Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Az SNI-s gyerekek felnőtt...

Az SNI-s gyerekek felnőtt korukba is visszamaradottak lesznek?

Figyelt kérdés
2021. máj. 7. 16:52
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%
#10 erről beszéltek. De a véranyuk mindent jobbam tudnak!
2021. máj. 7. 20:27
 12/19 anonim ***** válasza:
71%
#9 nyilván nem rád gondoltam! De te csak a saját helyzetedet látod. Sokan vannak, mint a #10, hogy nincs kimondottan okuk. És akit mondtam 6 éves gyereket, nincs semmi oka maradni! Igen csúnya dolog, de figyeltem, amíg az öltözőben vártam a gyerekem. Hallottam, ahogy az óvónők próbálják meggyőzni az anyukát, hogy felesleges oviban tartani.
2021. máj. 7. 20:33
 13/19 anonim ***** válasza:
79%

Mind a ket esetre van pelda

Van h akkor sem adjak meg ha kellene, es van h akkor is ra akarjak nyomni mikor nem szukseges.

Volt olyan anyuka aki meselte h tole kerdeztek h mit szeretne legyen e sni statusz vagy sem 😂

Szerintem attol fugg milyen szakvelemenyeket kap kitol es ko a szakerto.

Mi olyat kaptunk ki aki mindenkire sni-t nyomott volna akar volt oka akar nem.

2021. máj. 7. 20:37
 14/19 anonim ***** válasza:
84%

12#

Sokszor tényleg az ovi nem akar vesszödni egy gyerekkel és mindenképp küldené iskolába.

Nálunk is én voltam az aki kérvényezte az iskola halasztást, az ovi meg csak halkan jegyezte meg, hogy igen lehet jó lenne ha maradna, hisz rengeteget betegeskedik, stressz szorongó, de az, hogy képességeit ítélve a gyerek el van maradva?! Á dehogy.. Olyan oviban ami integrált, van fogyatékos gyermek..

Mikor megkérdeztem mi a helyzet a gyerekkel mert látom továbbra is, hogy baj van, látom érzem a hiányosságait, nehéz vele.. Akkor minden oké.. Persze nem hiszem, de rájuk hagyom.

Viszem a felülbírálati papírt a pedagógiai szakszolgálattól ahol feketén fehéren le van írva, hogy a gyerek minden téren el van maradva, gyenge, lassú.. Ja hát igen ezt meg ezt meg azt nem tudja a gyerek tényleg..

Én meg : Nem mondod??! Tényleg? Tényleg csak most veszed észre?!

Ne hidd el, hogy mindenesetben csak úgy megkapja a gyerek a halasztást ám. Azt se hidd, hogy az óvónő mindig reálisabban látja a gyereket mint a szülő.

2021. máj. 7. 20:44
 15/19 anonim ***** válasza:
49%

#14 itt egy másik csoportba kerül a gyerek, tehát nem az óvónő fog vele "bajlódni" .

Nem mindig látja reálisabban, mint ahogy sokszor a szülő sem.

A közösségben sokszor másképpen viselkedik a gyerek, mint otthon.

2021. máj. 7. 20:49
 16/19 anonim ***** válasza:
Igen tény is való van a másik réteg is, az a szülő aki nem látja a gyermeke hiányosságait,problémáit mert túl elfogult.
2021. máj. 7. 20:52
 17/19 anonim ***** válasza:
12%

4-esnek annyiban van igazsága, hogy mostanság nagyon gyakran megkapják az SNI “plecsnit” ami nem minden esetben előny, mert pl vidéki ( nálunk) iskolákba hajlamosak elkönyvelni hülyéknek, közben egy nem kósos gyereknek, akinek azintén vannak peoblémái, elmagyarázza szünetben mégegyszer, addig a kódosea csak legyint..

Nem azt mondom, hogy nincs létjogosultsága, csak vannak esetek, amikor nélküle jobban érvényesülne.

2021. máj. 7. 20:59
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

A mi fiúnk megkapta megkésett beszédfejlődés miatt az sni kódot 2 év 8 hónaposan, majd 1 év múlva levették róla, mert nem volt semmi elmaradása sőt. Már 3 évesen túlteljesítette az akkori elvárásokat. Sima iskolába jár, kitűnő tanuló, soha nem volt bélyeg rajta, sem mi, sem mások nem kezelték így. Vagyis de, a sógorom teljesen ki volt bukva, hogy egy életre megnyomorítottuk... Neki (lekopogom) nem lesz semmi elmaradása felnőtt korban.

