Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Írnátok nekem fiúneveket,...

Írnátok nekem fiúneveket, amiket nem szoktak becézni?

Figyelt kérdés

Névválasztás előtt állunk, a második kisfiunk érkezik. Az első gyermekünk Máté. Nekem nagyon tetszik ebben a névben, hogy rövid, egyszerű, és nem szokták becézni, nekem az ilyen nevek tetszenek (pl. ha lányom lett volna, Réka lett volna).

Második fiúnévnek nem jut eszünkbe semmi. Persze nézegetem a listákat, de légyszi írjatok hasonló neveket, hátha itt száll meg az ihlet. :D

2020. nov. 8. 16:48
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
50%
Huba Elõd Tas Ond Kund Álmos, Árpit nem írom:)
2020. nov. 8. 17:17
 12/32 anonim ***** válasza:
71%
Márk, Viktor, Simon, Áron, Erik nekem ezek ugrottak be
 13/32 anonim ***** válasza:
33%

Szinte minden nevet lehet becézni.

De miért ez alapján választotok nevet? Akármilyen csúnya is lehet egy név,az lesz a lényeg ne lehessen becézni?

14/32 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat. :)

Persze, tudom, hogy minden nevet LEHET becézni. Pont ezért nem is ezt írtam a kérdésbe, hanem azt, hogy nem SZOKTÁK becézni. :) Pl. a Mátéra nyilván lehet azt mondani, hogy Mátéka, vagy Mátuska, vagy akármi, de azért nincs egy bevált becézése, amit a többség használ, a legtöbb Mátét simán Máténak hívják. Ellentétben például a Lászlóval, őket kevesen szólítják így, általában a becenevet használják, vagy ugyanígy a Márton, Péter, stb esetében, általában (főleg gyerekkorban) a becézett forma a jellemző. Erre gondoltam. :)

13-as: "De miért ez alapján választotok nevet? Akármilyen csúnya is lehet egy név,az lesz a lényeg ne lehessen becézni?"

Dehogy választanék csúnya nevet ez alapján. :D Nyilván csak olyat választanánk, ami nagyon tetszik mindkettőnknek. A Máté pl. mindig a kedvenc fiúnevem volt.

Egyszerűen nekem tetszik, amikor nincs megkülönböztetve, hogy valakinek mi a hivatalos neve és mi a becézése, hanem a rendes nevén hívják. Ez ízlés dolga, nekem az ilyen nevek tetszenek valakiért. Igen, tudom, hogy senkit nem kötelező becézni, és a Lászlót is hívhatnám Lászlónak, de valljuk be, mi családilag hiába ragaszkodnánk ehhez, már az oviban egyből Laci(ka), Lackó, stb. lenne belőle.

Ha később a gyermekem szeretne becenevet, az természetesen az ő döntése, semmi bajom nem lenne vele. :)

Köszönöm azoknak, akik írtak ötleteket! :)

2020. nov. 8. 17:36
 15/32 anonim ***** válasza:
42%
Milán,Martin.
2020. nov. 8. 17:37
 16/32 anonim ***** válasza:
24%
Valós ismerősi példák az eddig felsoroltakból: Csocsó, Ákó, Matesz, Roni, Márkó, Krisz, Riki, Simi, Lóci, Dusi, sőt Hubinnyó.
2020. nov. 8. 17:38
 17/32 anonim ***** válasza:
36%

Nekem egyik ismerősöm ugyanilyen megfontolásból nevezte el Lénárdnak a gyerekét, ő volt az első aki "Léni"-nek kezdte szólítani... Volt egy Karina nevű osztálytársam, szerintem ez is a tipikusan nem becézhető névnek számít, mi Kacsának neveztük (a Karcsit nagyon utálta), a Réka nevű osztálytársam Rékunak szólítottuk. Amelyiknek névnek nem egyértelmű a becézése, abból lesznek e legidétlenebb becenevek.

Pörgetem a férfi ismerőseim neveit, hogy kit hogyan szólítanak és nagyon nehezen találok olyat akit nem becéznek... Talán az Áron ilyen, meg Tamásból ismerek többet is akit simán Tamásnak hívnak és nem Tominak.

2020. nov. 8. 18:12
 18/32 anonim ***** válasza:
30%
Máté
2020. nov. 8. 18:24
 19/32 anonim ***** válasza:
65%
Félix
 20/32 anonim ***** válasza:
26%

Van ismerősöm, akinek Benedek a fia és nem becézik, pedig lehetne és elég hosszú is kimondani. Egész egyszerűen következetesen így hívták baba korától kezdve, a gyerek is így tanulta meg, az ismerősök is megszokták. Már kamasz, de mindvégig Benedek maradt. Szóval szerintem erre ne pörögj rá, minden nevet lehet becézni, de következetesen el lehet érni hogy ne becézzék.

Nekem amúgy a Kristóf, Márk, Dénes, Dávid jutott hirtelen eszembe.

1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!