Van esély munkát találni kisgyerekkel?
Szerintem nem nagyon...
Én terhesség előtt is nehezen találtam munkát, pedig nem voltam válogatós... csakhát nem volt nagy a kínálat sem.
Melóból mentem gyedre,de sajna oda már nem tudok visszamenni,mert elköltöztünk:(
Már előre félek, mi lesz, ha melóznom kell
Szerintem esély van rá, csak nem biztos, hogy olyan munkát találsz, ami megfelel. Mi a végzettséged? Mennyi idős a gyereked? Mert ez a legfontosabb. Pl. 8 általános végzettséggel, gyerek ide vagy oda, mindenképp nehéz munkát találni. Ha érettségid van, szintén nem könnyű. Ha van egy szakmád, vagy diplomád, akkor egyszerűbb, de hát Magyarországon úgy se könnyű. De én nem hiszem, hogy alaphelyzetben nehezebb lenne munkát találni, a gond inkább az, hogy a lehetőségek nem a legideálisabbak a kisgyerekes szülőknek. Például egyértelmű, hogy akinek kicsi gyereke van, az nem igazán tud elmenni 3 műszakba dolgozni, vagy napi 12 órákat lenyomni, illetve hétvégén dolgozni. Ha viszont a szolgáltatói szektorban dolgozik valaki, akkor ezek sajnos mind benne vannak a pakliban, bár az iparban szintúgy. Ha valaki egy hivatalban munkát tud kapni (na az az igazán nehéz), ahol normál munkaidőben kell dolgozni, akkor az általában megfelel annak, akinek gyereke van. Illetve van pár munkahely, ahol annyira munkaerő hiány van, hogy felvesznek kisgyerekest is úgy, hogy a feltételeibe is belemennek. De általában nem maga a kisgyerek ténye zárja ki a munkavállalót a felvételből, hanem az, hogy - joggal - olyan munkakörülményeket vár el, amit a munkaadó nem tud teljesíteni. Vagy sokszor csak rossz beidegződés miatt nem akar. Mondjuk én egy gyorsétteremben voltam menedzser amikor gyed-re mentem, ott azokat a dolgozókat, akinek gyerekük van, általában próbáltuk úgy beosztani, ahogy kérték. Akiknek még kicsi volt a gyerekük, azok mind délelőttös beosztásban dolgoztak, és hétvégére nem voltak beosztva, de nálunk ez megoldható volt, mert sok volt a diák, akik csak délután és hétvégén tudtak jönni, és nálunk sokan csak 4-6 órában dolgoztak, tehát könnyű volt variálni, illetve sokan pont azért dolgoztak 4-6 órában, mert még GYES-en voltak, és azt próbálták kiegészíteni a részmunkaidős fizetésükkel. De ez nem sok helyen van így.
Tehát nem az a gond, hogy kicsi a gyerek és úgy nem szívesen vesznek fel, hanem hogy a munkaadó általában nem tudja teljesíteni a kéréseket, amiket ez maga után von. Elsősorban nem is azzal van a gond, hogy a gyerek beteg, mert nálunk komolyan több fiatal ment táppénzre ezért-azért, mint kisgyerekes, a gond inkább az, hogy csak egy erősen behatárolt időszakban lehet őket foglalkoztatni (nyilván az alatt az idő alatt, amíg az ovik, bölcsik nyitva vannak), és ez sokszor nem összeegyeztethető a munkakörükkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!