Érdemes így tovább nevelni az autista fiamat vagy adjam intézetbe?
5 éves fiam autista. Nem érti a beszédet. A házban minden felvan címkézve, képek segítségével mutogatja el, hogy mit szeretne. Lett neki véve tépőzáras könyv, amibe szintén képek vannak.
Van egy 8 és egy 3 éves lányom. Rájuk emiatt nem is jut nagyon idő, és van, hogy a mindennapi idegeskedés, feszültség rajtuk csattan. Bűntudatom van, hogy Szabi miatt nem jut rájuk elég idő.
Nézegettem videókat, hogy el tudjam fogadni a fiam helyzetét és ebből ki tudjam hozni a legjobbat. Hát csak annyit értem el, hogy jól felidegesítettem magam, mert "a beteg gyerek isten ajándéka", "tanít minket elfogadásra a gyerek", az autizmus nem betegség, hanem állapot". A terhesség az pl egy állapot. Az autizmus nem. Egy 1 éves szintjén van a fiam. És akkor ez nem betegség? Javulni már nem sokat fog, szerintem rendes iskolába se mehet majd.
Lehet, hogy durvak a szavaim, de tehetetlenségemben nem tudom, hogy mit tegyek. A nagy már lassan utálja a testvérét.
#11 azért az autizmus elég széles spektrumon mozog, nem lehet két esetet ilyen egyszerűen összehasonlítani.
A kérdésre:
Ha már láthatóan a család sínyli meg, én is elgondolkoznék valami alternatíván. Először lehet, hogy nem az intézettel kéne kezdeni, hanem amit fentebb is írtak, egy bentlakásos iskola. Ismerősöm a kb 10 éves autista lányát járatja ilyenbe pár éve, hétvégén otthon van, amennyire tudom. Így megtapasztalhatjátok, milyen "nélküle", hátha a vele töltött heti 1-2 nap nem annyira megterhelő a családnak, de mégsem szakadtok el teljesen. Ha ez nem válik be, akkor még lehet variálni.
Bárhogy döntötök, valakinek mindig baja lesz vele, de ez CSAK rátok tartozik, a ti életetek, amiből nektek is csak 1 van, 2 egészséges gyerkőccel és egy férjjel, akiknek szükségük van rád. 💙 Ne hagyd, hogy ismeretlenek törjenek pálcát a fejed felett, borzasztó helyzetben vagytok! Azt kívánom, hogy a számotokra legjobb döntést hozzátok, és jöjjenek rendbe a dolgaitok!
4es és 6os vagyok, autizmus specifikus pedagógus. Senki nem ítélkezhet a másik ember/család felett a döntése miatt. Láttam családokat belerokkanni, túlélni, és boldognak lenni is autizmussal élő gyermekekkel. A kritizáló, autista gyereket nevelő nyilván tudja az alaptételt, hogy minden autizmussal élő más és más, ezért azt is tudnia kell, hogy attól, hogy nekik működik az otthoni együttlét - akár küzdelmek árán -, vannak helyzetek, ahol nem működik. Csak hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni.
Gyöngyöst azért is ajánlottam, mert van tapasztalatunk vele. Volt csoportban tarthatatlan tanulónk, akinek mind iskola, mind család ügyileg jót tett a bentlakás! Most jobb kapcsolata van a gyereknek a családdal, mint volt!
A leírás alapján valószínűleg kezelhető a gyermek, érdemes előbb EGYMIben próbát tenni, de látatlanban, ismeretlenül könnyű ilyeneket mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!