Miért van a mai anyáknak önjelölt nevelési tanácsadókra szükségük? És miért eszmékbe kapaszkodnak?
Vida Ági, Vekerdy Tamás, + 100 insta mommy, akik mindig megmondják a tutit, hogy hogyan kell gyereket nevelni, de fennhangon sipítozzák, hogy "Nem lehet könyvből gyereket nevelni", de úgy látszik internetről lehet.
Már van babapszichológus is, aki megmondja, hogy a gyerekednek hatalmas trauma és lelki törés, ha óvodába, iskolába kell járnia a gyereknek, vagy rászólsz egy kicsit erésebben. Van hordozási tanácsadó is, aki 6 000 forintért megmondja, hogy kösd magadra a gyereket. Vannak önjelölt életvitel- és párkapcsolati tanácsadók is, akik egy egy mondatos ál-életstílussal lezavarnak mindent.
Miért van szükségük ezekre az anyukáknak? A tevékenységük sok esetben káros, de a világ kereslet-kínálat alapján működik.
"A gyerekpszichológusok meg idióták."
Kérlek, ne általánosítsunk! Vannak, akik szó szerint életeket mentenek. Hogy vannak közöttük idióták? Nyilván. Ahogy gyerekorvosok között is, mégsem felesleges szakember az összes, nem?
Vekerdynél az "önjelölt nevelési tanácsadót" túlzásnak érzem.
Miért van rájuk szükség? Mert változott a világ. Már nincsenek azok a mikroközösségek, amik voltak régen, mert sokat fejlődött a világ az elmúlt 50 évben, mert már többet várnak el az anyáktól, nőktől és (van akinek) kell kapaszkodó, megerősítés, tanács, hogy mit csinálok jól, esetleg mit nem.
Szülés előtt úgy gondoltam, hogy szoptatni mindenki tud, hiszen természetes dolog, le is van írva, ezt nyomják a kórházban is. Ahha....és mi van, ha nem? Mi van, ha nekem nem vagy a babának nem megy, mert ugye olyan is van? Anyum nem szoptatott mert anno lázasan nem engedték a szoptatást, két hétig tápis voltam a kórházban, úgy is maradtam, így tőle tanácsot nem tudtam kérni. A kórházban kaptam, és igaz nem ragaszkodtam a szoptatáshoz foggal-körömmel, de a második gyereket ő miatta tudtam tovább szoptatni.
Ott a hordozás. Régen fogtak egy szövött kendőt, magukra kötötték és csókolom, vitték a földekre, be a gödörbe. Ahha...most van rugalmas, karikás, szövött kendő, babitai, meitai, csatos, fél csatos... Sose gondoltam volna, hogy hordozni fogok. Anyu "ellene is volt". A második babát úgy tudtam megnyugtatni a minap, hogy magamra kötöttem és mellette tudtam végezni a dolgom. A hátamra kötöttem, amit lehet rossz technikával tettem, mert egyedül voltam és nem láttam jól, ártani nem szeretnék, így utána fogok járni, hogy jól kötöm-e. A felkérés módját pedig a YouTube-ról néztem.
Szerintem nem baj, ha vannak szakemberek, akik megerősítik az anyukákat és segítenek eligazodni ezen a rögös úton, mint ahogy Vekerdy is tette pl azzal, hogy nyugodtan vegyük fel a síró babát, mert nem lesz elkényeztetett, hogy hagyjuk későbbre a vasalnivalót és töltsünk időt a gyerekekkel.
A baj nem itt kezdődik, hanem ott, hogy versenyistállót csinálnak már a gyereknevelésből, hogy kinek a gyereke jobb, melyik anyuka a szuperebb.
Ha jó szakembert találsz akkor annak a tevékenysége nem káros.
(Jöhet a lepontozás.)
Kérdező, ha neked Vekerdy önjelölt nevelési tanácsadó, azzal magadat minősíted, nem Vekerdyt!
Általában az ilyen nagyokosok, mint te, egyetlen gyereket se neveltek még.
Vekerdy az jó nekem meg van 2 könyve volt ami hasznos volt.
Többi nem érdekel nem követem ,nem nézem
Köszönöm élnek gyerekeim és értelmes gyerekek lettek illetve értelmes felnőttek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!