Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy tudok itthon maradni?

Hogy tudok itthon maradni?

Figyelt kérdés
Azt hittem tovább tudok dolgozni, de hányok már a munkahelyen is. 10 hetes terhes vagyok. Az nődokim már kiakart írni táppénzre múltkor. Ilyenkor előbb kiadják a bent maradt szabikat vagy rögtön táppénz? Ha eljövök táppénzre akkor a szülési szabadság ugrott? Nem vagyok ebben jártas.
2022. júl. 13. 14:02
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
a te döntésed, illetve megbeszélés alapja a munkáltatóval a szabik kiadása, max időarányosan venném ki. én pár napot vettem ki csak, amíg következőre nem mentem a dokihoz. úgy voltam vele, hogy jobb az ha bent marad, nem tudni mi lesz még, az első 12 hét amúgy is kérdőjeles úgymond, és később is történhet bármi, akkor viszont idővel visszamegyek dolgozni, az meg elég sz.r lenne szabi nélkül. a táppénz úgy működött, hogy a magándokim adott egy javaslatot, hogy görcsök, vérzés miatt táppénzrevételt javasol, amivel a háziorvos felvett táppénzre 9es kóddal (veszélyeztetett terhes). szülési szabadság a táppénztől független, szülés előtt 4 héttel igényelhető, ezt hívják CSED-nek. ha ennek a feltételeinek megfelelsz, akkor igényelheted. a CSED-et a táppénz előtti időszakból számolják (utolsó munkanaptól 3 hónapot visszaszámolnak, majd az azt megelőző 180 nap fizetését átlagolják napi fizetésre, és ezt szorozzák - ez a táppénz is, csak CSED-nél kevesebb adót kell fizetni belőle)
2022. júl. 13. 14:07
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Egyből táppénz. Ha 9-es kóddal vesz fel, annyi, hogy a 15 napos betegszabi ugrik, ami 70%. Ha idén még nem hiányoztál annyit.

Én lombikkal lettem terhes, már előtte hetekkel itthon voltam. 8 hetes vagyok, és ha minden rendben lesz, nem is megyek már vissza.

A szülési szabadságod majd akkor indul, ha megszületik a baba, addig nem kell megszakítani a táppénz.

A "bentmaradt" szabikat pedig akkor adják ki, mikor majd visszamész dolgozni. Azzal kezdesz, hogy x hét szabi, ami az addigi évek alatt felhalmozódott.

2022. júl. 13. 14:12
 3/3 anonim ***** válasza:
Szia! Meg tudod beszélni a munkáltatóddal a szabadság dolgot. Szülési szabira ugyanúgy el tudsz menni a szülés várható ideje előtt 4 héttel. Lezáratod majd a táppénzt, és következő nappal megigényled a csed-et. A táppénzes időszakod nem fog beleszámítani, az az előtti átlagbéredből számolják a csedet, majd a gyedet is.
2022. júl. 13. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!