Hogyan lehet 2 atlag keresetbol 3-4 embert eltartani?
Sziasztok, 25/N vagyok, a parom 27/F. 2-3 even belul aktualis lenne a gyerek tema,deoszinten nem latom, hogy hogyan tudnank nemhogy 2, 1 gyereket felnevelni. Pedig ha minden igaz jovore lesz egy hitelmentes lakasunk, de ugy, hogy most eronkon felul sporolunk ra.
En az egyetem veget taposom, max havi 100-120 ezret tudok hazahozni, es kesobb sem lesz tul jo fizetesem (pedagogus leszek). A parom fizetese ha nem tulorazik 400 ezer, ami itt videken nem rossz, de nem is kiemelkedo. Most a lakasra gyujtes miatt van, hogy 500-at hazahoz, de szegenynek alig van szabadnapja. Ez hosszutavon nem tarthato mar csak az egeszsege miatt sem, meg ha lenne gyermekunk akkor hetvegen egyutt kellene lennunk.
Nem vagyunk nagyigenyuek, autonk sincs. 2 "luxus" igenyunk van: szeretnenk 1-2 haziallatot tartani, es evente 1x elmenni a tengerpartra. Szegenyebb csaladbol jovok, eletemben 1x lattam a tengert (talan ezert is van ez a nyaralos vagyam) , viszont cserebe nyaron hetente 2-3x is jartuk a kornyezo strandokat. De ha belegondolok, hogy a kisvarosom 3 medences strandjara sem jon ki a csaladi belepo 10000 forintbol, sirnom kell. Es akkor meg egy kaktusz jegkremet meg egy ketchupos sultkrumplit sem ettek a gyerekek. Nekem pl. nem voltak markas cuccaim de a majalis az majalis volt, legalabb 3 kor dodgemmel, zsakbamacskaval, halaszassal. Most eppen lattam a majalison, hogy 1000 forint felett van az is, mint ahogy a kurtoskalacs es a vattacukor is.
Kezdetben mint mindenki, mi is 2 gyerekrol almodoztunk, ez modosult egyre, de neha azt gondolom, hogy azt sem engedhetjuk meg magunknak. Hiszen ha nagyobb lesz a gyerek akkor a koltsegek is nagyobbak lesznek. Nyelvvizsga, kulon ora, szakkorok, fogszabalyzo, laptop, mobil, egyetem, koli, jogsi, markas cipo, koltopenz, stb. + csak ugy vallalnek gyereket, ha tudnek neki egy pofasabb onerot biztositani majd elete elso lakasahoz, mert most erzem magamom, hogy milyen nehez tamogatas nelkul elindulni az eletben.
Viszont tudom, hogy csomo embernek megy ugyanennyibol 2 gyerek nevelese, lakashitel mellett. Hogyan? Szeretnek egy kis remenyt kapni, hogy megsem lehetetlen 2 keresetbol gyereket/gyerekeket nevelni, lehetoleg ugy, hogy ne csak olyan aron legyen penz az angol orara, hogy cserebe apa nem tud maganak uj zoknit venni es lyukasba jar.
Ti hogy tudjatok megoldani? Tulstresszelem(hajlamos vagyok ra), es majd ha ott leszek ugyis megoldodik, ugyis lesz ra penz?
Ferjem keres,en a gyerekkel vagyok itthon(14 honapos),a masik 9 eves sulis.
Nem elunk fényűző életet,de futja amire kell.
Lakashitel,autonk is van.plusz havi szamlak ugye amit fizetni kell.
Nem ehezunk,nem nyomorgunk.a gyerekeknek is megvan minden amire szukseguk van.
530bol elunk 3-an, megvagyunk, albérletben és még picit tudunk is félretenni, ha nem rendelgetünk kaját meg költünk hülyeségekre (csokika, üdítő).
A gyerekem epren és pisztácián él most, szval ezzel jelzem, h nem nélkülözik :D
És minden játéka, ruhája is megvan.
Hát kell a pénzügyi tudatosság meg a fék és akkor nem vészes
Nem vennek meg neki mindent, tudom pl. hogyha kicsi lenne nem vennek meg neki minden agyonstilumalo tularszott fischerprice-t meg nem nike cipoben tanulna meg jarni :D
De pl. ami az oktatasahoz kapcsolodik nekem az mind a "szukseges" kategoria. A felsoroltak kozul a koltopenz meg a markas cipo nem az, de nyilvan az sem tul jo erzes, ha a baratai mennek moziba de o nem tud, vagy o is nagyon szeretne egy olyan ruhadarabot mint ami a baratainak van de ezt mi nem tudjuk biztositani neki.
1, most utazz, ne gyerekkel kezdd! Most elmentek ketten fapadossal kézipoggyásszal 100 alatt pl: Korfura és vissza, megteszi a legegyszerűbb, legkisebb szoba..stb.
Gyerekkel ez nem így lesz!
Kell a bőrönd, kell a cucc, a nagyobb szoba, apartman. Csak a repjegy már ugrik 400 közelébe, mert dolgozó gyerekes felnőttként nem tudsz elő-utószezonban csak úgy last minute elugrani. Tervezni kell, szabadsagolasok, kalkulálni oviszünettel, suliszünettel...stb.
2, 400 jobb az átlagtól, viszont egy gyerek átlagos szinten tartása nem olcsó.
A férjem 280-at keres, nekem 200 a gyed+csp (vagyis, most született pont a második gyerekünk, így jelenleg sokkal többet kapok, de ha lejár a csed, 210 körül lesz a bevételem). Na, ez az átlagfizetés, pláne itt vidéki megyeszékhelyen, nem a 400, azt felénk max. a multis mérnökök keresik meg.
