TGYÁS igénylése a szülés előtt. Mi ennek a menete?
Első babámat várom, 2011. januári baba lesz. Mivel ezévben, 2010-ben, veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok, nincs meg a 180 bérezett napom. A többi kritériumnak megfelelek, 9 év megszakítás nélküli, biztosított munkaviszonyom van. Azért szeretném a szülés előtt, azaz még decemberben megigényelni a TGYÁS-t, mert akkor a segély számításának alapja a 2009-es év lesz, melyet végig dolgoztam. Legalábbis remélem, hogy jól tudom.
A kérdésem csak az, hogy ki igényelt közületek TGYÁS-t szülés előtt? A legfontosabb kérdésem, hogy a munkáltató munkaügyise által kitöltendő jövedelemigazoláson ez esetben ugye a 2009-es jövedelmi adatokat kell megadnia? Illetve kell-e ezen a formanyomtatványon nekem nyilatkozni, kell-e nekem az őáltala kitöltendő jövedelemigazolós nyomtatványt aláírnom? Nekem milyen papírokat kell odaadni a munkáltatónak? Nekem külön kell-e valamilyen formanyomtatványt kitölteni?
Milyen iratokat kell benyújtanom és melyik formanyomtatványt kell kitölteni a szülés után, hogy a többi iratot pótoljam?
Köszönöm szépen a válaszokat.
Terhességi-gyermekágyi segélyt a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényelhetsz. A Háziorvosod terhesállományba vesz, ezt a nagyalakú orvosi igazolást kell leadnod a munkahelyeden. Ott az ügyíintéző kiállítja a munkáltatói igazolást a tgyás igényléséhez, és továbbítja a REP-hez. Ha 2010-ben már igényled, valóban a 2009-es jövedelem lesz a számítási időszak. Azonban amikor a gyed igénylésére kerül a sor, ott sajnos már a 2010-es év lesz a kiinduló. Mivel írtad, hogy nincs 180 bérezett napod, a tényleges jövedelmedből fognak gyed-et számítani, ha az kevesebb, mint a minimálbér kétszerese.
Ha megszületett a kisbaba le kell adnod a születési anyakönyvi kivonatát, és a TAJ számát, a további tgyás folyósításához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!