Meg lehet valahogy, akár jogi úton is tiltani, hogy az exem fotókat rakjon ki gyerekeimről a facebookra?
Jelentsd facebookon, ha posztol. Ismertetősöket is kérd meg erre. Előbb utóbb megunja a posztolgatást.
Vagy beszélj az ofővel, hogy a gyerekeknek így nem jó. Kérd meg, hogy ezt jelezze ő is az anyjuk felé. Vagy az osztálynak tartson előadást az internet veszélyeiről, hátha a gyerekek maguk jelzik az anyjuknak, hogy elég.
Több frontról támadj, ha már nem csak te jelzed, akkor muszáj lesz észbe kapnia.
Sok esetben nem a képek mennyiségével van a gond. Előbb-utóbb ciki lesz a gyereknek, hogy anyuka/apuka fürdetős/pelenkázós, ételmaszatos, vagy nagyobb korban más, de később kevésbé vállalható fotókat oszt meg róla. Szerencsére rólam ezek a hagyományos családi albumban lapulnak.
Vannak országok, ahol a gyerekek perelhetnek is a személyiségi jogaik miatt.
Nem tudom, hogy anyuka milyen képeket oszt meg, de itt van két szélsőséges példa:
1. Van egy ismerősöm, felnőtt fiatalember (enyhén értelmi sérült), akinek tavaly született két unokaöccse. Rengeteg ismerőse van, mert szenvedélyesen levelez a világ minden táján, de nagyon haüar kimerülnek a beszélgetések (mit csinálsz, mit ettél, hova mész, milyen az idő, mit olvasol stb.). A gyerekek születése óta viszont folyamatosan küld képeket, sőt fürdetős videót is (kitakarás nélkül az alig pár hónapos gyerekekről. Úgy, hogy nem is ismerem a szüleiket sem, nemhogy olyan viszonyban lennénk, hogy tudnom kellene milyenek a gyerekeik. És biztos vagyok benne, hogy nem csak én kapom meg ezeket. Amikor megpróbáltam vele megértetni, hogy ne küldjön nekem (és másnak sem), mert a tesója nem hiszem, hogy örülne neki, meg azért ki tudja ki és nit csinál a képekkel/videókkal, nem értette. Különben is neki megengedi a bátyja, meg az anyukája is.
2. Barátnőm volt kolléganője (és családja) a naturalista életmód szenvedélyes híve. Otthon nem is viselnek ruhát. A gond ott kezdődött, amikor anya Facebook-on elkezdett családi fotókat megosztani, amikor apuka és kisfia együtt játszottak, hogy milyen cukik már... Az volt a hülye, aki szólt, hogy gond van, végül a vezetőség kötelezte a fotók eltávolítására. A durva az, hogy a csaj bíróságon (irodán) dolgozott.
Hivatalos jogi úton nem tudsz mit csinálni, de ha jelented Facebookon, lehet, hogy törlik. A kiskorúakra vonatkozó szabályokat komolyan veszik, nem kell hozzá törvényi előírás, elég ha hivatkozol a fb alapelvekre, aztán annyi.
Sajnálom, tudom, hogy bosszantó lehet, mert mi sem rakunk ki semmit a gyerekről, csak magunknak készítünk fotót, de látom, hogy egyesek mit művelnek és ultragáz...
"14 -esnek meg azt üzenem, hogy igenis meg fogom tiltani..."
A 14-es meg üzeni, hogy hacsak nem te vagy az egyik törvényhozó vagy maga az Úristen, még véletlenül se tudod megtiltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!