Gyermekgondozási támogatás (gyermekgondozási díj) a gyes? TGYÁS jár az apának, ha ő megy majd gyedre? Mi a gyet?
T-GyÁS-ra nem mehet az apa.De gondolom nem is egy újszülöttet szeretnél ráhagyni.Az kb 5 hós korig jár,utána gyed(gyerek gondozási segély)ezek munkaviszonyhoz kötöttek,a gyerek 2 éves koráig jár.Utána gyes 3 éves korig,ez már alanyi jogon jár.
Ne haragudj,hogy megkérdezem,de nem tudsz majd otthon maradni a kisbabáddal?
Akkor csak gyesre vagy jogosult szerintem.Így valóban jobban járnátok,ha találnál otthoni munkát,és a férjed venné igénybe az ellátásokat.Vagyis a gyedet,mert gyes mellett már lehet akár 8 órában is dolgozni,az megjár akkor is.
Változtak most jan 1-től a jogszabályok sajnos nem jó irányba.Én úgy jártam,hogy szültem 2005-ben,de a munkahelyemen szerződéssel voltam,természetesen nem hosszabbították meg amint megtudták,h terhes vagyok.
Akkor még kihúztam szülésig,minden ellátás megilletett.Most pedig a gyes-be szültem,és nem jár semmi csak gyes,ami 25000ft.Szóval ugyanaz illet meg a 18 éves munkaviszonyommal,mint aki soha egy órát nem dolgozott.Szép nem?Érdemes ebben az országban dolgozni.
Ha nem dolgoztál, akkor a GYES-t kapod most gondolom.
Otthoni munkát nem egyszerű találni, nagyon sok kismama keres, de a legtöbb átverés, ezt azért kalkuláld bele.
Ha úgy döntötök, hogy a férjed megy GYED-re, akkor a fizetésének a 70%-át fogja kapni (de arra nagyon figyelj, hogy ez a legritkább esetben a tényleges fizetésének a 70%-a, hiszen a százalék kiszámításakor csak az alapbért veszik figyelembe, nem azt, hogy valóban mennyit keresett havonta túlórákkal meg műszakpótlékokkal), de ezesetben neked le kell mondanod a GYES-t, hiszen két támogatást egy gyerek után nem lehet igénybevenni.
Először mindenképpen nézz körül otthoni munka után (bár szerintem az még úgy is bevállalható, ha az apuka dolgozik a munkahelyén, te meg kapod a GYES-t, a legtöbb ilyen úgysem bejelentett, de amúgy is nagyon ritka, hogy kap az ember, mondjuk én párszor kaptam ismerős útján fordítani valókat, én simán megcsináltam a gyerek mellett is esténként meg amikor nappal aludt, vagy éppen volt egy fél óra, amikor eljátszott, kisebb korában meg többet is aludt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!