Félek a mai helyzetben bevállalni a másodikat. Túlgondolom?
Amikor megismerkedtünk, összeházasodtunk, (tízes évek második fele), két gyermekben "egyeztünk meg". 19 végén útnak is indult az első, ám nem sokkal rá jött az első "csapás", a COVID. Volt is nyilván izgalom, és bár szerencsére megúsztuk, nem kívánom vissza azokat az izgalmakat pláne a megbetegedést áldott állapotban.
És a helyzet ugye nem sokat javult, oltások ide-oda, persze felvettünk mindketten három-három oltást de ugye a járványnak azóta sincs vége s nem is lesz talán mostanában.
Aztán egyre többet beszéltek a népességvándorlásról, mi is mozgatja ezeket (kivételesen Soros helyett a keleti területek élhetetlenné válása stb amik zavargást váltottak ki). Most meg háború a szomszédban, energiaválság, minden drágul mint a fene, mintha a pont ugyanazok a problémák utolérték volna a nyugatot is. És legnagyobb kérdés, hogy "mi jön még ezután"? Újfent a vízhiány, kiszáradás a legújabb, és a melegrekordok sorra dőlnek meg. Termés még hazánkban is ugye meg csak zuhanóban.
Summa summárom, noha eddig is lehetett hallani "problémákról", most úgy érzem, még inkább érezhetőek ezek, és egyre inkább a nyakunkon van és már nem lehet elhessegetni hisz immár a fűtés is jó kérdés hogy fog alakulni. A benzint meg már "várom", hogy mikor jelentik be hogy nemhogy drágán nincs hanem ámblokk készlethiány lépett fel.
Ezek után egyszerűen úgy érzem, nem lenne biztonságos még egyet bevállalni, még az is lehet, hogy egy adott háborúban csak még egy éhes gyermek aki csak szenved, neadjisten éhezni fog? Mást is visszafog a jelen helyzet a gyermekvállalásban?
Nem gondolod túl. Én meg azt unom màr hallgatni, hogy bezzeg nagyanyàink feje mellett bomba csapódott, aztàn mégis szültek. És? Kit érdekel, úgy bezzegel ezzel mindenki, mintha ez egyféle mérce lenne, amit meg kell tudni ugrani.
Nekünk egy van, eddig se siettünk màsodikat vàllalni, de amig ilyen a helyzet a vilàgban nem is szeretnénk. Örülök, ha őt biztonsàgban felneveljük, előre gondolkodni meg nem paranoia meg vilàgvégevizionàlàs, szimplán nem dugom a fejem a homokba, és làtom mivan magam körül.
Én várandós vagyok épp a tesóval, mégis azt mondom, hogy a gondolataid természetesek, nem túlzás ezeken aggódni. Én is vészforgatókönyveket szerkesztek a fejemben arra, hogy hogyan rendezkedünk majd be rá, ha nem lesz benzin, víz, gáz és élelmiszer. Azért optimista vagyok, mert szerintem az élelmiszerhiányra a háztáji egy jó megoldás lehet, az autós közlekedésről le tudok mondani, nem tanyán élünk, hanem egy Duna menti településen, a víz talán itt nem lesz probléma, még pár emberöltőig, főleg ha furatunk egy mély kutat, közlekedéshez meg beruházok egy elektromos biciklibe, van gyerekszállító változatban is (Babboe márka). A fűtéssel mondjuk gondban vagyok, mert nagy beruházás lenne a házunkat leszigetelni és korszerűsíteni, ezen még dolgozom a fejemben.
Mindenesetre amíg háború nincs, addig úgy érzem, fel tudok nevelni érzelmi és anyagi biztonságban akárhány gyereket akármilyen gazdasági válságban.
A háború az egyetlen, ami ellen nem tudok védekezni, csak meneküléssel. Ezen már most agyalok, hogy hol, mely országban kellene már most kiépíteni magunknak egy bázist, ahova majd menekülünk. Ez a legnehezebb része a dolgoknak... De hiszem, hogy kellő előrelátással, optimizmussal, munkabírással és pszichés teherbírással boldog és életképes felnőtteket nevelhetünk majd, akiket nem sodornak el a katasztrófák, sőt, akár egy picikét maguk is jobbá tehetik a világot.
Akik itt nagyanyàinkkal példàlóznak azok a felét se birnàk ki, mint amit ők kibirtak.
Mi a 21.szàzadban élünk Európàban. Egy jóléti tàrsadalomhoz szoktunk. Ők eleve nem ebben éltek, igy totál irrelevàns összehasonlítani, hogy bezzeg ők hogy éltek/vàllaltak gyerekeket. Ez csak szàjkarate.
Lehet nagyon csúnyán hangzik, de amikor a mostani helyzetet elnézem, néha tényleg azt kívánom ne kéne élni ebben a pusztuló világon... Most még jó... de nagyon lefele zuhan minden, képletesen. Ezért sem kívánom még egy léleknek hogy ezeken kelljen keresztülmennie.
Persze, kell aki eltartson minket, értem én... nem tudom hogy lesz. De ha jobbá fordul a világ akkor majd visszatérnek utódaink a sokgyerekes modellhez, amikor megint lesz elegendő nyersanyag, energia, és jobb kilátások
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!