eu-s országban van. Nah, majd akkor kell igazán körbe nézni és gondolkodni, hogy babázzon-e az ember éhenkórászként, vagy ne babázzon és rendben legyen a családi kassza.

2009. jan. 2. 12:18
 9/9 anonim ***** válasza:
Úgy mellesleg meg fizetni igazából arra tudnak, ha valaki munkát végez. Ha nem dolgozol, akkor mire fel szeretnél több pénzt? Tisztában vagyok vele, hogy nehéz kijönni a gyed-ből plusz egy fizetésből, de azért lássuk már be, hogy az állam nem a mikulás bácsi, aki csak úgy előszed a puttonyából ezt-azt.
2010. jan. 22. 23:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!