Mennyire számít lényeges szempontnak, hogy "tucatnév" egy név?
Hátrány lehet belőle a gyerekre nézve?
A kedvenc nevem évek óta topban van, viszont mikor általános iskolás voltam akkor ritkaság volt. De valahogy nem érzem hátránynak ha mondjuk ő lenne a 4.ilyen nevű kislány az obivan. Egy név teszi "különlegesség" a gyermeket? Sokan ezen az oldalon ha meglátnak egy tucatnevet már fújjolnak, hogy ők biztos nem adnák vagy nem tetszik nekik azért mert tucat és emaitt elcséptelt lett...de ha valakinek tetszik, az baj? Komolyan kérdezem. Lehet egyszer ezek a tucatnevek is kihalnak és újak kerülnek helyükre, majd ezek lesznek ritkaságok ismét. MIt gondoltok erről? Számít e más véleménye? Baj ha egy név tucatnév?
Nézd így: tavaly 93000 ezer gyerekből 1500 lett Bence, a leggyakrabban adott név volt.
Ez 62 gyermekenként 1 Bencét jelent. Persze mivel 10 éve ez a leggyakoribb név, így a 10 év alattiak között is kb ez az arány.
Szóval pl egy általános iskolában ahol 3 osztály van egy évfolyamon, lehet a 3ban lesz 1, a suliban meg mondjuk 6-8 bence. De az is lehet hogy az 1500ból 500 a ti településeteken él, szóval lutri. De átlagos körülmények között a legnépszerűbb sem annyira tucat arányaiban.
Én nem adnék az első 10ből nevet de kb mindenki más a környezetemben: 3 év alatt ilyen nevek vannak: Jázmin, 2 is, Zoé, Anna, Abigél 2 is, adél 2, Luca 2.
Szerintem ne foglalkozz ezzel. Mi van, ha a név most nem felkapott, de 2-3 év múlva az lesz és lesz egy csomó olyan nevű gyerek? Akkor már nem fog tetszeni a különleges neved és megváltoztatod?
A tucatnév is kikophat a köztudatból és már nem lesz belőle annyi.
Add azt, ami neked tetszik és jól passzol a családnévhez.
Kinek mi. Van, akinél ez hátrány, mást - pl engem - meg egyszerűen nem érdekel. Annyiból én előnyét látom, hogy ha van 5 Zoé meg Hanna meg társai az oviban, akkor pont a nevével nem fogják csúfolni. Egy Csillámpóni_123# kódnevű gyereket meg előbb fognak a neve miatt kipécézni. Ugyanakkor a túl gyakori név hátránya, hogy amikor meg akarják az azonos közösségben szereplő neveket különböztetni- pl osztályon belül-, akkor valaki szükségszerűen is olyan nevet kap, amivel nem feltétlenül lesz megelégedve. Nekem ugyan nincs tucatnevem, de osztályon belül volt még egy kislány, akit ugyanígy hívtak, de minthogy ő talán csak harmadikos korunkban érkezett hozzánk másik iskolából, így ő "másodikként" kénytelen volt elfogadni, hogy nem őt hívták a normális becenéven, hanem egyszerűen a vezetéknevén szólította mindenki, amit rendszeresen kikért magának, de mégis vele maradt ballagásig. Én kb ezt tartom egyedüli hátrányának a túlságosan gyakori névnek.
Az én lányaim közül egyikük Olívia, benne van a top10-ben, legalábbis legutóbb, amikor néztem, bár amikor kiválasztottuk a nevét, nagy kínkeservesen, vért izzadva, akkor nem tudta egyikünk sem, hogy ennyire sokaknak bejön. Egyelőre még csak bölcsis, de sem a közösségben, sem a játszótéren nem akadtunk össze másik Olíviával, szóval attól még, hogy lista szerint gyakori, a közvetlen környezetünkben nem annyira érződik.
Ez szerintem sok mindentől függ. Nem biztos, hogy valaki azért idegenkedik a tucat nevektől, mert azt hiszi attól lesz különleges a gyereke.
