Milyen házimunkát végeznek otthon a gyerekeitek?
Hány éves kortól kezdtétek bevezetni őket a házi
munkába, milyen és mennyi feladatot látnak el hány évesen? Csak bent a házban, vagy kint a kertben is segíteniük kell, pl. a veteményesben?
Nyilván olyanok válasza érdekel, ahol a gyerekeknek is vannak feladatai, hiszen ez érdekel, ha, valahol nem segít be a gyerek, az nem releváns infó nekem :)
5 éves a fiam, meg szoktam kérni a térítésre (pultra sorakoztatom hozzá a dolgokat), szennyest a szennyes tartóba vinni ha fürdéshez készülődünk, mosogatógépbe is van hogy együtt pakolunk be. Evés után az elpakolásban segít még.
Egyelőre ennyi, ezeket szívesen csinálja, de később szerintem szívesen ad majd tápot a kutyának meg hasonlók. Ennél nagyobb feladatokat nem akarok neki adni, mert mégis csak gyerek. Nekem megfelel ha együtt csináljuk a dolgokat. Gyorsabbak vagyunk.
2.vagyok
4 éves korától élvezi a feladatokat. Oviban is vannak terítős feladatok, neki ezek izgalmasak voltak kezdetektől fogva. Itthon is ekörül kezdtem bevonni. Udvaron söpörni segít, locsolni, de ezek is olyan dolgok, amit együtt csinálunk.
Mi mar egyeves korukban kezdtunk feladatot adni. Persze nem ilyen komoly feladatokat, csak, hogy a jatekokat elpakoljak, szennyesbe a ruhát rakjak bele. Nyilvan ez ilyen kiskorban nem tortent meg mindig, de en szerettem volna, ha koran megtanuljak. Aztan a kislányom másfél evesen imadott segiteni kipakolni a mosogatógépből. Nagyjából 4-5 eves korban kezdtünk tenylegesen hazimunkat adni. De ezek is olyanok, hogy asztalterites, mosogatóból kipakolas mar egyedul, szaritogepbol kipakolas. A szaritonak a szöszgyujtojebol kiszedni a szöszt, ezt a fiam imadja:D
Sajat szoba rendben tartása is feladat, a lanyom mar porszivozni is szokott egyedul, meg a morzsasporszivoval szeretnek a konyhaban takaritgatni. Szoval nem nagy feladatok, de azért valami megis.
5 eves a fiam, 7 eves a lányom.
7 és 5 éves lányaim vannak. A ruháikat pici koruk óta a szennyesbe teszik, a játékot nekik kell elpakolni, mosás után a zoknikat párosítják, bugyikat válogatják, az összehajtott ruháikat elteszik, a nagy a wc papír felelőse, a kicsi a papírzsebkendőé.
Ha úgy adódik, szívesen terítenek és a kerti munkába is bevonhatóak.
Az ágyazás is az ő feladatuk, kb. 3 éves koruk óta az ágytakarót is egyedül oldják meg. Egymásnak is szívesen segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!