Csecsemő korban szügséges a műtét vesemedence tágulat esetén?
Szia!
Kisfiam vesemedence tágulattal született. Már a méhemben látták.
Mit két oldal csúnya volt (20 mm körül), de az egyik spotan javulasnak indult.
Hat hetes korában végeztek nála egy izotopos vizsgálatot, ami megmutatta, hogy a másik oldalon valóban ott az ureteren egy szűkület, ami nem engedi lefolyni a pisit.
9 hetesen volt az operáció, azóta jól van.
Egyébként nála sose okozott tünetet, csak az ultrahang mutatta, hogy gond van.
Viszont a többséget nem kell operálni, csak nyomon követik.
Ha van kérdésed, írj nyugodtan.
Ennyi idősen nem állnak neki szerintem.
Az enyémnek 4 naposan volt az első ultrahang.
Utána 9 naposan.
Majd két hét múlva.
Utána mondták, hogy szükség van az izotopos vizsgálatra. Annak az eredménye alapján döntöttek a műtét mellett. A vizeletet nála is ellenőrizték hetente, illetve azt mai napig kell.
A műtét. 5 óra volt, 8 centis vágás, az meg fog neki maradni sajnos. Utána 13 éjszakát voltunk bent.
Azt mondták, mivel kisebb a gyerek, annál jobb. És ez valóban igaz:
Ki volt 10 napig kötve, mivel 3 cső lógott ki belőle, meg nem volt szabad mozgatni, hogy az operált rész tudjon odabent gyógyulni. Egy 9 hetes gyerek ezt kibirta, nézelődött, elvolt. Most 8 hónapos, màr kúszik, jön megy egész nap, nem tudom, ha most lenne az operáció, hogy bírnà ki lekötve ennyi időn át.
Én rosszabbul viseltem mint ő. Ezek a kicsik tényleg nagyon gyorsan gyógyulnak, fájdalomcsillapító se kellett neki a műtét után, mondta az orvos, hogy teljesn más a fájdalom küszöb náluk. Az operáció napját végig aludta, másnap reggel kelt, éhes volt, de jókedvű.
Az ureteren (ez az a vezeték ami a veséből a húgyhólyagba vezeti a pisit) volt egy szűkület. Mivel a pisi lassabban folyt le, ez okozta azt, hogy ki volt tanulva a vesemedence.
Az operáció során ezt a kis szűk részt kimetszették. Az egy hónapos kontrollon már nagyon szép javulás volt látható, hatom hónappal később pedig már teljesen rendben volt az operált oldal az ultrahang szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!