Mennyire fontos egy gyerek szempontjából a családi 'minta'?
igen, ahogyan előttem írták, mindkettőből lehet tanulni. Én is sokat tanultam szüleim, anyósomék rossz példájából ésa párom is: apósom részeges, lezüllött, léha ember, férjemnek mégis vállalkozása van és nagyon családcentrikus. Anyámat elkényeztette nagymamám, én nem engedtem magam befolyásolni.
De természetesen a jó példa sokkal fontosabb: anyósom mindent megadott a fiának, a párom is az eget a földre szedné a fiunkért; én pedig olyan jellemű férfit választottam párnak, mint apám, mert ezt a példát láttam anyám párválasztásában.
De mindíg és mindenkor a jó szülői példa az iránymutató. Nem kell valaki rendmániás legyen, mert az anyja az, az is elég, ha nem cipővel megy a lakásba és nem hagyja szét a szennyest.
Valahol azt olvastam, hogy a gyerek 75 %-ban azt teszi, amit lát otthon, és 25 %-ban azt, amit mondanak neki. Tehát ha anyuka minden áldott nap elmondja a lányának, hogy rakj már rendet a szobádban, ugyanakkor az egész házban kupi van, akkor teljesen feleslegesen koptatja a száját. Viszont ha a gyerek azt látja, hogy anya egész nap takarít, akkor felesleges is szólnia, egy idő után, hogy a saját dolgait tartsa rendben.
És ez csak egy egyszerű példa.
De a női-férfi szerepeket is egyértelműen otthon tanulja meg. Ezért baj az, hogy sok a csonka család.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!