Nekem például nagyon ritka nevem van, mert apukám külföldi volt, és ugye a vezetéknevemhez passzoló külföldi keresztnevet kaptam. (Itthon is adható már magyaros írással, az enyém is magyar írásmóddal írott, pedig lehetett volna az eredeti változat is.) Na, most ugye én azt szoktam meg, hogyha azt nevet hallom, az csak én lehetek. Nekem ezért nagyon furcsa lenne, ha elkiáltanám magam a gyereknek a játszótéren, hogy mondjuk Hanna, és másik 3 gyerek is felkapná a fejét. Az én elméletem szerintem, aki maga is úgy nőtt fel, hogy mindig volt "belőle" még egy-kettő, annak meg az a természetes.
Meg az is olyan, hogy mondjuk 40éve top névből egy születési évre jutott kb.6000, ma meg annyira sok névből lehet választani, hogy jut 400 az egész országra. Szóval tény, hogy nagyobb eséllyel lesz még 1-2 az osztályban, ha gyakori a neve, mintha ritka, de az is benne van a pakliban, hogy soha nem lesz a környezetében névrokona.
Én egyébként 20 éve eldöntöttem, hogy fogják hívni a lányom, és nem akarnék rajta változtatni, ezért csak abban reménykedem, hogy mostanában nem nevezi el egy celeb se úgy az övét. (Jelenleg nem gyakori.)Azért se szeretném, mert nem szeretem a becézgetéseket, a név is olyan, hogy nem kíván becézést, de ha több is van belőlük, akkor óhatatlanul ráaggatnak valamit a megkülönböztetés miatt. A nehezen becézhető neveknél ez meg elég nagy borzalmakat szokott szülni. Nem azért választok egy (szerintem) szép nevet, hogy mindenki más valami borzalomként emlegesse.
Engem sem érdekelt 20 éve sem 20éve leggyakoribb nevét adtam a fiamnak egy nemzetközi név.
A másik fiam egy igen ritka de magyar nevet kapott .
Lányom még kicsi ritkáb nevét
Nekem tetszett a név férjemnek is azt kész.
Engem nemérdekel, hogy tucatnév-e. Ami már kb 15 éve a kedvenc nevem, az pár éve fel lett kapva, de én akkoris úgy vagyok, hogy azt fogom adni, ha a páromnak is tetszik majd az a név.
Én nem vagyok névirigy; legalább sok gyereknek lesz szép neve. :):) Ha másokat is hívnak így. :):)
Mert amúgy tényleg gyönyörű ez a név, nem véletlenül népszerű. :):) Amúgy, lehet,hogy pont attól lett népszerű, hogy én is pl itt a Gyakorin ajánlottam párszor, mert szép; de most már nem annyira szoktam ajánlani; mert mindenkit mégse hívjanak úgy, mint a gyerekemet, szal minden egyes másik gyereket mégse; viszont nem baj, ha amúgy más is ezt adja. :):) Amúgy, olyankor szoktam itt kábé már csak ajánlani a kedvenc neveimet; hogyha már valami nagyon speckó vezetéknévhez keresnek keresztnevet, amihez nehéz találni, és az én kedvenc neveim közül véletlenül pont illik hozzá. :):)
*fiúból is , lányból is megvan már kb 15 éve a kedvenc nevem; ebből a fiú név föl lett kapva, a lánynév egy sima, egyszerű név, ilyen Eszter,meg Alexandra, meg Bernadett kaliberű, ezen az oldalon nem annyira népszerű, ahogy a második kedvenc fiúnevem se népszerű annyira, a második kedvenc lánynevemet, meg úgy vettem észre, hogy talán most kezdik fölkapni. Tehát, nekem nem függ mások névadási szokásaitól az én saját gyerekeim neve. Párommal majd mások névadási szokásaitól függetlenül döntünk. Mert én úgy szeretném, hogy számunkra a legszebb neveket kapják.
Írok még pár példát, hogy mi tetszik, de a kedvenc neveimet nem írom le :)(:
Lányból pl Henrietta, Dorina, Odett, Laura, Anna
Fiúból pl Zsolt, Edvin, Máté, Mátyás, András
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!