Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Melyik nevet adnátok inkább?

Melyik nevet adnátok inkább?

Figyelt kérdés

Krisztina vagy Liza?

Minkettő nagyon tetszik de nehéz dönteni. Egyiknél se látok negatívumot, de hátha valakinek eszébe jut valami ami miatt inkább a másik lenne jobb. Elsőnek a Lizára jutott a választás, de később kedvenc lett a Krisztina is bár ez kicsit hosszabb de nem annyira gond. Viszont a Liza régóta kedvenc név, felnőttként is elmenne mindkettő nem? Valahol láttam, hogy a Liza azért nem tetszik, mert önállósult név lett becenévből, de szerintem ez annyira nem hátrány meg én különálló névnek is látom a Lizát. Mit gondoltok?

2022. okt. 16. 17:29
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
73%

A Liza az Elizabet, Elza becéséből ered.

A Krisztina a Krisztián, magyarul Keresztyén, női változata.

Ízlés dolga. Teljesen egyéni. Ezt helyetted nem dönthetik el. Főleg a vezetéknév is fontos, hogy azzal mennyire harmonizál.

2022. okt. 16. 17:32
 2/20 anonim ***** válasza:
100%
Krisztina
2022. okt. 16. 17:42
 3/20 A kérdező kommentje:

Ezt helyetted nem dönthetik el. Nem is kell, pusztán kíváncsi vagyok ki melyiket adná ennyi. :)

Főleg a vezetéknév is fontos, hogy azzal mennyire harmonizál. Mindkettő menne hozzá, de főleg a Liza harmonizál vele de a Krisztina is megy hozzál.

2022. okt. 16. 17:42
 4/20 anonim ***** válasza:
77%

Krisztina.

A Liza az Elizebetből van, ami a magyar Erzsébet "ángolos" változata. Én nevetséges sznobizmusnak tartom, amikor egy magyar név helyett annak külföldi fordítását adják a gyereknek (persze fonetikusan írva, mert csak úgy lehet). Annak se vagyok híve, hogy becéző alakot hivatalos névként adjunk.

2022. okt. 16. 18:06
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha csak ez a 2 akkor inkább a Krisztina. Lizából elég sok van, mint gyerek, és szerintem a hangzása is olyan gagyi.
2022. okt. 16. 18:10
 6/20 anonim ***** válasza:
96%

Ha ebből a 2ből lehet választani akkor Krisztina.

De az Alíz, Elizabet számomra szebb az egyszerűsített Lizánál

2022. okt. 16. 18:13
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Egyiket se, de ha muszáj választani, akkor egészen biztosan csak a Krisztina jöhetne szóba. A Liza egyrészt önállósult becenév, másrészt egy magyarított idegen név beceneve, ezért nem.
2022. okt. 16. 18:17
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem elég különböző típusú nevek. Az egyik egy hosszabb, komolyabb, "felnőttesebb" név, ami a szüleim generációjában (50 körüliek) kifejezetten népszerű volt. Vagy édesanyám, vagy egy hasonló korú ismerős mesélte, hogy náluk három Krisztina is volt az osztályban. Manapság viszont nem hallani, hogy így neveznének el kislányokat (kivéve itt gyakorin, de feltételezem, hogy te már kérdeztél erről a névről), így minden bizonnyal ritkább lenne. Becenevek közül a Kriszti, Kriszta nem igazán tetszik, de hallottam olyanról, akit Tinának becéztek. Úgy nekem jobban tetszene. Én nem adnám, de egy teljesen vállalható, szép név.

A Liza ellenben egy fiatalosabb, egyesek szerint gyerekesebb, komolytalanabb név (szerintem nem). Egy teljesen más generáció jut eszembe róla. Nekem személy szerint az Elizabeth más önállósult becenevei (pl. Elza) jobban tetszenek, de a Liza is szép. Azt az érvet viszont nem bírom, hogy "ez csak egy becenév". Marha sok név eredetileg az: Kata, Kitti, Fanni, Alíz, Lili, Lilla, Gréta... Mind becenévként kezdte, a legtöbbnél mégsem jegyzik meg ezt az emberek.

Nekem a Liza picit jobban tetszik a kettő közül, de ez elég szubjektív. Ha mindkettőt adnátok (pl. Liza Krisztina), az úgy már túl sok lenne?

2022. okt. 16. 18:23
 9/20 A kérdező kommentje:

8-Köszönöm, igen ha kettő az kisit sok :)

De talán maradok a Lizánál.

2022. okt. 16. 18:27
 10/20 anonim ***** válasza:
68%
Krisztina szép, Liza nemcsak hogy tucat, de nem is szép.
2022. okt. 16. 18:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!