Azt szeretném meg tudni hogy a gyedet át e lehet adni anyosnak? Ha nem menyi idö kb hogy gyest kapjak mert mennem kellene dolgozi és gyed mellett nem lehet 8honapos a kis fiam?
Gyedet nem kaphatja más, csak te vagy a férjed.
Lemondod a gyedet, megigényled a gyest, kb. 1 hónap az átfutási idő.
Lemondod a gyedet és másnap már mehetsz dolgozni.
A gyedet nem adhatod át, de a párod elmehet helyetted gyedre (nem kell dolgozni és a béred 70%-át kapod, nem rossz dolog).
Gyest a gyerek 1 éves korától kérheted.
Igen, na lássuk: mivel a kérdező vissza akar menni dolgozni, ezért irtam, hogy le kell mondani a gyedet (az mellett nem lehet dolgozni) és a gyerek 1 éves korában igényelheti a gyest (mivel csak akkortól jár a fizetés és a gyes együtt). Ebben mi nem volt érthető? A kérdéses esetre kéne válaszolni, ennyi.
Értelemszerűen nem térek ki arra, hogy ha nem megy vissza dolgozni, akkor kérheti előbb is a gyest, hiszen akkor nem mondja le a gyedet ugyebár...
A gyed összegének kiegészitéséhez pedig annyit tennék hozzá, hogy nem, a max. gyed NEM 85.000 Ft. Én gyeden vagyok és 91.000 Ft-ot kapok. A max. gyed bruttó összege 102.900 Ft, a nettó mindenkinek más.
Kérdezőnek: nem igényelheted MUNKA MELLETT előbb a gyest sajnos, igy szól a törvény.
A férjed attól, hogy dolgozik, elmehet gyedre, onnantól nem jár be dolgozni és kész. Őszintén: mindketten olyan jól kerestek, hogy nem éri meg otthon maradni gyed-en egyikőtöknek se? Az annyival kevesebb pénz lenne???
Ha igen, akkor sajnos bele kell törödnöd: gyest csak 4 hónap múlva igényelhetsz. Megjegyzem, hogy várhatóan akkor se, hiszen lassan szavaznak a törvénytervezetről, miszerint 8 órás munka mellett januártól nem jár majd a gyes.
Szóval úgy kalkulálj, hogy elvileg semikor se fogsz gyest kapni, ha visszamész dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!