Ha Gyed alatt esek teherbe, viszont Gyes alatt szülnék akkor minden marad úgy, mint az elsőnél?

A kislányommal én is gyed alatt estem teherbe,mert a fiam már másfél éves volt akkor.A lányom után ugyanúgy kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt,ill. most a gyedet kapom.A fiam után nem jár semmi már a családi pótlékon kivűl,mert elmúlt 3 éves most júliusban,meg ahogy a lányom után keztdem kapni a gyedet,a fiam után megszűnt minden juttatás.Igényelni kellett persze újra a gyedet is.
Sztem ha gyes alatt szülsz,akkor ha a nagyobbik gyermek után már gyest kapsz,akkor az megszűnik,mert 2 gyermek után nem adnak,csak az egyik után gyedet vagy gyest-attól függ ugye,mennyi idős.Szóval akkor a pici után kapod majd újra a tgyást,majd a gyedet.Gyes ki tudja hogyan lesz még ezután,az még a jövő zenéje,csak remélni lehet,hogy visszahozza a kormány a 3 évet.

Gondolom a juttatások összegére vagy kíváncsi.
Az, hogy ugyanannyi lesz-e a juttatás, mint az elsőre, az határozza meg, hogy mikor születik a második baba.
Amikor megszületik, és igényled az ellátásokat (tgyás, gyed), megnézik az igénylést megelőző év jövedelmét. Mivel nem mentél vissza dolgozni, így neked jövedelmed nem lesz, ezért megnézik, miért nincs. Ha azért, mert nagyobbrészt gyed-en voltál az előző évben, akkor minden ellátás kb. ugyanannyi lesz, mint az első babával (kivéve, hogy a tgyásnak is van maximuma, így ha a minimálbér kétszeresénél több volt a fizetésed, akkor a tgyásod kevesebb lesz, mint az első babával). Ha viszont azért nem volt jövedelmed, mert nagyobbrészt gyesen voltál, akkor az ellátások alapja a minimálbér lesz. (Ha pl. májusban lejár a gyed, és már terhes vagy, de csak következő évben születik a kicsi, akkor te a vizsgált évben nagyobbrészt -180 napon túl- gyesen voltál, ezért lesz a minimálbér az alap.)

Ja, és ha visszamégy dolgozni papíron, akkor két lehetőség van: ha kiveszed a szabikat, majd táppénzre mégy, és ha egyből, szabi nélkül táppénzre mégy.
Ha kiveszed a szabikat, akkor az ellátás alapja a szabi idején kapott jövedelem plusz a betegszabadság (15 munkanap) idején kapott 70%-os jövedelem lesz.
Ha egyből táppénzre mégy, akkor az ellátások alapja a 70%-os betegszabadság lesz - vagyis csak akkor éri meg, ha a bruttód 210 ezer forint felett volt, minden egyéb esetben kevesebb pénzt kapsz, mint az első babával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!