Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen tapasztalataitok...

Milyen tapasztalataitok vannak a két nyelvű, vegyes házasságokban történő gyereknevelésről? Mindkét nyelv, kultúra átadása stb

Figyelt kérdés

#gyereknevelés #több nyelvűség
2022. ápr. 1. 18:48
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Jók.
2022. ápr. 1. 18:52
 2/5 anonim ***** válasza:
94%
Van egy prior nyelv, nyilván amit többet hall. Nálunk ez a német. Nagyszülők, bölcsi, tévé, rádió, apa. A magyart csak tőlem hallja, vagy magyar szinkronos meséből. Beszéli mindkét nyelvet, de a magyarnál soáig nem mentek a ragok, néha most se (7 éves). Pl Kérem a labdát helyett Kérem a labda. Sok fagyit kérek helyett Sokat fagyi kérem. Idővel javul, de soha nem lesz 100%-os a másodlagos nyelv. Az írásbeli része mg hát, nos azt nem nagyon erőltettem. Amikor tavaly írni tanult, akkor kérdezgette néha hogy ez meg az hogy van leírva, vagy próbált magyar szöveget olvasni, de a speciális mássalhangzók okoztak gondot. Pl hogy vagy helyett hodj vadj alakban írta. Kimondani ki tudta, csak a gy-t mint írásképet nem tudta értelmezni.
2022. ápr. 1. 18:56
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Kétnyelvű, multikulti környezetben élünk, mindkét nyelvet, mindkét kultúrát elsajátítják a gyerekeink. Én magyarul, férjem az ő nyelvén beszél vele. Nagyszülők ugyanígy. (Egyébként mindenki beszéli mindkét nyelvet.)
2022. ápr. 1. 19:06
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Én mint kívülálló tudok nyilatkozni: több vegyes családnál baby-sitter voltam.

A gyerekek később kezdtek el beszélni, de 3-4 éves korra már mindkét nyelvet szépen beszélték, 5-6 évesen már "tolmácsolni" is tudtak.

pl.ha vittem haza az oviból, és nem mindent értettem, amit az óvónő mond nekem, akkor lefordította szépen - tehát nem tükör fordításban, hanem ahogy használjuk.

A többség ilyen volt.

De volt olyan család is, ahol az egyik nyelv (magyar) másodlagos volt, és ott a gyerekek bizonyos kifejezéseket többszöri kijavítás után is helytelenül használtak pl.megyünk haza helyett 'megyünk a házba'.

2022. ápr. 1. 19:36
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Én vegyes gyerek vagyok, sajnos nem beszélem apukám anyanyelvét. Próbált tanítani, de nehezen szólaltunk meg rajta, így idővel abba maradt. Magyarországon éltünk, a szüleim egymással is magyarul beszéltek, nagyon különböző, nem európai nyelvről van szó, így később sem találkoztam vele sehol. Az a tapasztalatom, hogy nagy kár érte, és azt javaslom minden ilyen helyzetben lévő szülőnek, hogy ne adja fel. Később - különösen, ha nem olyan nyelvről van szó, amit úgyis megtanul az iskolában - nagy előny lehet, és érzelmi, identitási szempontból is jó lenne mindkét szülőm nyelvét beszélni. Persze ez minden családban más, mindenhol máshogy alakul a külföldre települt szülő viszonya a szülőországához.

A kultúra átadása is személyfüggő, de abban is bíztatok mindenkit, hogy ismertesse meg a gyerekeivel. Jó érzés tudni, illetve megérteni a szülőnk történetét és szemléletmódját.

Ismerős vegyes családoknál az a tapasztalatom, hogy általában ahol az anya a külföldi, ott beszéli a gyerek a nyelvet, ahol az apa, ott valószínűbb, hogy nem. Illetve még ahol mindkét szülő külföldi, ott is gyakori, hogy csak az értés megy jól, az írás nem (az érintett nyelvben még a magyarnál is nehezebb átfordítani hallottról írottra a szöveget). A kultúra átadása általában fontos ezeknek a szülőknek, illetve különbözik is annyira a magyartól, hogy bele is ivódik a hétköznapokba. Néhány családot ismerek, ahol abszolút nem hangsúlyos ez, és nincs jele az európai kultúrától való eltérésnek.

2022. ápr. 1. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!