Miért olyan nagy gond, ha majd valaha az életben lesz lányom vagy fiam, különlegesebb nevet szeretnék adni? 18/l
Nem azért, mert divat. Már óvodás koromban is, amikor játszottunk meg beszélgettünk a felnőtt dolgokról, házasság, gyerek neve, utóbbinál mindig a különleges nevek tetszettek, a drága jó magyar nevekből csak kevés, és azokat sem adnám a gyerekemnek.
Ha lány, Lira Pandora, ha fiú, Nataniel Alexander. Anyakönyveztethető nevek listájáról néztem a neveket.
Nem akarok kiszúrni a gyerekkel, ezért ne is írja senki, hogy " szegény gyerek...". Nem lesz szegény, se szó szerint se átvitt értelemben. Nem Orália lesz a neve, hogy majd később Orálozzák. Szerintem a Lira szép név, és nem is elvetemült, a Pandora már kényesebb, de az is szép, és a Lira után jól is hangzik. Fiú neveknél ugyanez.
És igen, tudom, hogy jobbik esetben lesz apja a gyerek(ek)nek, akinek lesz beleszólása és elképzelése.
Ha nagyon nem tetszene a gyereknek, 18 éves korában én fogom kifizetni a pénzt, hogy megváltoztassa.
Egyáltalán nem gond.
z már inkább, hogy pl. a Nataniel Alexander iszonyú hosszú. És ha a férjed pl. Garamvölgyi vezetéknevű lesz, akkor aztán ki se fog férni egy sorban.
A Pandora névhez valóban nem pozitív dolog társul.
Próbáld ki, hogy Lira Pandoraként mutatkozol be. És figyeld az első reakciókat. Nem biztos, hogy azért fognak érdeklődni a "neved" miatt, mert annyira tetszik nekik.
Amúgy egy jól kigondolt különlegesebb név, akár tetszetős is lehet, nem azzal van a gond. Sokkal inkább az erőltetett tudatlan névadással.
Minden gyerek játszik ezzel, meg elképzeli a jövőbeli gyereke nevét. Én úgy gondoltam, az én lányom csak Fruzsina lehet majd, ha az apjának nem tetszik, az sem érdekel. Ja, fiam nem lesz, az biztos, nekem csak lányom lehet, és majd együtt csajoskodunk.
Aztán felnőttem.
A durcás, előre támadó stílusod is elég gyerekes, olyan, mintha előre védekeznél meg lázadnál az idióta felnőttek hülye rendreutasítása ellen.
Amikor oda fogsz jutni, olyan nevet fogsz adni a gyerekednek, amilyet jónak látsz és az apjának is tetszik, és passzol a vezetéknévhez. Ha a leírtak valamelyikét, akkor azt. Nem kell előre védekezni meg támadóan fogalmazni vadidegeneknek, amikor még senki nem írt neked semmit. Ezek infantilis dolgok. Majd kinövöd. Remélem.
Itt nem a név különlegességével lenne probléma, hanem a hozzáállásoddal. Ha lesz párod/férjed, akivel gyereket vállalsz, akkor neki is van beleszólása a közös gyerek nevébe. De az nem kompromisszum, hogy az általad sok éve kitalált neveket adod, és majd 18 évig vagy utálja a nevét vagy megszokja, de jó eséllyel utána nem fogja megváltoztatni a gyerek azt a nevet, amivel annyi év alatt azonosult.
Az apával szemben sem fair, hogy neki nem lehet ugyanolyan fontos névválasztása, például generációk óta öröklődő vagy kedvenc neve, amihez ragaszkodna, mert te feljebbvaló vagy és majd megmondod, hogy mondjon le róla. Te mennyire sértődnél meg, ha ezt veled csinálná a pasi?
Arról nem is beszélve, hogy a mostani ötlet és a valós gyerek neve nagyon más lehet, addig még annyi minden változhat. Ne gondold, hogy a döntésed kőbe van vésve és mindenki behódol majd.
OKé hogy 18 éves korában te fogod fizetni a névváltoztatását. Meg gondolom a pszichológust is ahova a rengeteg csúfolódás miatt kell járnia majd.
Ha neked ez a név tetszik miért nem változtatod meg rá a sajátod? Ne a gyerekkel szúrj ki, ő nem tehet semmiről.
Valóban mindenki szeretné ha Líra (margarinnak) hívnák.
Pandóra meg hamar nyitogathatja a fiúk előtt a "szelencéjét".
"Nem kiszúrni akarsz a gyerekkel"
Csak fejetlenül, nem törődve a gyerek további sorsával rá erőltetsz neked jól csengő két szavat. Tudomásul kell venni, hogy nem egy lakatlan szigeten élsz és az a gyerek nem csak családtagokkal meg barátokkal lesz körülvéve, akik szeretik és elfogadják bármi legyen is a neve. A mai Dzsessziķák, Miák, Larák 10 év múlva teljesen megszokottá fognak válni, de a Pandorát a történelmi háttere miatt minden valamennyire is művelt ember minimum egy szemöldökrántással fogja díjazni.
Én 15-16 éves korom óta gondolkozok a gyerekem nevén. Már csak az biztos, hogy valamilyen ritka neve lesz. :D (nem feltétlenül valamilyen WTF név)
Engem Anitának hívnak. Már oviban is volt egy Anita nevű csoporttársam, aki egészen 8. osztály végéig osztártársam is volt. S nagyon zavaró, mikor valamelyik tanár/osztálytárs csak annyit mond hogy ,,Anita", s te találd ki, hogy rólad van-e szó. Nekünk az első kérdésünk rá az volt egyből, hogy ,,Melyik?". Arról meg nem is beszélve, hogy 12 év alatt összesen 6 Andrea nevű osztálytársam volt... (De egyszere max 3)
Úgy csinálom, hogy olyan nevet adok majd neki, amit akkor elég ritkán adnak.
19L
Nem a ritka névvel van baj, mert lehet attól az még szép, hanem pl ezzel a lekezelő, felnőtteket kioktató stílusoddal, amit írtak korábban is. Amíg nem állsz ott, hogy a pici úton van, addig ne okoskodj már, hogy fujj, a drága jó magyar neveket minek választják. Neked miért is lehet amúgy ezeket fikázni szabadon, de a te választásaidat meg már tilos?
Az Alexander cigányok körében nagyon gyakori, a Nataniel épp az a kategória, mint a Dzsesszika, Dzsásztin. Na meg igen, majd mikor lesz egy Szabó vagy Nagy Nataniel Alexander :D
Egyébként szerintem a lány legyen Lira Alexandra és valahogy érd el azt is, hogy Libri legyen a vezetékneve...
Kész röhej ez a “akkor is az lesz” hozzáállás úgy, hogy fogalmad sincs még pl a jövendőbelid vezetéknevéről na meg a véleményéről is. Meg az is, hogy te itt egyetemesen kijelented, mi a szép. Hát max szerinted. Más szerint meg nem és joga van ezt gondolni. Csúfoláshoz nyilván nincs, csak ez a gyerekeket, tinédzsereket nem fogja érdekelni, de még egy felnőtt is lehet, hogy nehezen bír visszatartani legalább egy mosolyt, mikor bemutatkozik neki Kiss Nataniel Alexander és Kiss Lira Pandóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!