Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire fontos egy gyerek...

Mennyire fontos egy gyerek szempontjából a családi 'minta'?

Figyelt kérdés
pl.: a gyerek lehet azért lusta mert a szülei sem hajtják magukat halálra. Ilyesmire gondoltam.
2010. okt. 10. 10:32
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Olvass Ranschburg Jenő féle könyvet. A gyerek sokáig (kb.3 éves korig) egy indigó, teljes mértékben azt másolja amit a szülőtől, a közvetlen környezetétől kap. Aztán jön az ovi, ahol megtörténik a szocializáció első lépése. Beadja a közösbe azt amit otthon lát, ugyanakkor haza viszi azt amit az óvodai környezettből elsajátított. És így tovább. A felnőtt ember is mintát követ (pl. munkahelyi környezet).
2010. okt. 10. 11:09
 12/15 anonim ***** válasza:
Nagyon sokat számít a szülői minta. Például a roma családokban gyakori, hogy a gyerek sem dolgozik, nem jár iskolába, káromkodik, mert a szüleitől, testvéreitől is azt látja. De ahogy írták páran, lehet, hogy valaki rájön, hogy nem ez a jó út, és teljesen más irányba megy. Például én nem szeretnék olyan idegbeteg, antiszociális ember lenni, mint amilyen sajnos anyukám. Tudatosan figyelek erre.
2010. okt. 10. 12:42
 13/15 anonim ***** válasza:
Anyám alkoholista lett, nem kellettem neki, aztán az apám nevelt, de ő sem vetette meg az italt. Nem azt mondom, hogy nincsenek apróbb defektjeim, de azért most már anyaként pontosan tudom, mit hogyan NEM akarok csinálni (pl. nálunk nincs semmilyen testi fenyítés, kézrecsapás sem, ill. antialkoholista férjet választottam.)
2010. okt. 10. 12:53
 14/15 anonim ***** válasza:

igen, ahogyan előttem írták, mindkettőből lehet tanulni. Én is sokat tanultam szüleim, anyósomék rossz példájából ésa párom is: apósom részeges, lezüllött, léha ember, férjemnek mégis vállalkozása van és nagyon családcentrikus. Anyámat elkényeztette nagymamám, én nem engedtem magam befolyásolni.

De természetesen a jó példa sokkal fontosabb: anyósom mindent megadott a fiának, a párom is az eget a földre szedné a fiunkért; én pedig olyan jellemű férfit választottam párnak, mint apám, mert ezt a példát láttam anyám párválasztásában.

De mindíg és mindenkor a jó szülői példa az iránymutató. Nem kell valaki rendmániás legyen, mert az anyja az, az is elég, ha nem cipővel megy a lakásba és nem hagyja szét a szennyest.

2010. okt. 11. 09:38
 15/15 anonim ***** válasza:

Valahol azt olvastam, hogy a gyerek 75 %-ban azt teszi, amit lát otthon, és 25 %-ban azt, amit mondanak neki. Tehát ha anyuka minden áldott nap elmondja a lányának, hogy rakj már rendet a szobádban, ugyanakkor az egész házban kupi van, akkor teljesen feleslegesen koptatja a száját. Viszont ha a gyerek azt látja, hogy anya egész nap takarít, akkor felesleges is szólnia, egy idő után, hogy a saját dolgait tartsa rendben.

És ez csak egy egyszerű példa.

De a női-férfi szerepeket is egyértelműen otthon tanulja meg. Ezért baj az, hogy sok a csonka család.

2012. ápr. 10. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!