Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ez mennyire lehetséges?

Ez mennyire lehetséges?

Figyelt kérdés

Lehetséges, hogy a kisfiamnak nagyon - nagyon enyhe autizmusa lehet?

Baba korában minden rendben ment/volt. Rendben fejlődött stb. A kúszás maradt ki nála.

Aztán jött az a kor, amikor ellezdenek szavalat mondani. Nem aggódtam, mert én is később kezdtem el beszélni, kislányom is később kezdte, meg nem mondott kis mondatokat stb. Voltunk is a helyi szakszolgálatnál beszédfejlesztésen. Abban maradtunk, mimt kislányomnál is, hogy majd az ovi beindítja. Kislányomnál ez bevált. Na de az első éve kisfiamnak katasztrófa volt.

Közben voltunk további beszédfejlesztésen, neurológusnál, hallásvizsgálaton(olyanon is amit alvás alatt csinálnak),fül-orr-gégészeten, egg vizsgálaton, tsmt tornát is végeztünk stb, stb. Több szakembernél jártunk.

4,5 éves. Arra jutottunk, hogy az idegrendszerében a beszédért felelős rész még nincs megérve, valamint a füle volt gyulladásban kisebb korávan, folyadék is volt a füle mögött, valamint hajlamosabb a fülzsírosodásra. És ezek gátolták a beszéd megértését neki. Volt műtve, kiszedték az orrmanduláját, mert az is nagyobb volt az átlagnál. Voltunk fül mosáson stb. Elvileg az autizmus, ilyesmi el lett vetve. Mert nagyon okos, értlemes kisfiú.

Viszont az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a kis barátaihoz, akit ismer, szeret, ahhoz mindig úgy megy oda, hogy belebújik az arcukba. Most rákerestem tünetekre, és egy kettő van.

Ugye a beszéd elmaradás, kisebb korában nagyon sokat forgott egyhelyben, mai napig szeret forogni hintában stb. Nagyon jól elvan magában, nagyon ragaszkodó, bizonyos emberekhez. Olyan tárgyakkal is elvan, eljátszik mint a kinti kuka. Volt, hogy a kukát vitte magával hintázni. Ha valami nem úgy van, nagyon ki tud akadni. Másképp mint a kislányom. Az étkezése is, pl az édességet azt nagyon enné. Kislányom pl tud határt szabni ebben, vagy ha mondom, hogy elég volt a nasiból, megérti. Kisfiam nem igazán.

Nem biztos, hogy autizmos, lehet szimplán ő csak ilyen, de nyilván már minden megfordul a fejemben.

2023. jún. 19. 23:48
 1/3 A kérdező kommentje:

Még eszembe jutott.

A feladatokhoz nem igazán lehet leültetni, hamar megunja, az oviban is. Színezni még mindig csak firkál, meg egy színnel kicsit firkál, aztán ott is hagyja. Viszont a könyveket nagyon szereti.

2023. jún. 19. 23:52
 2/3 anonim ***** válasza:
76%

Lehet. Mindenképp próbálj vele minél több időt tölteni, fejleszteni, tanítani őt. Légy vele türelmes.

Az is lehet hogy izgága kisfiú, én is ilyen voltam bár én lány vagyok.

Foglalkozz vele, beszélgess vele, mond hogy ismételje meg amit mondtál.

Az édességről pedig csak annyit, hogy te vagy a felnőtt.

Ha megette a főtt ételt, akkor ehet édességet, ha pedig nem ette meg akkor nem.

Ezt nem egy gyereknek a feladata eldönteni, felosztani. Főleg nem egy 4 és fél évesé.

Tudom milyen egy akaratos gyerek, és mi felnőttek nehezen viselünk egy nehéz nap után egy kiadós hisztit, de ha ezeket ráhagyod, nem fogsz tudni neki korlátokat szabni.

Türelem, és figyelmesség.

2023. jún. 20. 01:22
 3/3 anonim ***** válasza:
Szakemberek jobban értenek hozzá
2023. jún. 21. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!