Gyermek állampolgársága?
Élettársi viszonyban vagyok egy kettős állampolgárságú (amerikai-magyar) hölggyel közel 3 éve és felmerült a házasság illetve a gyermekvállalás gondolata. Olyan esetben, ha én 100% magyar állampolgárságú személy vagyok és a feleségem magyar és amerikai állampolgársággal is rendelkezik és gyerekünk születne Magyarországon, akkor automatikusan megkapja az amerikai állampolgárságot vagy van-e valami módja annak, hogy ne legyen amerikai állampolgár csak és kizárólag magyar?
A mai hűtlen világban vannak félelmeim, hogy mi van ha 10 év után esetleg válásra kerülne sor és a gyerekemmel visszaköltöznének amerikába, gyakorlatilag a szituáció ellen nem is nagyon tudnék mit tenni, sokkal szívesebben vállalnék gyereket, ha a gyermekem csak és kizárólag magyar állampolgárságú vagy a leendő feleségem nem kettős állampolgár.
Aztán ugyan már miert keresnék? A külföldön élő gyereket beiratja külföldön. Ahhoz se kell az apuka engedelye, amíg nem mondja, hogy végleg kikoltozott. Nincs mar röghöz kötés.
Jómagam is kikoltoztem a gyerekkel, igaz nálunk apuka felügyeleti és kapcsolattartasi jogát is megszuntettek, de elmondta a gyamhivatalban az ugyintezo, hogy simán vihetem anélkül is, amíg van magyarországi állandó lakóhelye hivatalosan, a kutyának szólhat bele
12!
"...de elmondta a gyamhivatalban az ugyintezo, hogy simán vihetem anélkül is, amíg van magyarországi állandó lakóhelye hivatalosan, a kutyának szólhat bele"
Amúgy 1, egy bűnöző apának is van lathatasi joga, 2, a latahatasi jogról függetlenül is el lehet vinni a gyereket, max a szülő fizeti a büntetést a latahatas akadalyozatatasa miatt. 3, Hidd el, általában a gyerekkel kb nulla kapcsolatot tartó apukák szokásait, hogy megprobaljak megakadalyozni az anya és a gyerek költözéset meg a szomszéd varosba is, ezért van az, hogy NEM KELL a beleegyezesuk amíg azt nem mondja anyu, hogy végleg költözik
"Amennyiben a szülő huzamos időre vagy letelepedés céljából viszi külföldre a gyermeket, szükséges a másik szülő hozzájárulása. Huzamos időnek minősülhet a tanulmányok folytatása, a munkavégzés vagy más hasonló célból történő külföldre távozás."
Tehát ha valaki külföldön dolgozik, a gyerek iskolába jár, akkor már kell a másik szülő beleegyezése. Ki kell jelentkezni az iskolából, lemondani a családi pótlékot, vagyis egyértelmű a huzamosabb időre költözés. Lehet, hogy a te gyereked apja le se szarta a gyereket, ezért te szabadon költözhettél, de a kérdező pont ezt szeretné elkerülni. Országon belül meg lehet szabadon költözni, az más téma.
Állampolgárság nélkül is viheti ha nála lesz elhelyezve.
Viszont ha én megtudnám, hogy apám miatt nincs amerikai állampolgárságom is, mikor amúgy az kb a világon a "legértékesebb" akkor rohadt dühös lennék rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!