Kistestvére halmozottan sérült (mozgás, látás, értelem), soha nem lesz önellátó. Természetesen van neki is sni kódja, de ez nem befolyásolja negatívan az életét.

2021. máj. 7. 21:00
 19/19 anonim ***** válasza:
94%

Ez egy nagyon ostoba és rosszindulatú kérdés.

Első körben sokan azért kapnak SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY(tehát nem feltételez visszamaradottságot értelmileg) besorolást, mert épp trauma érte őket és nem hozzák az elvárt szintet pszichésen, másoknak beszédproblémája van(ami akár teljesen el is tűnhet), mások látás vagy hallásproblémásak, de van egyes típusú cukorbeteg kissrác is SNIvel, meg kimagaslóan intelligens autista, de a simán csak szétszórt, bámészkodó ADDs kisgyerek is lehet SNIs, mert elbambul. Ugyanezt adják súlyos értelmi sérülteknek is. Ez annyit tesz, hogy a pedagógusnak máshogy kell hozzáállni, tekintettel kell lennie arra, ami épp nehezebben megy neki, de ez nem azt jelenti, hogy minden másban borzalmas. Sőt, még aki verekszik is, vagy alacsonyabb az iqja, lehet sokkal jobban teljesítő diák, mint az elhanyagolt, neveletlen Janika.. Pláne általánosban, ahol leginkább a szülők foglalkozása adja az érdemjegyeket, a nevelés meg a viselkedés nagyrészét..

Az én gyerekem nem egy könnyen irányítható gyerek, de kiemelkedően intelligens, majd ha nagyobb lesz, lesz gyakorlata, jobban fog tudni uralkodni magán. Nem gondolom, hogy visszamaradott lenne, nem is ő a legnehezebb gyerek, aki nála sokkal "rosszabb", az egy teljesen tipikusan fejlődő kissrác és két kislány, de ahogy nézem, van egy csomó nehéz gyerek körülötte, csak mind máshogy. Az én gyerekem, ha nem lenne hangos(folyton kiabál, de nem csúnya dolgokat, ha mérges) semmi bajuk nem lenne vele bent. Más gyerek káromkodik, akinek nem tetszik valami csendben lerendezi, eltolja, fellöki a másikat, csúnyát mondd neki, a szemem láttára szorította meg a valaki más kezét..na az enyém ráordít izomból, de nem káromkodik. Nyilván az én gyerekem viselkedése a feltűnő. Alapvetően a beszédhangja is hangosabb, nincs hallásproblémája.

Nem kellene az SNIt összemosni az értelmi sérüléssel. Egyébként az sem releváns, ki hogy teljesít kicsiként a teszten.. egy érzékenyebb gyerek, vagy épp egy figyelemproblémás teljesíthet messze a szintje alatt, mert épp volt egy madár a fán az ablakban, ami érdekesebb volt, vagy mondjuk szúrta a cetli a ruhájában, és csak arra tudott figyelni, vagy épp a reggeli veszekedésen töri a szorongóbb kisgyerek a fejét..

Kéne valami fejtágítás már bölcsitől kezdve minden szülőin, hogy ne maradjanak ilyen tudatlanok az emberek. Egyébként olvastam sok F70es kódú gyerekű anyukánál, hogy kényelmesebb nekik SNIsként hivatkozni a gyerekükre ahelyett, hogy kimondanák az értelmi problémát. De lehet csak ők is tájékozatlanok.

Szóval nem, a gyerekek jelentős része teljes értékű felnőtt lesz SNIsként, önállóak lesznek, lesz munkájuk, lesz párkapcsolatuk, fizetnek adót, sőt, sokan mennek egyetemre közülük. És csak csendben megjegyzem, hogy sokan már általánosban okosabbak a nem SNIs társaiknál, ami sokszor meg tud nyilvánulni, sokszor meg nem. Ja igen, és amit az utolsó ír, ez változik, nem állandó. Ha a gyerek jól tud kompenzálni, esetleg fejlődik majd sokat, akkor leveszik a minősítést, tehát nem biztos, hogy egész gyerekkorában rajta marad.

2021. máj. 8. 08:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!