A te gyereked mennyire hasonlít viselkedésre/preferált dolgokban az egyik szülőére?
Én csecsemőkora óta egyedül nevelem a gyerekem, az apjával nincs kapcsolata, most nemrég beszélgettünk, és egy az egyben a gyerekem ízlésre, viselkedésre(iskolai gondok ugyanolyan típusban), és még szóhasználatban/felfogásmódban is, ugyanazokon a dolgokon röhögnek. Ezek tőlem távol állnak és iszonyúan bosszantottak mindig. Mind rácsodálkoztunk, ilyenek, hogy pl csak a zöldborsót eszi meg a gyerek zöldségek közül(az apja is, nem is tudtam), ugyanaz a beképzelt nagyzolós viselkedési mód, és ugyanolyan beszólások amik egyforma mentalitást tükröznek, pl ugrat valakit, ami amúgy nem vicces, majd ugyanúgy röhög rajta, mint az apja, és a végén hozzáteszi, hogy "mennyire jó a humorom", mint ahogy ő.. mikor nem is volt vicces.
Teljesen lehidaltam/tunk a hasonlóságtól. Ugyanolyan kedvenc szín, ugyanolyan versengő stílus, ugyanaz a kedvenc játékforma, ugyanolyan válogatósság ugyanazokra az ételekre, ugyanaz a túlmozgásosság, ugyanolyan ruhák szeretete, ráadásul az én gyerekem is fütyül vagy énekelget fél perc beállt csöndben, ráadásul hasonlóan gondolkoznak, pl az én gyerekem odacsap, ha elvesznek tőle valamit, amit nem sikerült kinevelnem, az apja meg bőszen helyeselt, hogy dehát mit csináljon, ki kell állnia magáért, és ugyanezt mondta nekem az én gyerekem is, de több ilyen sztori is volt.
Mindketten érezték, hogy én ki vagyok rekesztve ők meg egyformák és van összhang, megértik egymást, köztünk meg kevésbé. Az ember esze megáll, fene se gondolta volna. Persze rólam is ragadt rá valamicske, de azt csak kínkeservvel sikerült elérnem, ilyenek, hogy pisilni helyett mosdóba kell mennemet mond már, és nem szereti ha megkérdezik, volt-e pisilni, de ezt tényleg sokáig gyakoroltuk. Hogy lehet ilyen rohadt nagy szerepe a genetikának a személyiség terén? Másnál is megmutatkozik ez, vagy csak nekem volt pechem?
Nálunk sokmindent átvett tőlem az anyjától és amúgy nem állítom, hogy csak jó dolgokat. Sajnos. A nap 85% velem volt egész ovis koráig, volt hogy heteket egyedül így alapvetően ez nem meglepő, bár lehetett volna tőlem nagyon különböző.
Viszont hazudnék ha azt mondanám az apából az ő viselkedési mintájából ne lenne benne, csak kevesebb.Remélem az eszét inkább tőle örökölte, mert az nagy mázli volna.:)
Humorunk pld párommal egyforma és ahogy nő a gyerek látszik, hogy ilyen téren abszolút azt hozza amit mindketten.
Az én szüleim elváltak korán, csak anya nevelt, évi 2x találkoztam Apával, nyáron 2 hétre és karácsonykor.
Egész gyerek koromban azt hallgattam, hogy személyiségben apa másolata vagyok. Elhiszem, hogy ez bántotta Anyát, de azért úgy gondolom tőle is sok jellemző megragadt.
A saját fiamon azt látom, hogy a jelleme egyik nagyszülő, a nevelés csak finomít, tanult dolgok ragadnak, de a zsigeri valója az gén.
Azt hogy a tiéd a wct mosdót hogy mondja , használja, tanult dolog, szerintem rengeteg felnőtt férfi lazábban kezeli ezt, mint ahogy anno anyukájuk tanította nekik 😂
Ha a te gyereked, az exed pici mása, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy nem összehasonlítás, hanem elfogadod, hogy legalább sérült lelkű ne legyen. Lehet jó ember belőle, ne írd le. Lehet nehezebb lesz a tanult dolgokat bevésni, de ne add fel, és ne kritizál, ne írd le.
Nálam sokkal vegyesebbek a gyerekek, viszont a fiam nem ránk, a szűlőkre, hanem a nagyapjára és a nagybátyjàra hasonlît.
Ahogy írod, lehetetlen ízlési dolgokban is..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!