Ha a babkötvény 19 éves futamidejű, akkor hogy veheti fel a gyermek a 18.év betöltés napjától?
Csak az adott évben befizetett osszeg utan jár a kamat, adott évben.
NEM kamatos kamatozású.
Tehat
Befizetsz pl 2020 ban x osszeget erre jon a kamat
2021 ben befizett y osszeget erre jon a kamat
Tehat x×1,06 + y×1,06
És nem ugy, hogy (x×1,06+y)×1,06
A nem kamatos kamatozasú annyit jelent hogy a már megszerzett kamat nem kamatozik tovább, de a tőke igen.
Tehát ha nem fizetsz be semmit, akkor 42.500 után minden évben jár 6% kamat, nem csak az első évben.
Amúgy meg kamatos kamatozasú, számold végig. Ha nem fizetsz be semmit, akkor 121ezer forintod lesz a végén, nem amit te számolsz.
Ugyanez ha befizetsz valamennyit az minden évben kamatozik, nem csak az első évben.
Amúgy én inkább PMÁPot vettem, hogy azonnal megkaphassam a pénzt ha kell. 19 év múlva lehet hogy a gyerek ebből csak egy fagyit fog tudni venni, de ha 5-10 év múlva nekem kell a pénz, mert mondjuk kell egy lakásvásarlashoz, akkor átforgatom abba. Vagy veszek mindig olyan allampapírt ami épp a legjobb kamatozású. Kérj nyugodtan időpontot a mák ügyfélszolgálatán, szívesen segítenek mibe fektess.
De a szerzodesben is benne áll hogy csak az adott évi befizetett összegre jár a kamat!
Ha pl 2020 ban befizetsz x et akkor lett ev végén x×1,06 ft
De ha 2021 ben pl nem fizetsz be semmit akkor kamat nullamarad x×1,06 ft-od.
Jav Nulla, és marad az x×1.06 ft
Mindig a legutolso évben befizetett összeget kamatoztatják csak. A tőkét és kamatait nem kamatoztatják ujra meg ujra minden évben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!