Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Csúnya lenne ezt csinálni a...

Csúnya lenne ezt csinálni a gyerekkel?

Figyelt kérdés

Gyerekem szerint parancsolgatós vagyok, folyton dirigálok. Nyilván, mert sosem csinál magától semmit, és sokszor akkor sem, ha rárivallok. Arra gondoltam tartok egy pár "önálló napot", amikor felelősséget vállalhat a saját tetteiért, hogy megnézze, a segítségemmel(utasítások) könnyebb e neki, vagy egyedül. Első nap nem csinálok semmit, nem mondok semmit, tudom, hogy szívni fog. Következő nap összeállítok egy listát, mit kell csinálnia nagy vonalakban, hogy jól menjenek a dolgai és megnézem foglalkozik e vele(fogadni mernék, hogy nem fog).

Csúnya dolog így szivatni a gyereket, hogy érezze, hogy én nem ellene vagyok, hanem érte mondom meg, hogy mit csináljon, mert jobban tudom? Sajnos a fogmosásnál nem lesz egyből következménye, ha elmulasztja, de majd gondoltam megbeszélem a barátnője anyjával, hogy a barátnője jegyezze majd meg, hogy büdös a szája, amikor nem mosott fogat, hogy megtapasztalja, hogy rossz, ha nem csinálja.

Sajnos elmondás alapján nem érti meg a dolgokat, mert gyerek. Iskolás, nem kicsit szivatnék. Szeretném, ha felelősséget tanulna a saját tetteivel kapcsolatban, és értékelné, hogy segítem őt ebben, ne mindig kibúvót keressen, hogyha valamit csinálni kell. Pl nem hozott ernyőt, elázik, nem adom neki az enyémet. Nem vett fel zoknit? Had törje fel a lábát a cipő. Nem írt leckét? Had viselje a szégyent a suliban. Nem eszik ebédidőben, mert nincs még kedve? Következő étkezés a vacsora, addig bezárom a konyhát. Nem gondolkodtam helyette, mit vigyünk a játszóra? Nem lesz labdája, nasija, vize. Nincs kész időben? Elindulok nélküle és hiányosan kell utánam jönnie szégyen szemre(csak különórára, suliba nem)

Szóval hagynám, hogy viselje a döntései súlyát, amikor tudom, hogy még gyerek, és nem képes ilyesmikre gondolni..8 éves és nagyon magas lovon ül.

2022. máj. 4. 13:14
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Nyilván nem elsőre emelem fel a hangom, szólok egyszer, kétszer, meg sem hallja, majd felemelem a hangom, akkor beszól, hogy miért kiabálok, vagy megcsinálja. Egy darabig próbáltam, hogy első szólás után, ha nem csinálja büntetés(falhoz állítom), de olyan ideges lett tőle, hogy abbahagytam, inkább kiabálok. Ennyi jutalom meg nincs a világon(és nem is válik be), hogy minden pillanatban szólni kelljen.

Akkor csak a barátnője anyját kérem meg, lehet a barátnője nem tudná titokban tartani. Az is elég, ha más előtt szólnak neki, gondolom akkor is kellemetlenül érezné magát. Nem várok extrákat szerintem, csak öltözést, házimunkája sincs, a szobájának csak aprócska részét kell rendben tartania(A szőnyeget), de azt sem csinálja, meg ugye a házit. Bepakolást nem. Ezekre mind képes lenne egyedül, anélkül, hogy én sárkánnyá változnék, akinek "ki kell taposnia a gyerekből", hogy megmozduljon bármiért, ami nem szolgálja a kényelmét.

2022. máj. 4. 21:00
 12/20 anonim ***** válasza:
61%
Huhh... ez a gyere ugy fog menekülni otthonról mint a huzat, amint lehet
2022. máj. 4. 21:20
 13/20 anonim ***** válasza:
65%

Nagyon rossz irányba megy a kapcsolatotok. A gyereked egyre inkább ellenséget fog látni benned, és aszerint is fog viszonyulni hozzád. Rólad is ordít, hogy harcolni akarsz és legyőzni őt. Ez hosszú távon teljesen el fogja rontani a kapcsolatotokat és majd erre jön rá a kamaszkor.

Iskolából milyen visszajelzéseket kapsz (elsősorban a magatartására gondolok)?

Ha nem te vagy vele, hanem pl. férjed, és ő utasítja ezekre a hétköznapi tennivalókra, arra hogyan reagál? És mennyiben kéri/utasítja ő másképp?

2022. máj. 4. 21:27
 14/20 A kérdező kommentje:

A legtöbb ember utasításait semmibe veszi, suliból is csak a rossz jön, magatartás, órai magaviselet, tanulmányok..

Észérvekkel gyerekre nem lehet hatni, tudja, hogy kirohad a foga(szúvas lesz), ha nem mossa, és mégsem mossa, csak kiabálásra, akkor se mindig. Ezek a fogai, nem hagyom tönkremenni a gyereket, csak mert neki még nincs előrelátási képessége. Had meneküljön, de egészséges testben, iskolázottan, önellátásra képesen. 8 éves, feleannyit sem várok, mint mondjuk oviban a 4 évesektől.

2022. máj. 4. 21:35
 15/20 anonim ***** válasza:
72%
Ahelyett, hogy ebbe a bizarr kísérletbe belefognál, inkább menj el vele gyerekpszichológushoz.
2022. máj. 4. 22:08
 16/20 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem itt két dolog van. Az egyik, hogy a gyereked önállótlan és nem csinálja, amit mondanak neki, a másik meg, hogy te tolod túl.

Mint az ismerősöm, aki a felnőtt gyerekének levágja a kenyér héját, mert amúgy nem eszi meg. És tényleg. 38 éven keresztül trenírozták rá, hogy életképtelen legyen, és most felnőttként sem eszi meg a kenyeret, ha van héja. Otthon lakik és ki kell készíteni neki a ruháját, amit felvesz.

Azért, amit felsoroltál, azok nem mind azonos súlyú dolgok. Pl. Nem vitt játékot a játszira? Ez miért a te dolgod? Mi történik, ha nem visztek játékot? Semmi... Nyugodtan el lehet hagyni.

vs.

Hagyom megázni a gyerekemet az oviból hazafelé jövet, hátha tüdőgyulladást kap.

Azt gondolom, hogy a játszóteres példa mutatja, hogy nem hagyod felnőni.

Amúgy jól gondolom, hogy amikor nem hallja meg, hogy szólsz, hogy egyen vagy mosson fogat, akkor épp TV-t néz/számítógépezik?

2022. máj. 4. 22:20
 17/20 anonim ***** válasza:
Bocsi, 8 évesen sulis.
2022. máj. 4. 22:21
 18/20 A kérdező kommentje:

"Mi történik, ha nem visztek játékot? Semmi... Nyugodtan el lehet hagyni"

Nem, hallgathatom, hogy "mitcsinááááljaaak, ez unaaalmass, meeenjünk haaazaaa, neeem akarok itt lenniii"(nem miattam járunk le, volt, hogy elfelejtettem a játékokat és ezt kaptam)

És nem, mikor nem hallja, akkor játszik vagy képregényt olvas, nincs tvnk, nincs gépe, tabletezni szokott az enyémen, napi max fél órát ügyességi és logikai játékokkat(pl szókirakó). Olyankor egyből meghallja, mert ha nem reagál, elveszem a tabletet.

Nem tolom túl, a 4 évesek szintjén van, tegnap fognom kellett a cipőjét a sárkánál, hogy beledugja a lábát, különben eldobálja a cipőt, "nem tudja felvenni" szenved. Ez a kenyérlevágós nem a mi szintünk, de simán megcsináltatná velem szerintem, én meg tiltakoznék, mire kiverné a hisztit, mint a többi dolognál. Csak sosem találkozott olyannal, hogy a kenyér héja nem finom, így nincs rá igénye. Cipőfogásra bezzeg van, meg én keresgessem a hajpántját, ha megkérem, hogy rakjon el valamit beviszi a szobájába és kint hagyja az asztal közepén. Megkértem, hogy egye meg a pizzáját(tegnapi kívánságkaja) vagy hozza ki, nem akarta, eldugta a takaró alá. Néha a hörcsögetetést is megúszná, akkor is ott kell kiabálnom, hogy éhezik szegény állat, felfogja e egyáltalán, és akkor megy, de van, hogy akkor sem.

Látom milyenek a 4 évesek, első szóra mennek, csinálják, nem problémáznak.

Köszi, hogy szerinted én tettem ilyenné, biztos azért nem vett részt bölcsiben sem, meg oviban sem, meg most iskolában sem elsőre a dolgokban, mert ilyenné tettem. Egyáltalán nincs kiszolgálva első szóra, de eddig nem hagytam pácban. Most fogom, ma délutántól tesztelem, egy különóra van, arra kell csak menni.

2022. máj. 5. 07:09
 19/20 anonim ***** válasza:
82%

"Látom milyenek a 4 évesek, első szóra mennek, csinálják, nem problémáznak."

Jaj, dehogy, legföljebb a mesében! :-)))) Ez a dackorszak kellős közepe!

5 éves lesz a lányom, ha nincs kedve cipőt húzni, közli, hogy nem tudja felhúzni. Máskor meg érdekes módon simán megy neki.

És igen, mi keressük a hajgumiját, amit valamikor kihúzott a hajából és valahová letett. :-)))

Más gyerekkel is van gond, hidd el!

2022. máj. 5. 14:35
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Na, mi lett az eredmény?
2022. máj. 18. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!