Mi alapján választottatok nevet a gyermeknek? Nehéz volt a döntés vagy könnyen döntöttetek? Mennyire érdemes 2 keresztnevet adni?
Nekünk nagy mákunk volt. Mindketten lányt akartunk, és lány is lett. Hamar ki is találtuk a nevét.
Több szempontot figyelembe véve Boglárka lett (magyar eredet, 3 szótagú, szép legyen a jelentése).
A végére volt 1-2 fiúnevünk is, hogyha mégis tévednének. (Márton, Gergely). De nem tudom, melyiket mondtam volna hirtelen :))
Még nincs gyerekünk, de már most tudjuk a férjemmel milyen nevet szeretnénk adni neki, ha lesz. Külföldi vezetékneve van, ami torlódott mássalhangzókkal végződik, így kb. csak a magánhangzóval kezdődő nevek jöhetnek szóba, ha azt akarjuk, hogy szegény gyerek ki tudja ejteni a nevét. Nem szeretjük se a nagyon régies, se a nagyon új hullámos neveket, így abból a kb 30-30 névből nem volt nehéz kiválasztani azt az egy-egyet, ami mindkettőnknek tetszik.
Én maximum akkor adnék két keresztnevet a gyerekemnek, ha a férjemnek nagyon gyakori vezetékneve lenne. Nálunk a családban mindenkinek egy neve van csak, ismerősi körömben, akinek kettő van az inkább szabadulna a második nevétől. (Lányoknak házasságnál még kellemetlenebb, ha felakarják venni a férjük nevét is, akkor két keresztnévvel eszméletlenül hosszú nevük lesz...)
Nekünk nehéz volt a döntés. A férjem egy olyan nevet erőltett nagyon amihez nekem rossz emlékeim kapcsolódnak, nem is tudtam vele megbarátkozni. Nekem meg egy olyan név tetszett ami neki nagyon nem. Mivel veszélyeztetettként otthon voltam, bőven volt időm és végigbogarásztam az adható utónevek listáját, kiírogattam ami nekem megtetszett. Este a férjemmel átnéztük és leszűkítettük 3-ra a listát.
Elza lett végül a kislányunk, a tesót most várjuk, Róza vagy Lujza nevet kap ha kislány, Mátyás lesz, ha fiú. :)
1. Lany neve kompromisszumos megoldas volt, par het alatt listazassal, kihuzogatassal megallapodtunk.
2. Lany neve az en abszolut kedvencem gyerekkorom ota egy regeny karaktere alapjan.
3. Lany nevet a ferjem kijelentette:) Elsonel listas volt, tehat nekem is tetszett.
Szempont: menjen a vezeteknevhez elolrol es hatulrol is es kulfoldon se kelljen magyaraznia, epp eleg a vezeteknevet betuzni.
Tehat mi teljesen hagyomanyos vonalon maradtunk es a lanyok is elegedettek a neveikkel, idokozben kulfoldre kerultunk, a keresztnevukkel semmi gondjuk.
Mi olyan nevet adtunk a fiunknak, ami illik a hosszú vezetéknévhez és nincs a rokonságban, barátikörben.
Meg én elképzeltem hogy hangzik majd, ha pl.bemutatkozik vlkinek v.felolvassák a nevét vlhol.
Fogalmam sincs ki pontozgat..
Én minden választ hasznosnak találtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!