Ilyen esetben kihez kerül a kislány?
Barátnőmnek volt egy barátnője, aki balesetben meghalt. Egy négy éves kislánya van. A gyerek apja soha nem volt jelen az életükben, jóval a születése előtt eltűnt. A kislány anyai nagymamája él még, de talán kétszer látta a gyereket baba korában, mert a lányával megromlott a kapcsolata. Van még egy nagynéni, akit szintén nem ismer a kislány és aki állítólag ki is jelentette, hogy semmiképp sem szeretné a gyereket.
Barátnőm szívesen magához venné, de nem tudja, hogy erre lenne-e lehetősége, mivel nem rokon. A kislány viszont ismeri, szereti (egy ideig együtt is laktak), kötődik hozzá. Vagy esetleg ilyenkor próbálják megkeresni az apát?
10!
A regen az többszáz evvel ezelőtt volt. A modern világban a keresztszuloseg nem hivatalos rokonság, pláne hogy sok helyen csak dívát keresztelés van.
Mindenesetre jó tudni, hogy létezik a gyamkijeloles eljárás, ami egyfajta nem kötelező érvényű "végrendelet" a gyerekről. Ebben a nyilatkozatban a szulok együttesen megjelölnek egy szemelyt akik ag ok súlyos betegségük vagy haláluk eseten a gyereküket családba fogadja és a gyámságot vállalja. Aho gy írtam, ez nem kötelező érvényű, a gyamhivatalnak mérlegelési és döntési joga van, de általában nem döntenek ellenében.
Tekintve, hogy ismerek olyan családot, ahol automatikusan a keresztszülő kapta meg a babát, nem hiszem, hogy csak több száz éve volt így, hacsak nem vámpírok. 😃
12!
Megegyszer, a keresztszuloseg nem rokoni kapcsolat, a templom nyilvántartásán kívül sehol sem létezik. Esetedben, ha a mese résztől eltekintünk, a keresztszülő egyike nyilvánvalóan az egyik szülő testvére volt. Mondjuk hogy mi a vicces abban, hogy egy "baba", tehat egy egy évesnél fiatalabb csecsemő árva lett, elképzelni sem tudom.
14!
Ez itt: "Tekintve, hogy ismerek olyan családot, ahol automatikusan a keresztszülő kapta meg a babát..." és ez itt: "Nem voltak rokonok, egész egyszerűen nem volt élő rokona a személynek és a gyámhatóság így döntött." nem ugyanaz.
Halkan jegyzem meg újra, a keresztszuloseg nem rokoni kapcsolat, nem is felkutatható a gyámhivatal által, tehát itt a helyzet kb uyganaz, min a kerdezo eseteben: a barat/barátnő bizonyítja hogy valamiféle módon kapcsolatban voltak a ygerekkel és a szülőkkel, majd elbírálja, hogy megfelelőek e gyámnak.
Nem én vagyok az anya barátnője, hanem egy barátnőm. Nem tudom jelezte-e valahol. Ezt kb egy hete mesélte, azóta folyamatosan utána járkál, intézkedik, hogy a kislány sorsa el legyen rendezve.
Azt nem tudom, hogy voltak-e keresztszülők. Az anya nem hiszem, hogy vallásos volt. Persze attól lehet, hogy megkeresztelték a kislányt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!