Mihez kell mind 2 szülő engedélye?
Barátnőmmel különváltunk, még nincs bírósági határozat de majd lesz.
Azután érdeklődnék hogy mihez kell az én beleegyezésem is?
És miben dönthet egyedül?
Az 1 éves kisfiammal bp től kb 80km re laknak ( hozzáteszem ugyan annyira szeretném ha a gyerek nálam is lenne közös felügyeleti joggal) persze ezt az anyja nem így látja és nem is így akarja de ezt majd a bíróságon rendezzük le.
Mint apa mi véd engem, elletve milyen döntéseket nem hozhat meg nélkülem?
Nem csináltathat igazolványt és útlevelet a beleegyezésed nélkül.
Nem költözhet külföldre a beleegyezésed nélkül.
Még pici, tehát az iskoláztatásról még nem írok.
Ha közös a felügyeleti jog akkor gyakorlatilag mindenhez kellesz majd te is. A láthatás az nem ide tartozik, abban majd megegyeztek, hogy kinél mennyi ideig legyen a gyermek. Mivel még kicsi így igen kicsi a valósznűsége, hogy ugyanannyit legyen nálad is mint az anyánál, kivéve persze ha így egyeztek meg. Ha nem egyeztek meg így akkor általában kéthetente hétvége+ egy nap még azon a héten amikor nem nálad van a hétvége.
Nálunk a kizárólagos jogi felügyelet az enyém (anyáé), nincs közös (egyébként ha közösen megegyeztek abban, hogy közös legyen a felügyeleti jog akkor ok, de ha anyuka nem megy bele, akkor nem szoktak közös ítélni, akkor anyukáé). Amiben a volt férjem beleszólhat: ha a gyerek nevét meg akarom változtatni, ha külföldre akarok tartósan költözni, ha örököl a gyerek akkor felnőttkorúságáig a vagyonának kezelésébe, iskolaválasztásban. Na mármost ez ok, hogy papíron így van, de pl. az iskolába íratást apuka nélkül is meg tudtam tenni és apuka hiába ellenkezett, nem tehetett ellene semmit (a lakhely szerinti illetékes iskolába írattam be a gyerekeke, ő meg a szomszéd nagyvárosba akarta volna). Szóval gyakorlatilag a apukára nincs szükség a gyerekekkel kapcsolatos jogi dolgok és egyéb dolgok intézésében (pl az elektronikus napló belépési kódjai sem illetik meg, döntéseket nem hozhat stb.)
3# igen értem
Mondjuk a tiétek eleggé egyoldalú azért ez sem jó így és valami oka csak van hogy így alakult.
Velem beleköthető dolog nincs ami miatt biztosan az anyjának itélnék meg.
Én természetesen közös párti vagyok 50-50% mert ez így korrekt és a fiam pont ilyen szinten kötődik hozzám.
Namost mivel még tényleg picike ( emaitt lehet az anyjának kicsit több esélye) mert a gyerek szemszögéből nézve az anya az anyja szóval ha a fejem tetejére allok is akkor sem tudok ezen változtatni.
De ezt egy kis idő után természetesen meg fogom támadni pont olyan szinten mint amennyire az anyja nem engedi azt hogy velem is legyen a gyerek.
Ebben az esetben jön az a rész amikor a gyernek szemszögét már nem nézik a szülők legalábbis az anya nem mert ugye a gyereknek apa is kell és az nem azt jelenti hogy kéthetente 1 hétvége :)
Sajnos a nők 90% a nem látja és picit ostobák is mert egy férfi nem addig kell ameddig a gyereket megcsinálja utána meg majd fuason csak a gyerek után :)
Tisztelet a kivétel azoknál akiknél mentalhigenias probléma van a ffi oldalon és a nő menekül előlle a gyerek és a saját biztonsága érdekeben.
Saját ismeretségi körömből tudom hogy ha egy ferfi ragaszkodik a gyerekéhez akkor ahogy telik az idő úgy amennyire a nőknek itélik meg az elejemén a gyereket úgy látom hogy mennyi anya roppan szét amikor a gyerek 3 -6 eves koránál tartott újratárgyalásnál az apák is megkapják szépen a jogokat :)
Kérdező!
