Kinek van olyan gyereke vagy ismerősének gyereke, aki 2
éves koráig alig mondott pár szót és 2 éves korától
elkezdett beszélni?
Fiam 2.szülinapján mondta ki az első szavát. A tortát.
Rá 2 hónapra mondatokban beszélt.
Lányom most 21hónapos. Anya, apa. Ennyit mond.
Semmiről nincs lemaradva. Az ilyen rokonokat meg csak meghallgatni kell, azt bologatni, füleden ami bemegy, kiengedni.
2023. jún. 30. 13:01
"Kisfiam 1év8hós , most töltötte be, és csak nost kezdett el mondani több szót."
Teljesen rendben van. A mienk talán még később kezdett el beszélni, úgy emlékszem. Persze kérdés, mit nevezünk beszédnek, mert először első szótagot mondtak csak.
"Férjem rokonai folyton mondják nekem hogy valami baj van a fiammal mert az övék 1 évesen már beszélt stb."
A férjed rokonaival van baj, méghozzá nyakon felül. Én a helyedben régen elküldtem volna őket a búsba.
A védőnő és a gyerekorvos véleményét vedd figyelembe, ne az ilyen ostoba rokonokét. Akik simán lehet, hogy hazudnak, mert azért 1 évesen nem jellemző, hogy beszél egy gyerek.
2023. jún. 30. 13:21
Fiam 2 évesen 1-2 szót mondott, meg néhány szókezdeményt pl. Ké mma (Kérek almát). Engem apám csesztetett állandóan, hogy "nem kéne már a gyereknek beszélni"? Most 2,5 éves múlt és nagyon szépen beszél, be nem áll a szája, a baba nyelvet teljesen elhagyta. Simán elmeséli, hogy milyen érdekes dolog történ vele, mondókázik (nem tanítottam direktbe csak emlékszik rá). Ha kérdezem, hogy kér e pl almát, sokszor nem csak csak rávágja, hogy "nem" hanem szépen kerek mondatban válaszol, hogy "Köszönöm szépen, nem kérek almát". Unokatesója 1,5 évesen egyszerű mondatokat mondott már, most ugyan azon a szinten vannak (kb egykorúak, 2 hónap van közöttük). Szóval minden gyerek más tempóban halad. Akkor mennék utána a dolognak, ha egy fél év múlva sem lenne változás, nincsenek hangutánzók, sem egyszerűbb szavak, de mint írtad elkezdett mondani szavakat.
2023. jún. 30. 13:33
Az én fiam 2 évesen max. 10 értelmesnek tekinthető szót mondott. A szülinapja környékén lódult meg a beszéde, az első kétszavas mondatát 2 év 2 hónaposan mondta ki.
Már 13 éves, és köszöni szépen, tud beszélni. :)
A húga ehhez képest 1,5 évesen már mondókázott. Ilyen is van.
2023. jún. 30. 13:39
1 évesen beszélt a tesóm nagyobbik lánya (nem a szülinapján, de másfél évesen már elég sokat tudott), csodájára jártak. Az én fiamnak másfél évesen 2 szava volt, utána pár héttel kicsit jobban megindult, de így se sokat értek belőle. A védőnő szerint rendben van.
2023. jún. 30. 13:42
Nálunk szintén: 2 éves szülinapján 1 szót mondott, az a "bugyi" volt. Most 2 és fél éves, mondatokban beszél.
De igen, én is be voltam szarva, hogy lassan 2 éves és még semmit nem mond, pedig folyamatosan beszéltünk hozzá.
2023. jún. 30. 14:05
Két éves korában alig mondott valamit a lányom. Most 2,5 éves, nagyon hirtelen ugrott meg a beszédfejlődése. Most rövid mondatokat mond, és szinte minden szót.
2023. jún. 30. 17:35
A lányom 2 évesen (novemberi) nem mondott túl sok értelmes szót. Úgy vadásztam össze a szavakat, hogy valamit tudjak mondani majd a 2 éves státusz vizsgálatán ha kérdezi a védőnő. Aztán decemberben volt bő 2 hét bölcsi szünet és mire januárban ment vissza, már 2 szavas mondatokban beszélt. Ott is megjegyezték, hogy nagyon hirtelen elkezdte mondani a magáét és ez azóta is tart. Most 2.5 éves.
2023. júl. 1. 16:03
Szia, megerdezhetem , hogy azota hogy alakult a beszed nalatok? Koszi, ha irsz
2023. dec. 24. 22:05
10/14 A kérdező kommentje:
Még mindig beszél a saját nyelvén is. Nagyon sok szót ismer már, de még csak szavakban , néha két szavas mondatokban beszél.
Kapcsolódó kérdések: