Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Viselheti így a gyermek a...

Viselheti így a gyermek a vezetéknevet?

Figyelt kérdés

Ha például házasságkötés után sem a férj, sem pedig a feleség nem vette fel a párja vezetéknevét semmilyen módon, hanem mindketten maradtak a születési anyakönyvi kivonatban szereplő nevüknél, akkor a gyermeknek adható-e mindkét szülő vezetékneve kőtőjel nélkül?

Ha jól tudom, például Hegedűs Péter és Veres Klaudia gyermeke lehet Hegedűs-Veres Nimród annak ellenére, hogy egyikük sem viseli kötőjellel a másik nevét, de a Hegedűs Veres Nimród is lehetséges?

Illetve, ha az egyik, vagy esetleg mindkét szülő vezetékneve kötőjeles és a gyermeküknek is kötőjeles nevet akarnak adni, akkor meg van szabva, hogy melyik elemet adhatják? Tehát például csak a kötőjeles vezetéknév elsőtagja, vagy szabadon kombinálható?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2023. febr. 24. 14:22
 1/9 anonim ***** válasza:
92%

Mielőtt összeházasodtatok, az anyakönyvvezetőnél nem kellett erről nyilatkoznotok?

Nálunk kérdezték.

2023. febr. 24. 14:26
 2/9 anonim ***** válasza:
96%
A házasságkötésnél rákérdeznek arra, hogy a leendő gyereknek mi lesz a vezetékneve.
2023. febr. 24. 14:34
 3/9 A kérdező kommentje:

Nem vagyok házas, így nincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom, ezért kérdeztem rá. Ez csupán egy elméleti kérdés!

Egyébként a második kérdésnél, amikor mindkét szülő kötőjeles vezetéknevet visel ugyanúgy a születési névre gondoltam, nem házasságban felvettre.

2023. febr. 24. 14:41
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Mi kaptunk róla papírt hogy mi lehet a neve bizonyos formák esetében. Ez előre meg van határozva, nem te döntheted el.
2023. febr. 24. 14:42
 5/9 anonim ***** válasza:
88%
2023. febr. 24. 14:47
 6/9 anonim ***** válasza:
90%

Google a barátod !

Bár szerintem nagy kiszúrás 2 vezetéknevet adni neki.

2023. febr. 24. 14:48
 7/9 anonim ***** válasza:
76%
Nem.
2023. febr. 24. 14:49
 8/9 anonim ***** válasza:
66%
Viselheti, tavaly az anyakonyvvezeto mondta. Mi sem vesszuk fel egymas nevet.
2023. febr. 25. 06:32
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen.
2023. márc. 3. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!