A magas jövedelműek èlhetnek a most életben lépett SZJA visszatérítéssel, jól értem? Reszl lnt
"
Vagyis az élhet a maximális adóvisszatérítéssel, aki havonta legalább 67 ezer forint szja-t fizet. Gyors számításaink szerint:
Egy gyermek esetében ez bruttó 513 ezer forintos bért jelent a 10 ezer forintos családi kedvezmény levonásával.
Két gyermek esetében bruttó 713 ezer forintnál járhat a maximális visszatérítés a 40 ezer forintos havi kedvezmény után.
Három gyermek esetében bruttó 1,1 millió forintnál marad 67 ezer forintos szja a 99 ezres kedvezmény után."
Magyarán aki br félmillio Ft felett keres. Jól értem?
Nem, pont, hogy az átlagjövedelem alatt élők.
"Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat."
Mellesleg:
"...ha azt a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi."
Azé a gazdaságé, ami jelenleg haldoklik, a vendéglátóiparról ne is beszéljünk.
Jesszus, jó komolyan vetted. Hány, de hány ilyet belengettek már, mégsem valósult meg.
Majd 2022. januárjában írd ki újra a kérdést.
12-es! Nem, nem ezt mondta. Minden gyereket nevelőnek jár, jövedelemhatár nélkül. A visszatérítés összegénél lesz egy felső határ, ezt húzzák meg az átlagjövedelem szja-tartalmánál, ami 800.000. forint. Tehát, hiába fizetett a jól kereső szülő több szja-t, legfeljebb ennyit kaphat vissza, de ez nem azt jelenti, hogy neki nem jár. Itt elég érthetően leírják: [link]
Persze ez még csak ígéret, majd kiderül lesz-e belőle valami (bár miután jön a választás, szerintem megcsinálják).
1. Egyáltalán nem lépett életbe semmi. OV interjúban előadott zavaros bla-blája egyáltalán nem jogszabály. Majd ha lesz rá rendelet, elhiszem. Még maga OV is GDP-függővé tette.
2. Minden ilyen pénzosztósdi úgy kezdődött eddig a kormány részéről, hogy mondtak valami nagyot, a sajtó kiszámolta, hogy fú de sok pénzt fognak adni, aztán egyesével jöttek a feltételek, megkötések, korlátozások (az is sajtótájékoztatóban persze), és a végén kiderült, hogy mondjuk egy pedagógus "béremelés" mellett simán volt, aki kevesebbet keresett, mint korábban.
3. Nem tudom, hogy akarnak "visszaadni" valamit január-februárban, ha addigra még nincs is elszámolt SZJA. Ugyanis a tárgyévben nem adózunk, hanem adóelőleget fizetünk. Tehát ilyenkor még maga a NAV sem tudja pontosan, hogy mennyi a vége, arról nem is szólva, hogy még évekkel később is önellenőrizhet a magánszemély.
Konklúzió: ez egy választási ígéret a szokásos nagyotmondós stílusban. Ne dőlj be a cukorkának.
“majd kiderül lesz-e belőle valami (bár miután jön a választás, szerintem megcsinálják).”
Pontosan azért ígérget, mert jön a választás. Ami ugye jövô április. Az adóbevallás határideje 2021-re meg május vége.
A többit a fantáziára bízom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!