Rossz anya vagyok ezek miatt, szerintetek?
Hozok több pèldát is, kisfiam 2,5 èves.
Nem erőltetem rá a mondòkázást, sem az olvasást. Szoktunk, de mèg csak most kezdett el mondatokban beszèlni, ha nem akar, nem kell utánam ènekelnie, csinálnia a mozgásos mondòkákat. Ha nem akarja, hogy olvassak sem erőltetem. Rituálè volt az esti olvasás, de most nem igènyli, pedig szeretnèm, de ha nem akarja, ráhagyom.
Nèzhet mesèt, mehet a háttèrben a TV adòn a mese nèha, úgyis ráun ès otthagyja, nem figyel rá egy idő után, közben játszunk, járkál utánam stb. Ha nagyon beszippantaná egy mese, kikapcsolom, elterelem, de nincs tiltva!
Ha kint vagyunk, hagyom kertèszkedni, tenni-venni, múltkor mosatlanul ette a sòskát, a retket a fòliában...
Hagyom besegìteni mindenben, múltkor pl hámozta a rèpát nekem (nem mellesleg tök ügyesen), adok neki választási lehetősèget ruhában, hova menjünk, mivel menjünk...
Minden nap kaphat valami nasit a kaja után, gyümölcsöket, nyers zöldsègeket ès emellè szoktam pl győri kekszet, zabkekszet, Smarties, puffasztott kenyèr, sajtok, túròkrèm, csokigolyò, ezeket kedveli.
Ha nem eszi meg a főtt kaját, pròbálkozom másik, B tervvel, nem hagyom èhesen.
Ha èjjel közènk mászik, s már engem zavar, visszarakom az ágyába.
Nem engedek a hisztinek, ha kell, otthagyom magában sìrni ès ha lenyugodtunk, beszèlünk, bocsánatot kèrek èn is, ha kiabálok vele
Ha szomorúvá, dühössè tesz, èn nem leplezem, elmondom neki, hangot adok neki.
Nèha kiabálok rá, ha megköveteli a helyzet, volt, hogy a kezère is csaptam.
Ha nem akar felöltözni, pelust húzni, otthagyom, mert hiába a sok èszèrv, dacol. Ha ezután sem akar, erőszakkal van öltöztetve.
Nem erőltetem rá a köszönèst, 2x is köszönök akkor, ha nem köszön valakinek, a nevèben is.
Nem erőltetem rá, hogy ossza meg a játèkát a másikkal, ha nem akarja.
Elektromos autò vètelèvel ösztönzöm a bilizèsre.
Nèha ijesztgetem valamivel pl. Ha bent szemetel, akkor azt mondom a kukásautò legközelebb megharagszik ránk ès nem hagyja, hogy meglessük, a bácsi sem fog integetni neked, ha szemetelsz. Vagy pl zsarolom, ha nem eszel, nem lesz nasi sem, ugye azt tudodm?
Ha földnöz vágja a játèkokat többszöri figyelmeztetès után is, elpakolom jòpár napra.
Nem hagyom mezìtlábaskodni sokáig, mindig papucsot adok rá.
Ezek nem rövid távon "káros" dolgok. Ha tényleg érdekel olvass utána külön a témáknak, Lukács Liza könyveit pl ajánlom.
De nem megyek bele, ha zavar változtatsz rajta, te döntésed.
"ha kell, otthagyom magában sìrni"
Ilyenekkel azért én nem dicsekednék. Sok mindenben nem vagy következetes, és a jövőben ezekre te is ugyanúgy rá fogsz fázni, mint a gyerek, akit most nevelni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!