Miért van ekkora különbség a gyermektartásdíj között?
2 olyan ismerősöm van, akik egyedül nevelik a gyereküket.
- Nővérem. A volt férje bruttó 750 ezres kereset után 71 ezer Forint körüli összeget fizet neki havonta.
- Volt szaktársam, aki most kollégám. Az asszony lelépett, fél évig kereste a hatóság is. Most egy jó munkahelye van, bruttó 800 ezer körül keres. 36 ezer Forintot fizet gyerektartásként.
Mi alapján határozzák azt meg, hogy mekkora összeget kell fizetni? Számít annak a bére is, akinek fizetik? A nővérem takarító volt, bruttó 200 ezer körüli fizetéssel, most GYED-en van (vagy valami hasonlón, nem tudom pontosan mi a különbség ezek között). A kollégám bruttó 280-at keres, mint én. Esetleg számít a gyerek kora is? Nővérem fia most múlt 1 éves. Kollégámé pedig 5 éves.
A gyermeket nevelő szülő jövedelme nem számít. A tartásra kötelezett szülőé sem olyan erősen, mint régebben.
A 36e Ft valószínűleg bírósági döntés eredménye. A 71e Ft lehet megegyezéses összeg is, vagyis a férj önként vállalt ennyit, noha a bíróság valószínűleg kevesebbet ítélt volna meg.
Emellett lehetnek olyan betegségek (pl. ételallergia, gerincferdülés) ami miatt speciális diéta vagy kezelések szükségesek, amik többletköltségek. Ezt is figyelembe veszi a bíróság.
Igen, ha közös megegyezéssel váltak, akkor simán ők ketten döntötték el, a bíróság csak tudomásul veszi, tehát nincs ilyen fix szabály (egyébként is elég rugalmas, mint írták, mert sok mindent figyelembe vesznek).
A másik, hogy az sem mindegy, mikori a történet, hiszen állapíthatták meg egy másik fizetés alapján. Ezen vagy változtatnak közös megegyezéssel, ha változott a felek anyagi helyzete (pl. új állás vagy pont munkanélküliség, vagy újabb gyerek) akkor bíróság sem kell, vagy újra perelheti egyik a másikat.
4-re:
Ja, erre nem is gondoltam, hogy azóta lehetett jelentős fizetésemelése is a tartásra kötelezettnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!