A lényeg, hogy kettőnk bevétele 480 ezer körül van, mi ebből megélünk és félre is teszünk havi kb. 120 ezret, tehát alapvetően havi 360 ezerből élünk, 2 még pici gyerekkel.
Hogy?
Aszerencsénk, hogy mivel évekig dolgoztunk külföldön, van saját otthonunk, majd ha lejár a 3 év, kell rá havi kb. 32-35 ezer babavárót fizetni. Most ez a költség nincs, de mint írod, elvileg meg lesz oldva a lakhatásotok. Szóval, nem értem, hogy nem tudtok jobban megélni ennyi pénzből.
Nekünk a rezsi+net+telefon előfizuk havi 45 ezerbe kerülnek, alapvető háztartási gépeink vannak, mondjuk mind keveset fogyaszt.
Az ételre+háztartásra havi átlag kb. 120 ezret költünk (nyáron van veteményesünk, nem hatalmas, de ellát sokféle zöldséggel), ez úgy jön ki, hogy menüt tervezünk és csak azt vesszük meg, ami tényleg kell. Így változatosan és egészségesen eszünk kevés pénzből, amúgy üdítőt és nasit mininálisat fogyasztunk. Oké, a 2 évesünk sem eszik meg felnőtt adagokat, az újszülött pláne nem. Mosógélt veszek, amúgy takarítani ecettel, mosószódával szoktam, ez filléres tétel.
Az autónk tankolása kb. havi 35 ezerbe kerül, ez nem tudjuk megúszni.
A gyerekek nem kerülnek olyan sokba egyelőre, a 2 éves szobatiszta, a kicsi meg anyatejes és mosipelusos, így tápszerre meg pelenkára kb. nem költünk. Beteg nem sokat volt még a nagy, nálunk az sem tétel. A ruháikat turiban meg Marketplacen veszem 2-300 forintért, amúgy mi magunk is turizni szoktunk, a múltkor a férjem úgy bevásárolt magának a Hádában 20 ezerből mindenféle farmert és inget, hogy csak pislogtam. Játékokat mértékkel kapnak, nagy dolgot szülinapra+karácsonyra, meg ezzel nem is esünk túlzásba, mert a nagyszülők is hoznak ezt-azt. A legmagyobb tétel a jó minőségű új cipő, mert 12-15 ezer körül van egy pár, de ebből sincs 3 szezononként.
Szóval, alap dolgokra olyan havi 220-240 körül költhetünk, a megtakarításon felüli havi 100 ezer jellemzően elmegy valamire, egyik hónapban mondjuk autószervíz, legközelebb ruhát és cipőt veszünk magunknak, aztán a kertbe és a házba valamit, mindig van mit beszerezni belőle :D Most a szalonnasütőbe pótoltunk bele, a fele félre volt már téve, most jött a másik fele és megvettük :D
Szóval ennyi. Amire mi most nem költünk, az a nyaralás és szórakozás, 2 kicsi mellett ez most kimerül havi 1 kajáldában. A havi 120 ezret amúgy a házra tesszük félre, kell még 1-2 dolgot megcsináltatni, az a cél, hogy mire a gyerekek 4-5 évesek lesznek, erre már ne kelljen költeni.
Jelenleg havi 60 ezret teszünk félre nekik, 20 ezret havonta, meg most 40 ezer lenne az adókedvezmény, azt nem igényeljük, csak egy évben egyszer, akkor megy majd félre nekik.
Azt mondom, gondoljátok át a kiadásaitokat, mire megy el most nálatok sok pénz. Én nem érzem, hogy nélkülőznénk, mindenünk megvan, nyilván mindenre félre kell rakni, de szerintem másnak is.
Nyilván, ha nem lenne ingatlanunk vagy havi 120 ezer hitellel, akkor más lenne a helyzet.
Túlstresszeled
Albérletben élünk gyerekkel,csak a rezsink +bérleti díj165000.
Ami nekünk extrém módon viszi a pénzt(és nem jut ilyen sz@rokra,hogy 3 kör dodzsem),hogy a gyereket fejlesztésre hordjuk.Ha egészséges lenne,sz@rokra is lenne pénz.
Az élményért, amit a gyerek értékel, nem mindig kell sokat fizetni.
Felreertettel, most nem megy el a sok penz semmire. Atlagban 60-80%-os a megtakaritasi ratank, attol fuggoen, hogy a parom mennyit keres vagy en mennyit tudok diakmelozni. Most vizsgaidoszakban nem sokat. Kb. 150 ezer forintbol elunk meg havonta (lakber nincs, csak rezsi, az ilyen 35 ezer), a tobbi megy felre a lakasra.
Most igy tok jol elvagyunk, nem mondom, hogy nelkulozunk, de teny, hogy a lakasra gyujtes miatt nem engedunk meg magunknak nehany dolgot. Takaritast en is ecettel csinálom, ruhakat mi is turibol vesszuk vagy vintedrol.
Egyebkent szuper, hogy ugy be tudjatok osztani a penzt, hogy a gyerekeknek is tegyetek felre.
Ami engem aggaszt az nem is a kisebb koru gyerekekk az elet, hanem a nagyobbakkal. Amikor mar tinedzserek ee annyit esznek, mint a lovak, dragabb ruha kell nekik, laptopot kell venni, telefont, korrepetalasra szorul, neadj isten nem veszik fel a koliba vagy az allamilag tamogatott helyre es alberletet kell fizetni meg tandijat.
Ti azt pl hogy tervezitek majd megoldani?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!