Miért nem szeretne a fiatalok negyrésze gyereket?
Mert ezt "kell" mondani.
Állásinterjúk kedvenc kérdése, hogy "Hogyan képzeled el a jövőd 5-10 év múlva?" .
Férfiként mondhatod, hogy karrier és család. Nőként nem mondhatod, hogy 5 év múlva legalább egy gyereket szeretnék, 10 év múlva már hármat, mert a csok is jól jönne.
Szóval marad a "Én gyereket szülni, maga viccel?" .
Hát szerintem azért nem olyan bonyolult rájönni miért nem akar sok ember gyereket: nincs kedvük/szükségük/energiájuk/tüeelmük egy gyerekhez/gyerekre, nem akarnak hónapokig esetleg évekig nem aludni, naponta 8x kakis pelust cserélgetni, éjszakázni, fogzással szenvedni, aggódni, stresszelni, hallgatni a bömbölést és tehetetlennek érezni magukat, nem tudni elmenni csak úgy spontán egyet bulizni, mozizni, barátozni stb stb. És ez csak a kisgyerek kor tömören összefoglalva, a kamaszodásról szót se ejtsünk. Továbbá rengeteg pénz és életre szóló felelősség. Érthető módon nem mindenki vágyik erre.
Egyébként attól még, hogy fiatal az ember, nem jelenti hogy ne tudná biztosan, hogy nem akar gyereket. Én mióta az eszemet tudom mondogatom, hogy soha nem akarok gyereket, mindig az volt a válasz "jajj majd úgyis meggondolod magad, majd-majd-majd". Már 34 éve mondogatják és végre talán kezdik felfogni, hogy eszem ágában sincs meggondolni magam. Ismerősi körömben meglehetősen sok gyerek nélküli pár van, akik szintén tudták már tizenévesen is, hogy nem akarnak soha gyereket. Szóval csak azért mert valaki fiatal még nem jelenti azt, hogy ne tudná mit akar az életében.
#3 aki biztos a döntésében, az nem szokott erről beszélni, mivel nincs szüksége megerősítésre sem egyetértésre.
Nekem is van olyan ismerősöm, aki nem akart gyereket és nem is lett. 1x mondta, onnantól kezdve sose beszéltünk róla. Mindig örült, ha a baráti társaságban baba született, meglátogatta stb. Tartja a gyerekesekkel a kapcsolatot és nem zavarja a gyerek vagy ha róla beszélnek. Sőt, volt hogy pelenkázott is.
De nem szeretne saját gyereket, és mi elfogadtuk.
Mert kinyílt a világ minden téren.
Egyrészt sokkal több tudás áll a rendelkezésükre, sokkal több tapasztalat, vélemény, tény amiket mondjuk 40 évvel ezelőtt egyáltalán nem ismertek. Például kismillió pszichológiai kutatás ami végre ki meri mondani, hogy ha ilyen vagy olyan vagy akkor NE VÁLLALJ GYEREKET mert tönkre fogod tenni és nem leszel jó szülő. Kismilló kutatás arra vonatkozóan, hogy mennyire alkalmatlan a szülők nagy része és hogyan cseszik el a gyerekeket. Hogy mennyi pszichológiai probléma hátterében áll a gyerekkori lelki sérülés.
Emellett mostmár a gyereken kívül ezer meg egy dolgot el lehet érni. Már nem az van, hogy ha nem vállaltál gyereket akkor semmit nem tudtál letenni az asztalra. Már tudsz magadnak egy olyan egzisztenciát teremteni amivel nem lesz szükséged öreg korodra sem a gyerekre. Láthatod a világot, komoly karriert építhetsz, rengeteget tanulhatsz, csomó olyan dolgot megtehetsz amire mondjuk 40-50 éve nem volt lehetőség, gyerekkel viszont ezeket nem teheted meg.
Ezen kívül a mostani fiatalság sokkal jobban átlátja, hogy a túlnépesedés milyen következményekkel jár. Sokkal fontosabb a környezetvédelem, sokkal több tudást szereznek arról, hogy miért nem kellene boldog boldogtalannak 5 gyereket lepotyogtatni.
Szóval ennyi, kinyílt a világ. Sokkal több ellenérv van már a gyerekvállalással kapcsolatban mint pozitívum. El kell fogadni, az emberek nagy része nem való szülőnek, más céljai vannak, többet tud a világról ami miatt nem fog gyereket vállalni.
#3 Rendben, és? Ki mondta, hogy én vagy bárki más erről szokott beszélni? Én a kérdéshez kapcsolódva említettem, hogy attól még hogy valaki fiatal nem feltétlen jelenti, hogy ne tudná akar-e gyereket és felhoztam magamat példának.
Tök jó barátnődnek, hogy neki elég volt egyszer elmondani és mindenki felfogta, sajnos nem mindenkinek vannak ilyen értelmes és normális barátai/rokonai. Engem például időről-időre próbáltak terelgetni a gyerekvállalás irányába, mert XY meg ZY is szült, mert hát "az kell", aztán mikor összeházasodtam férjemmel, akkor ez volt a téma, voltak is szuper kis viták ebből mit ne mondjak. Szóval van ilyen is és olyan is.
"Osztálytársam, barátaim 90% azt mondja inkább meghal mint, hogy gyereke legyen."
Kik közé jársz te iskolába? Kikkel barátkozol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!