Gyermekem 2 éves múlt nemrég és már egy ideje bölcsis. Egy ideje gondok vannak a kakilással. A bölcsiben szinte minden nap mondja a gondozó, hogy beül a sarokba és vörös fejjel próbál kakilni de nem megy csak kicsit szennyezett lesz a pelus. Általában ha hazajövünk akkor itthon kakil. Mondjuk itthon is megszenved vele néha. Többször előfordult itthon is, hogy csak egy kicsi székletcsík volt a peluson. Kipróbáltam a szokásos praktikákat. Joghurt, lekvár, szilvalé stb. Folyadékot iszik eleget. Már annyira csesztetett a gondozó, hogy vettem székletlazítót. Alkalmankénk kapja a legkevesebb adható mennyiséget. Ez max havi 1-2 alkalmat jelent. Nem akarok kicseszni vele, hogy csak azzal tudjon kakilni. A bilire még nem akar ráülni. Ez mennyire normális, hogy állandóan székletes a pelus? Kitörlöm a fenekét és látom, hogy ott a luknál már ott van a következő adag. Nyilván a lukba nem nyúlok bele csak látom és minden pelenkacserénél van egy kis kaki is a luk körül is. Van, hogy pukizik és akkor is jön egy kis kaki. Ezt általában fürdés után szoktam észrevenni, mert akkor pucérkodik. Már nehezen engedi a popsitörlést is, mert biztos fáj neki már, hogy csípi a széklet. Ez talán széklettartási probléma? Kisebb korában sose volt ezzel gond. Egyébként reggel tejet iszik, napközben azt eszi amit a bölcsiben kap, itthon nagyjából azt amit mi. Este elalváshoz tejitalt. A 2 éves státuszon megemlítettem a védőnőnek ezt a dolgot. Azt mondta, hogy ez természetes. Nincs probléma. Szerintetek?
2023. jan. 7. 08:54
1/5 anonim válasza:
Lehet hogy ott a sarokban nem kakilni próbál hanem pont hogy visszatartani próbálja. Sajnos a szobatisztulás körül néhány gyereknél előfordul. Sokan pár hónap alatt átlendülnek rajta. Másoknak évekig gondot okoz, hogy az amúgy már szobatiszta gyerek nem akar kalilni.
Ha pedig valóban szorulás, akkor az én javaslatom naponta egy kanál mogyoróvaj. De az igazi mogyoróvaj.
Nálunk nagyon bevállt pedig én is kétkedve fogadtam a tanácsot.
2023. jan. 7. 09:14
2/5 A kérdező kommentje:
#1 talán igazad lehet. Azóta is van ez a "kakipara" mióta fürdésnél 1-2 alkalommal bekakilt a vízbe. Attól nagyon kiborult. Vísítva toporzékolt a kádban. Mondjuk neki, hogy a kaka jó dolog, az a jó ha van, apa is, anya is kakil. Egyszer volt már, hogy bilibe is ment, akkor nagyon megdícsértük, megtapsoltuk. Azóta sem ült rá.
2023. jan. 7. 09:20
3/5 anonim válasza:
Székletfolyás vagy valami ilyesmi a neve.
Az a lényeg hogy ez a székrekedés egy formája, mikor egy óriási adag kaka begyűlik a végbélnyíláshoz, elzárja az egészet és nem, vagy csak nagyon nehezen kakálja ki. Ilyenkor megnagyobbodik a végbél azon része ahol a széklet van és elkezd a nagy gubacs kaka mellett folydogálni a széklet.
Ja és ezt okozhatja szándékos visszatartás is. 3as voltam.
2023. jan. 7. 09:34
5/5 A kérdező kommentje:
Az is lehet, hogy a bölcsiben érte valami kellemetlen élmény, mert egyszercsak kézzel lábbal tiltakozott a peluscsere és a popsitörlés ellen otthon. Még meg is kérdeztem, hogy amikor ott cserélnek pelust akkor hogy viselkedik de azt mondták, hogy nyugodtan tűri. Egyébként most teljesen normális az állaga. Nem kemény, nem bogyós.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!