Az alábbi házimunkákat hány éves kortól lehet rábízni egy gyerekre?
Macska etetése, friss víz tétele, alom takarítás
Mosogatógép be-kipakolása
Mosás berakása, kipakolás
Felmosás
Nagybevásárlás utáni elpakolás
Fürdő takarítása
Szemét levitele
Felmosás, bevásárlás utáni elpakolás, szemét - 7-10 éves
Macska ellátása, mosogatógép, mosás - 10-12 éves
Fürdőszoba takarítás - 14, ott azért vannak veszélyes vegyszerek, amiket még csak véletlenül sem kellene összekeverni meg hasonlók...
7 éves kor előtt szerintem ami elvárható, az a saját szobában a holmi összepakolása, ruhahajtogatás, portörlés, esetleg porszívózás, kis segítség a konyhában...
A kérdés az, hogy mit értesz rábîzás alatt..
A 3 évesem ad a macskának enni, ha megkérem. ( alom nincs, kinti)
A mosogatógèpet segît kipakolni ( éleseket én ès magasra èn pakolok)
Piszkosat még nem hagyom, de ő indîtja el.
Mosásnál még nem jól válogatja ki a ruhákat ( nyilván) de vepakolni elindîtani tudja a gépet.
Vevásàrlás utàn szonte teljesen elpakolnak a 2 èves tesóval.
Fürdő az szerintem a vegyszerek miatt 10 év után..
szemètlevitel itt nincs, kertesben lakunk.
Szerinem ez alapján a legtöbbet 10 évesen napi rutin szerűen el lehet vàrni, tehát ha tele a szemetes, akkor egyedül is eszébejuthat, hogy le kell vinni, vagy nem kell ellenőrizni már 8 évesen sem , ha megkéred rakjon oda egy mosást.
Viszont ez csak akkor megy, ha mint ahogy mi is folyamatában vbefogjuk őket.
Most mèg jàtèk nekik.
4. Nagyon jó, de majd ha 16 évesen üvöltözöl vele, hogy semmit nem segít, jusson eszedbe, hogy nem az ő hibája.
Egyébként ezek 6-10 éves kor között jó feladatok. Bár az egyik hozzászólóval egyet értek, hogy a fürdőt nem bíznám rá. Esetleg csak olyat, hogy tükröt letakarítani.
Ötös, nem a négyes vagyok, de belepofázok azért. Nincs összefüggés a korai rábízás és a kamaszkori/felnőttkori trehányság között. Mindig jókat röhögök amikor a kisovis gyerekek anyukái büszkén osztják a lusta kamaszokét, hogy rá kellett volna szoktatni, bezzeg az ő hatévese hogy pakolja a mosógépet... Egy tíz év múlva érdemes újra feldobni témát. :-)
Kérdésre válaszolva: ezek mindegyike technikailag elvégzhető egy kisiskolásnak, felügyelet mellett. Én vegyszereket nem szívesen adnék gyerek kezébe kamaszkor előtt, még felnőttként is jártam úgy, hogy benéztem a hipós rongyot, és ugyanazzal kezdtem ecetezni... Ezentúl a bőrüknek sem tesz jót.
Pedig meg lehet ám útáltatni vele a házimunkát.
Szófogadó gyerek voltam, mindig megcsináltam, amit kellett...de nagyon útáltam a bevásárlást, portörlést, mosogatást, a főzésben való részvételt...
Kamasz koromban már többször mondtam nem-et...
Egyébként a fiam is szívesen segített az ovis kor végéig... aztán egyre kevésbé. Most kamaszként néha kitakarítja a szobáját 🙂
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!