Automatikusan kettős állampolgár lesz a baba?
A férjemmel Azsztriában élünk, ő osztrák állampolgár, én magyar vagyok. Tervezzük a babát, amit ugye Ausztriában tervezek megszülni. Felmerült bennem a kérdés:a gyermekünk automatikusan kettős állampolgár lesz? Vagy ilyenkor mi a helyzet? Kell majd ezügyben intézkedni?
Nyilván úgyis mahd ha aktuális lesz, akkor informálódunk, csak gondoltam addig is itt rákérdezek.
Én egyébként azt szeretném, hogy kettős állampolgár legyen.
Automatikusan osztrák állampolgár lesz a gyerek.
De alanyi jogon jár neki a magyar állampolgárság is.
De erröl papírt csak úgy nem állít ki senki.
Ha megszületik kap egy osztrák anyakönyvi kivonatot. Ez alapján lesz neki osztrák útlevele(kell, hogy Mo-ra tudjatok menni). Ha Mo-n van neked még lakcímed akkor az ottani anyakönyvezetönél, ha nincsen akkor konzulátuson keresztül lehet megkérni a magyar anyakönyvet neki. A magyar anyakönyvvel már könnyen igényelhet a gyermek bármilyen magyar iratot magának ha szükség van rá.
Nálunk ugyan ez a helyzet csak németország, német apa.
Mi megkértük a magyar anyakönyvi kivontatot mindegyik gyereknek, de más papírokat nem, mert Németországban élünk és nincsen szükség rá. A magyar anyakönyvit azért tartottam fontosnak, ha a gyerekeim egyszer Mo-n akarnak élni, vagy az unokáim akkor könnyebb legyen nekik papírokat kérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!