Dadogás elmúlik?

Figyelt kérdés
3 éves. 2 éves kora óta, tisztán, folyékonyan beszél. 3 napja kezdődött. Szerintetek elmúlik vagy vigyem logopédushoz?

2020. márc. 15. 11:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A mi gyerekorvosom azt mondta, hogy 99%, hogy elmúlik - így is lett.

A hetekben nyilvánítottuk dadogás mentessé, 3 hónapig tartott

2020. márc. 15. 11:11
 2/11 anonim ***** válasza:
*gyerekorvosunk
2020. márc. 15. 11:12
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Van ilyen élettani dadogás, olvass utána. Gyorsabban jár az agya, mint ahogy ki tudja mondani. Magától rendeződik kb. pár hónap / fél év alatt. De nem szabad kinevetni, javítgatni, mert pont attól rögzülhet. Csak legyél vele türelmes.
2020. márc. 15. 12:01
 4/11 anonim ***** válasza:
Fiú vagy lány? A fiúknak sokszor maradandó a dadogás. Lányoknál még akkor is elmúlhat, ha a logopédus azt mondja, hogy sosem fog elmúlni. Élő példa vagyok rá.
2020. márc. 15. 12:47
 5/11 anonim ***** válasza:
Logopédus vagyok és a 3-as válaszoló mindent tökéletesen leírt.
2020. márc. 15. 16:17
 6/11 anonim ***** válasza:
5-ös válaszoló: és ami nem élettani dadogás? Azzal mi a helyzet? Hanem beszédhiba.
2020. márc. 15. 20:21
 7/11 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

A nem élettani dadogás később, már teljesen elsajátított anyanyelvnél szokott előfordulni, amikor már a minőségi fejlődés kiteljesedett és már csak mennyiségi (szókincs szintű) bővítés várható, azaz 6 éves kor felett.

Illetve a dadogás nem beszédhiba, hanem beszédzavar.

Természetesen mindig van kivétel, de a kérdező esete (időben elinduló nyelvelsajátítás; szépen, folyékonyan beszélő és valószínűleg rengeteg közlendővel megáldott csemete) innen a távolból klasszikus élettani dadogásnak tűnik.

2020. márc. 15. 21:20
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Megnyugodtam kicsit.
2020. márc. 16. 07:03
 9/11 A kérdező kommentje:

Hátha valaki olvassa még..

Több mint 2 hónapig tartott. Egyre rosszabb lett, folyamatosan változott a dadogása először szó közepét, szótagokat ismételgetett, aztán a szavak elejét húzta, végül annyira borzasztó volt a helyzet hogy egy hangot sem tudott kimondani a mondat elején, el volt vörösödve a feje annyira erőlködött. A legvégén pedig minden mondatot úgy kezdett hogy: nem-de-nem-de kb 20x, utána viszont egy 2 perces mondat jött hibátlanul. Most már értem tényleg túl sok mondanivalója lett hirtelen azóta olyan választékosan beszél hogy a csodájára járnak. Dadogós is van a családban. Féltem nagyon, de elmúlt. Már időpontunk volt egy pszichológushoz...

2020. máj. 11. 09:16
 10/11 anonim ***** válasza:

4es vagyok. Cáfolom az 5ös/7es logopédus válaszolót!

Nyilván ez a hivatalos, amit leír. Csakhogy az élet nem a nagykönyv szerint zajlik!

Én 4 évesen kezdtem dadogni súlyos vegyes klónusos-tónusos dadogással. Normál iskolába nem akartak engedni. Azt mondta a logopédus, sosem fog elmúlni.

És mégis! Felnőtt koromra elmúlt, magyar-könyvtár tanári szakot végeztem.

Állítólag csak hatalmas szerencsém volt!

Ugyanis hiába hordtak fejlesztésre, az volt a vélemény, hogy nem lehet rajtam segíteni!!

Szóval valószínűleg az volt a szerencse, hogy lány vagyok (mostmár nő :))

2020. máj. 11. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!