Soha ne tartsd fontosabbnak az anya elleni bosszút a gyereked erdekenel!(Nekem az utolsó hozzászólásodbol ez jött le.) Ha egy gyerek 2-3 év alatt azt szokja meg, hogy van egy állandó bázisa (anyanal), apával meg rendszeres időközönként találkozik, akkor az egyáltalán nem érdeke, hogy ezt megváltoztassák hetenkenti költözésre.(Pszichológusok egyébként se javasolják, legfeljebb kiskamasz kortól.)Neked amúgy felnottkent hogy esne, ha hetente koltoznod kene, és egyik helyen se lennél igazából otthon? Ha megkérdeznék, hol laksz, mit valaszolnal? Itt is, ott is? Nem bantaskent mondom. Érthető, hogy szeretnél részt venni a gyereked életében, ez jó is, de ezeket is gondold végig kérlek!
A másik meg, hogyha 80km-re laktok egymástól (ez nem derült ki egyértelműen a leírásból, mert a saját lakhelyed nem nevezted meg), akkor eleve kivitelezhetetlen. A gyerek egy óvodába és iskolába járhat. Közös felügyelet esetén pedig neked kéne koltoznod.
Így már értem... a vagyon elosztás is vitákat tud szülni.
------
Van benne bosszú is kicsit még ha nem jó dolog is.
Részemről semmi ilyesmi nem lenne ha az anya nyitottabb lenne arra hogy én is kivegyem a részem a gyerek nevelésből viszont az meg ugye teljesen erthető hogy hétvégi apuka meg nem leszek amennyiben ez így alakulna sajnos úgy is a gyerek issza meg a levét mert én jelen pillanatban csak a fiam miatt vagyok itt és még ezért nem döntöttem úgy hogy megyek külföldre.
Ugye a két hetnte láthatás az egy bilics az ember kezén és pont akkora amekkora kb semmire sem elég így a gyerek az apját fogjabelveszíeni mert sok apa mint pl én is ezt kegyetlenül megsínyli lelkileg és ezt évekig nem fogja húzni ez a történet.
Én azon a párton vagyok hogy 50 50% amennyiben ezt a "korrekt" megokdást nem fogadja el úgy addig megyek ameddig a bíróság ki nem mondja és ha az apa ellen itélnek aki ugyan úgy akarja a gyerekét de csak fizetési csekkeket kap úgy az apa eltünik szépen és ez van. Nyilván ez is érthető.
Szerintem meg te csak a gyerektartas fizetését akarod megúszni ezzel a kozos felügyelettel.Marha fontos lehet a gyerek, ha nem az van amit akarsz, apa hirtelen eltunik, ez van. És szerinted ez érthető. Majd pár év múlva kérdezd meg a gyerekeket, szerinte is olyan érthető-e.
5-os voltam
Nem a gyerektartást természetesen fizetem mert a jogaimat mint apa gyakorolni szeretném a kesöbbiekben. A pénz jelen pillanatban nem is érdekel.
Sokkal inkább az elméleti elvi dolgok érdekelnek.
A gyereknek meg nem kell félni kerek perec el lesz mondva minden, és hihetetlen de képesek megérteni azt hogy ha az apa szeretné hogy a gyerek közösen itt is ott is legyen felváltva magyarul az apa nem magának akarja a gyereket mint az anya hanem közösen de az anyja ezt nem engedi és harcol az ellen hogy az apa az apja lehessen ezt ha nem is 5 -10 évesen de utána át fogja tudni értékelni és mennyi példa van arra hogy amint a gyerek megtudja hogy az apa mennyire akarta ezt úgy az anyán csapódik vissza nagyon nagyon.
És ezek után attól nem kell félni hogy a gyerek nem fogja megtudni azt hogy mennyire is szerettem volna ha már közösen nem tudtuk ő nevelni de legalább korrektül felváltva igen.
Ami az igazság azt a gyereknek is tudnia kell és joga is van hozzá és akkor a kedves anyuka is csak pislogni fog.
Képzeld csak el mit éreznél ha TE láthatnád a gyereked kéthetente hétvégenként és azután szépen hazakullogsz és a szived szakad meg.
Na ezért van az hogy az egyik fél közöset akarja a másik pedig az apát ki akarja zárni annyira amennyire jogilag maximálisan ki lehet.
Ez nagyon unkorrekt és a gyereknek meg úgy nincs apja hogy a sarki közértest is 10x többet látja a gyerek mint a saját apját mert ő csak azt a minimálisat töltheti a gyerekével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!