Egy kisiskolás fiú hogy köszönjön egy felnőtt férfinak?
Mi reformátusok vagyunk, és a srácaim következetesen azt mondják mindenkinek, jó hangosan: Áldás, békesség! :D
Amikor suliba mentek, az igazgató úr először meghökkent, de... már így köszön vissza nekik, méghozzá a legnagyobb tisztelettel, hasonló udvariassággal. :)
Pedig amúgy megtanítottuk azt is, hogy férfiaknak Jó napot kívánok, idősebb néniknek kezét csókolom. Még senki sem mondta, hogy ez régies vagy öreges lenne, különben is, bármi jobb, mint a nem köszönés.
Na de miért sajnos?
Én például rosszul vagyok, ha nekem csókolommal köszönnek. Szólok is, hogy ne tegyék.
Ne koszonjon csokolomot nőknek sem, borzalmas.
Amikor gyerek voltam, a 90-es években, mindig mindenkinek csokolomot kellett köszönni, így belegondolva, állati béna volt, de annyira megszoktuk így, aztán tiniként volt nagyon rossz atszokni a normális koszonesre. A csókolom már dedos volt, a jó napot kívánok meg nem jött a számra, és sokszor inkább nem is köszöntem, mert nem tudtam, hogyan kéne.
Tanulja meg inkább rögtön a gyerek a rendes, napszaknak megfelelő koszonest, és kész. Nekem a 12 éves fiam sem csokolomozott sosem, és soha senki nem nézett rá furán emiatt, inkább dicsérték mindig, hogy milyen szépen koszon.
Én kettőt tanítottam meg a gyerekemnek: Jó napot (és ennek variánsai reggel-este persze) és a szervusz. Utóbbit én nagyon szeretem, magázódó kapcsolatba is belefér, tisztelettudó.
Rám sokszor rámszóltam gyerekkoromban, hogy ne csókolomozzak, így ez nálam beégett, ezért nem tanítom a gyereknek se. De azt se tűröm el, hogy idegenek beszóljanak neki, hogy ne így vagy úgy köszönjön. Amíg udvarias a gyerek, addig mindenki örüljön, hogy egyáltalán megtisztelte a köszönéssel.
Attól függ hány éves. Kamaszkortól szerintem egy fiú azért ne köszönjön egy férfinak csókolomot, hanem inkább a jó napot/reggelt/estét kívánok szerintem megfelelő.
De kamasznál kisebb fiúknál nem gond a csókolom sem még. Nyilván senki sem szó szerint értelmezi ezt a köszönést. Nálunk a fiúk általánosban végig csókolommal köszöntek a férfitanároknak is, hozzátéve, hogy XY bácsi.
Egyébként semmi gond nincs a csókolommal. 30 éves vagyok (nő), de nem zavar, ha egy gyerek így köszönöm. Sőt párom is így köszön anyukámnak, semmi gond nincs ezzel, tiszteletet fejez ki ez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!