Mennyi családtámogatást (CSOK, Babaváró, Zöld hitel) vettél fel, és mire fordítottad?
Sikerült elérni a kitűzött céljaidat? Ha ingatlant vettél, mennyi önerőd volt? Vállaltál előre babákat, vagy meglévőre vetted fel?
Csupán érdekel, hogy mennyire ér célba ez a támogatás!
Köszönöm a válaszokat!
Igazából csak azért kérdezem, mert a közvetlen szomszédságomban egy befektető épített 15 db új kicsi házat (inkább sorház), darabját 60M forintért árulta. A környéken alapvetően ennyire nem magasak az árak, mégis mindegyik elkelt, és be is költözött rengeteg fiatal / kisbabás.
Sokan megbélyegezték őket azzal hogy "a csokosok", de nekem sehogy nem jön ki a matek, hiszen a csok az nem ennyi.
Mi csalátod tervezünk, de van már ingatlanunk, a babaváró viszont nagyon jónak tűnik, még akkor is, ha nem költünk belőle.
Mi csak a babavárót vettük fel, akkor amikor felvettük 5 hónapja próbálkoztunk babával.
CSOK-ot nem mertük bevállalni 0 gyerekre.
A babavárón kívül 6 millió önerő ment magára a lakásvásárlásra és még kb. 4 millió a felújítására.
Az más kérdés, hogy azóta sem jön a baba, gyűjtünk rá hogy visszatudjuk fizetni a kamatokat egyben ha nem sikerül. (arra nem alapozunk hogy elengedik az egészségügyi ok miatt)
A csok mellé még pluszban piaci hitelből szokták finanszírozni az újépítésű lakásokat. Sokan merik feszegetni a határaikat annyi hitelt vesznek fel...
2-es vagyok. A környékünkön 60 millióért sajnos nem lehet olyan családiházat találni, amilyet szeretnénk. Ha lehetne:
- Van egy lakásunk, amit 4 éve vettünk, 3 millió hitel van még rajta. 36 milliót ér kb. plusz a végtörlesztés, tehát van 33 milliónk;
- Májusban érkezik a babánk, felvettük télen a 10 milliós babavárót, ami ugye arra vár, hogy HA szembejönne az igazi ház..., vagyis van 43 milliónk;
- a négy év alatt összeszedtünk némi megtakarítást, amiből max 10 milliót dobnánk bele (hogy maradjon pénzünk), vagyis van 53 milliónk.
- És e mellé hajlandók lennénk még max 10 millió forint piaci lakáshitelt felvenni, vagyis a 60 millió reális lehetne csok nélkül is.
Ezt csak azért írtam le, hogy lásd, nem feltétlenül kell csok-osnak lenni kisbabásként, hogy megtehesse valaki a 60 milliós ingatlant irgalmatlan eladósodás nélkül. Igaz, már mindketten elmúltunk 30 évesek a férjemmel. És mi biztonsági játékosok vagyunk... Van aki 30-40 millió piaci hitelt is lazán felvállal.
2016-ban vettük fel a CSOK-ot 10+8 milliót. Férjemnek már volt két gyereke, amellé vállatunk még egyet. Mivel az első kettőre a szocpolt felvették annó az exével, így azt levonták a 10-ből, maradt 7,6 M.
8,5 volt az önerőnk és akkor 25 M-ért építkeztünk. Igénybevettük az áfa-visszatérítést is.
2020-ban felvettük a babavárót - akkor született a lányunk. Lecseréltük a kocsit belőle 5 M-ért, a többit befektettük.
Ma már ezt nem lehetne megcsinálni és nem is tudnánk egy ilyen kaliberű házat venni, mint amiben most lakunk.
Mi ingatlant vettünk, 50 M volt, egy úton levő babánk van, többet nem tervezünk.
Felvettük a 10 M babavárót, 600 E csok egy gyerekre és 34 M zöld hitel.
Soknak tűnik a hitel, de a babaváró kamatmentes fix így és a zöld is fix végig, a kettő törlesztője annyi, mint az albérlet volt, és a babaváró ugye szünetel most 3 évig.
Vállalt babára nem mertem volna semmit felvenni.
Nem értem miért pontoztak le...
Nekünk nem sikerült még a baba... A babaváró arra fordítottunk amire való, lakást vettünk, hogy legyen hova várni a babát. Ha nem sikerül, 5 év alatt ugyanott leszünk, mintha nem babavárót, hanem piaci hitelt vettünk volna fel, csak nem havonta törlesztettük 5 évig a kamatot, hanem egyben kell.
Ha mégis sikerül mondjuk a 4. évben, még mindig jobban járunk, mintha csak akkor vettük volna fel, amikor terhes leszek, mert addigra már csak kB 10 millióval drágábban kapnánk meg ugyanezt a lakást.
A csok az bonyolultabb, azt 5 évig nem tudod úgy eldani hogy kisebbe költözz, ha megszorulsz, és nem csak simán piaci alapúvá válik mint a babaváró, hanem büntető kamattal kell visszafizetni az egészet. Mi azt nagyobb kockázatúnak értékeltük és meghagytuk a lehőséget későbbre, nagyobb lakás/ház vásárlásra, amikor már lesznek (ha lesznek) gyerekeink.
Nem tudom ebben mi haszontalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!