Nehezebb egyetemi szak mennyire elvégezhető baba, kisgyerek mellett, ha van segítség mellette?
Joghallgató vagyok.
Csúsztam egy tárggyal még az elején (római jog). Akkor ez nekem nagy kudarc volt, mert általános iskolában, gimiben 4-esnél rosszabb jegyem sosem volt, mindig én voltam a jó tanuló, jó sportoló stb. Itt meg csak egy a sok közül, nem éreztem magam még csak jónak sem, nemhogy kiemelkedőnek. Passziváltattam is emiatt, beadtam a jelentkezésemet pótfelvételivel máshová, de aztán csak folytattam a jogot inkább.
Most vagyok 23 éves és harmadéves. Tehát legjobb esetben is 25 lennék, mire végzek (ha nem csúszok és elsőre sikerülnek a zv-k).
Viszont közben nagyon szeretnék fiatalon anyuka lenni és a közvetlen környezetemben több kisbaba is született az elmúlt időszakban. Így még rosszabb. Mert teljesen elveszítettem a motivációmat, most a vizsgaidőszakkal is úgy vagyok, hogy vagy sikerülnek a vizsgáim, vagy nem, majd lesz valahogy. Úgy érzem, anya szeretnék már inkább lenni. Nagyon vágyom az anyaságra, egy kisbabára és talán ha kiszakadnék az egyetem körforgásából 1-2 évre, utána lelkesebben tudnám folytatni. Mert tényleg úgy érzem most, hogy ez a szak teljesen elvette minden lelkesedésemet, örömömet.
A páromnak nem lenne ellenére az, ha a családalapítást előrébb hoznánk.
Segítségem lenne itthon (rajta kívül is).
Szóval a kérdés adott. Mennyire nehéz diplomát szerezni úgy, hogy közben anya is vagyok?
A szakváltás már nem opció sajnos.
26 lennék, mire szerzek egy BA diplomát. Elmehetnék valahová pályakezdőnek, a ranglétra aljára, kb. 0 fizetésért (humán tárgyakból voltam jó gimiben, az ilyen infós, mérnökis témák nagyon távol állnak tőlem).
A jogot én azért szerettem volna, mert a szüleimtől ezt láttam. Mind a ketten itt végeztek. Én is ügyvéd szerettem volna lenni, mint az anyám. Tudom, rossz olvasni, de örültem, hogy ott lenne készen egy jól menő iroda, nekem csak tényleg annyi a dolgom, hogy elvégezzem az egyetemet... Ráadásul 17-18 évesen, pályaválasztáskor annyira elvesztem a szakok között, hogy fogalmam sem volt, mi szeretnék lenni. Aztán úgy voltunk vele, hogy így lenne hol elhelyezkednem is, miután végzek, érdekelt is mindig a munkájuk.
Aztán mikor csúsztam és a padlón voltam, apukám mondta, hogy keressünk mást, van még 1000 szak, de ott már bennem volt az is, hogy milyen ciki lenne beismerni, hogy nem megy, nem vagyok képes elvégezni...
Elégge félre csúszott a nevelésed, elkényeztetettnek tűnsz.
Nem ciki beismerni.
A growth mindsetnek olvass utána
Szerintem ismerd meg magadat, élj még mielőtt gyerekként gyereket akarsz nevelni.
Kicsit hagyd magad felnőni, önállódosni. A szüleid befolyásától távolodj.
Semmi baj h ennyi idősen ezek még nem forrtak ki de gyereket semmiképp ne vállalj
Őszinte leszek, én nem vállalnék így gyereket a mai fejemmel. A lányom nem tervezett baba volt, egyetem utolsó évét veszélyeztett terhesként húztam ki, volt, hogy bejárni sem tudtam, 1 hónapos volt a lányom mikor befejeztem a szakdolit, három hónapos volt, mikor államvizsgáztam. A csoporttársaim nem hitték el, mikor azt mondtam, hogy egyik héten 40 fokos lázzal, tejlázzal feküdtem otthon, rákövetkező nap meg hajnalig fenn kellett legyek, hogy be tudjam adni időben a szakdolit. DE: a mostani fejemmel azt mondom, hogy ez semmiség volt. Beadtam a jelentkezésem egy másik szakra levelezőn, mikor a lányom 2 éves volt. 2,5 éves korában kezdtem a képzést, rá pár hónapra derült ki, hogy az addig “csak” többemberesnek hitt gyerekemnek fejlesztés kell. Már az első félévemben abból álltunk ki, hogy hol fejlesztőpedagógushoz, hol pszichológushoz jártunk, hol az állami intézményekbe mentünk, hogy onnan is legyen diagnózis, mellette itthon minden nap küzdünk a tornával, stb. Az első félévem még éppen sikerült így, a másodikkal abszolút elcsúsztam (részben ezek miatt, részben amiatt, mert mellette dolgozni is kezdtem úgy, hogy amúgy továbbra is itthon van velem a lányom) úgyhogy nemrég adtam be a kérelmet a jogviszonyom megszüntetésére, mert be kellett látnom, hogy ez így, emellett a gyerek mellett, ilyen formában nekem nem fog menni.
Azért azt nem árt átlátni, hogy egy pár hónapos gyerekkel nem ugyanolyan otthon lenni 0-24-ben, mint egy 2-3 éves gyerekkel. Pár hónaposan még jó esetben eszik-alszik, 3 évesen meg örülsz, ha egyáltalán délután le tudod tenni egy órára. Úgyhogy vagy akkor tanulsz, vagy este, ha nem alszol el vele. Vagy a másik megoldás a bölcsi, nagyszülő, babysitter, stb, csak akkor a tipik fél sggel ülöm meg a dolgokat van -szerintem!- mert igazából minek kellett gyerek, ha csak a tanulás miatt egész napra lepasszolod bölcsibe/másnak 8-16-ig mondjuk egy éves korától?
A másik, hogy jól hangzik, hogy lesz segítség, de általában a való élet nem hozza az ezzel kapcsolatos elképzeléseket. Szóval ezzel is úgy kell számolni, hogy vagy megvalósul a segítség, vagy nem, inkább nem, mert bármi történhet azzal, aki segíteni tudna. Plusz ha otthon vagy a gyerekkel átlag embernél elvárás, hogy akkor intézd a mindennapi dolgokat, házimunkát, gyerek körüli teendőket, legyen főtt kaja, ami szintén időigényes, és elképzelhető, hogy a tanulástól veszi el az időt. És akkor még csak az átlag dolgokról esett szó, ha neked is olyan gyereket dob a gép, aki valami miatt sajátos nevelési igényű, és emiatt állandóan fejlesztésre jártok, nem tud/nem akar így szívesen vigyázni rá más, nehezen illeszkedik be bölcsibe/oviba, akkor kb keresztet is vethetsz minden tanulásnak.
A segítség alatt fizetett segítségre gondoltam. Nem feltétlenül egyetlen személyre, hanem bejárónő, bébiszitter vagy barátnőméknél ikrek születtek és ők találtak egy olyan hölgyet, aki a babákkal is foglalkozik, meg a háztartással is.
Az 1-2 éves kihagyást meg úgy gondoltam, hogy akkor folytatnám, amikor a gyerekünk bölcsibe megy. Szóval amíg pici és engem igényel, csak vele foglalkoznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!