Dadogás elmúlik?
A mi gyerekorvosom azt mondta, hogy 99%, hogy elmúlik - így is lett.
A hetekben nyilvánítottuk dadogás mentessé, 3 hónapig tartott
5-ös vagyok.
A nem élettani dadogás később, már teljesen elsajátított anyanyelvnél szokott előfordulni, amikor már a minőségi fejlődés kiteljesedett és már csak mennyiségi (szókincs szintű) bővítés várható, azaz 6 éves kor felett.
Illetve a dadogás nem beszédhiba, hanem beszédzavar.
Természetesen mindig van kivétel, de a kérdező esete (időben elinduló nyelvelsajátítás; szépen, folyékonyan beszélő és valószínűleg rengeteg közlendővel megáldott csemete) innen a távolból klasszikus élettani dadogásnak tűnik.
Hátha valaki olvassa még..
Több mint 2 hónapig tartott. Egyre rosszabb lett, folyamatosan változott a dadogása először szó közepét, szótagokat ismételgetett, aztán a szavak elejét húzta, végül annyira borzasztó volt a helyzet hogy egy hangot sem tudott kimondani a mondat elején, el volt vörösödve a feje annyira erőlködött. A legvégén pedig minden mondatot úgy kezdett hogy: nem-de-nem-de kb 20x, utána viszont egy 2 perces mondat jött hibátlanul. Most már értem tényleg túl sok mondanivalója lett hirtelen azóta olyan választékosan beszél hogy a csodájára járnak. Dadogós is van a családban. Féltem nagyon, de elmúlt. Már időpontunk volt egy pszichológushoz...
4es vagyok. Cáfolom az 5ös/7es logopédus válaszolót!
Nyilván ez a hivatalos, amit leír. Csakhogy az élet nem a nagykönyv szerint zajlik!
Én 4 évesen kezdtem dadogni súlyos vegyes klónusos-tónusos dadogással. Normál iskolába nem akartak engedni. Azt mondta a logopédus, sosem fog elmúlni.
És mégis! Felnőtt koromra elmúlt, magyar-könyvtár tanári szakot végeztem.
Állítólag csak hatalmas szerencsém volt!
Ugyanis hiába hordtak fejlesztésre, az volt a vélemény, hogy nem lehet rajtam segíteni!!
Szóval valószínűleg az volt a szerencse, hogy lány vagyok (mostmár nő :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!